Вести 

Духовниот лидер на АМЈ ја инаугурира новата куќа за гости на Меџлис Ансарулах Велика Британија

На 5 февруари 2022 година, светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, Петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад ја отвори новата гостинска куќа на Меџлис Ансарулах Велика Британија.

По пристигнувањето на локацијата во Фарнам, Сари, Неговата Светост ја откри плочата и водеше тивка молитва за инаугурација на Сарај Насир, новата куќа за гости. Потоа Неговата Светост, исто така, изврши увид во зградата.

Имотот е купен во 2019 година и помина низ реновирање за да им служи на гостите на Заедницата. Реновирањето беше завршено во март 2020 година, но не можеше да биде инаугурирано порано поради пандемијата „Ковид-19“.

Д-р Ијаз Ур Рахман, национален претседател на Меџлис Ансарулах Велика Британија рече:

„Тоа е многу поголем парцела така што ни одговара. Таа е одвоена, така што можноста соседите да се вознемируваат е помала. Неговата Светост беше генерално задоволен гледајќи ја гостинската куќа. Толку е љубезно од негова страна што го прифати нашето барање да ја отвори гостинската куќа.“

Куќата за гости има два дела; предниот дел се состои од шест спални соби кои можат да примат до 18 гости, салон, четири бањи, трпезарија и кујна. Кон задниот дел на имотот има две канцеларии, простор за молитва, уште една спална соба и кујна. Зградата има двојна мансарда која може да се направи во голема сала или неколку дополнителни спални соби во иднина.

Вкупната површина на стекнатиот имот се протега на 2.000 квадратни стапки (0,38 хектари). Зградата некогаш била мотел за ноќевање со појадок, а неодамна служела како дом за стари лица. Просторот може да се користи и за општи состаноци и други активности на локалната заедница.

Куќата за гости е на околу пет милји од меѓународното седиште на Ахмадија Муслиманската Заедница во Исламабад, Тилфорд, Велика Британија.

Извор

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap