Вести 

ЖЕНСКИТЕ АХМАДИ УЧЕНИЦИ ОД НИГЕРИЈА ИМААТ ЧЕСТ ДА ОСТВАРАТ ВИРТУЕЛНА СРЕДБА СО ДУХОВНИОТ ЛИДЕР НА АХМАДИЈА ЗАЕДНИЦАТА

„Еден добар лидер треба да биде искрен и треба да покажува апсолутна правда во секој поглед, да биде вреден, искрен кон земјата, кон јавноста и нацијата“. – Хазрети Мирза Масроор Ахмад

На 26 септември 2021 година, Светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, Петтиот Калифа (Калифа), Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад одржа виртуелна онлајн средба со студентски членови на Лајна Имаилах Нигерија (асоцијација на жени).

Неговата Светост претседаваше со виртуелниот состанок од неговата канцеларија во Исламабад, Тилфорд, додека учениците се собраа во салата Лајна во Ојокоро во Лагос, Нигерија.

По официјалната сесија што започна со читање на Светиот Куран, членовите на Лајна Имаилах имаа можност да му постават на Неговата Светост серија прашања во врска со нивната вера и современи тематики.

Една од младите жени ја праша Неговата Светост како да се спасат од гревовите на кои може да станат зависни.

Во одговор, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Првото нешто е да се молите на Семоќниот Аллах во вашите пет дневни молитви, Семоќниот Аллах да ве спаси од сите сатански напади и сатански работи. Опкружени сме со многу лоши работи во денешниот свет. Денес интернетот, телевизијата и другите социјални медиуми не привлекуваат на начин што не е вистинскиот начин. Доста голем број програми прикажани на телевизија или на интернет всушност се обидуваат да не оттргнат од вистинскиот пат, од вистинските учења на Исламот и поради страста и шармот (на таквите програми) сме привлечени кон овие работи.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад изјави:

„Значи, првото нешто е да побараме помош од Аллах – само Аллах може да не спаси од сатаната. Ова е причината зошто ние велиме: „Барам засолниште кај Аллах од сатаната проколнат“. Потоа, во петте дневни молитви треба жестоко да се молите Аллах да ве спаси и [да се молите] за вашите браќа и сестри и членовите на вашето семејство и членовите на Заедницата и на овој начин можете да ги проширите своите молитви, така што не само што ќе се спасите себеси, туку и вашата околина и сите околу вас исто така. Потоа кажете „Истигфар“ [молитва која бара прошка од Аллах]. Направете го тоа задолжително секој ден да нудите „Истигфар“  колку што можете повеќе. Исто така, обидете се да избегнете да гледате лоши програми прикажани на телевизија или на интернет или социјални медиуми. Така, можете да се спасите.“

Понатаму расветлувајќи ја темата, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Во исто време, обидете се да го зголемите вашето верско знаење со читање на Светиот Куран и да видите кои се заповедите дадени во Светиот Куран. Запишете ги – што треба да направите и што треба да избегнувате. Воздржете се од лоши работи.“

Друго прашање поврзано со управувањето со времето и како студентите можат ефикасно да управуваат со своето време.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Обидете се да станете рано наутро. Освен ако не е многу важно и не сте обврзани да спиете доцна во ноќта, треба да се обидете да легнете што е можно порано. „Рано во кревет, рано станување го прави човекот здрав, богат и мудар.“ Исто така, побарајте помош од Аллах за да ви помогне во регулирањето на вашиот живот. Како студент треба да спиете најмалку шест часа. После тоа, треба да се занимавате со студии и другите активности.“

Советувајќи ја важноста за следење на нивните секојдневни активности, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Од почетокот на денот, запишете ги вашите активности. На пример, ако се разбудите во 6 часот наутро, или кога е време за Фахр, забележете го … Се што сте направиле во текот на денот, мора да го запишете. Потоа, на крајот на денот, видете што сте направиле … Значи, една недела мора да го запишете вашиот план од утро до вечер. Ќе дознаете кои се продуктивните работи и кои се непродуктивните работи што ги правите. На овој начин би знаеле и ќе се обидете подобро да управувате со вашето време.“

Друг член прашаш кои книги на Ахмадија Муслиманската Заедница, Неговата Светост ќе им препорача на студентите да ги читаат.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Треба да ја прочитате „Филозофија на учењата на исламот“. Тоа ќе ви даде детален концепт на исламските учења. Потоа, тука е збирката пасуси, на различни теми, на Ветениот Месија (мир над него) од неговите различни книги консолидирани во неколку тома наречени „Суштината на исламот“. Така, прочитајте ги тие книги … Секој том содржи различни теми и вие сами можете да ја одберете темата што ви е интересна и на овој начин ќе развиете интерес за религиозно знаење.“

Друг присутен праша кој е најважниот атрибут на успешен лидер.

Во одговор, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Што се однесува до политичкиот лидер или лидерот на вашата земја, тогаш тие треба да бидат искрени. Тие треба да ја почувствуваат болката на луѓето, на јавноста … [Ако тие] само ги полнат своите гради од народните пари и ги зголемуваат салдото на банките и во земјата и во странство, тогаш тие не се добри лидери. Вистинскиот и добар лидер мора да биде многу искрен и да се грижи за својот народ и мора да биде праведен. Значи, добриот лидер треба да биде искрен и треба да покажува апсолутна правда во секој поглед, да биде вреден, искрен кон земјата, кон јавноста и нацијата.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

„Ако вашиот лидер ги има овие квалитети, тогаш тој е добар лидер. Ако не, тогаш се надевам дека Ахмади муслиманите треба да се појават како добри водачи во иднина, за да можете да ја водите вашата земја на најдобар начин. Дури и ако е духовен водач, тој исто така треба да ги има истите квалитети. Ако е лидер во Ахмадија Муслиманската Заедница, ваш Амир, ваш претседател, тие исто така треба да ги имаат истите квалитети.“

ИЗВОР

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap