Вести 

ЧЛЕНОВИТЕ НА НАСИРАТ-УЛ-АХМАДИЈА ОД НИГЕРИЈА ИМААТ ЧЕСТ ДА ОСТВАРАТ ВИРТУЕЛНА СРЕДБА СО ДУХОВНИОТ ЛИДЕР НА АХМАДИЈА ЗАЕДНИЦАТА

„Мој совет за сите вас е дека треба да се обидете да се истакнете во студиите и да стекнете што е можно повеќе образование“ – Хазрети Мирза Масроор Ахмад

На 25 септември 2021 година, Светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, Петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад одржа виртуелна онлајн средба со членовите на Насират-ул-Ахмадија на возраст од 9 до 14 години од Нигерија.

Неговата Светост претседаваше со виртуелниот состанок од неговата канцеларија во Исламабад, Тилфорд, додека членовите на Насират-ул-Ахмадија се собраа во салата Лајна во Ојокоро во Лагос, Нигерија.

По официјалната сесија што започна со читање на Светиот Куран, членовите на Насират-ул-Ахмадија имаа можност да му постават на Неговата Светост серија прашања за верата, образованието и други современи теми.

Едно девојче спомна дека некои муслимански девојки или жени може да се чувствуваат неподготвени да го почитуваат Хиџаб од страв или да бидат исмејувани или отфрлени од немуслиманите. Таа бараше водство од Неговата Светост за тоа како цврсто да се придржува до учењата на исламот пред таквото противење.

Во одговор, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Кажете им на луѓето – и бидете уверени – дека ова е исламско (стандардно) облекување и оваа заповед им е дадена на муслиманите во Светиот Куран. Возвишениот Аллах вели дека жените треба да се покриваат; главата, брадата и градите, а исто да така носат широк и скромен фустан. Затоа го носиме и ја следиме заповедта на Семоќниот Аллах и без страв од ниедна личност ќе продолжиме да го правиме. Бидете сигурни и никогаш не губете ја довербата. Се додека тврдите дека сте Ахмади муслиман, тогаш не треба да се плашите од другите луѓе.“

Друга девојка ја праша Неговата Светост како може некој да се спаси од предизвиците на модерната „цивилизација“?

Предизвикувајќи го и отфрлајќи го ставот дека верските луѓе не се цивилизирани, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Тие луѓе кои велат дека религијата го држи човекот подалеку од цивилизацијата, грешат. Тоа е религија што донесе цивилизација во светот. Дури и секуларните луѓе прифаќаат дека да не постоеше некој пророк, немаше да има цивилизација во светот. Од една страна тие признаваат дека религијата донесе цивилизација, а од друга страна велат дека не треба да практикувате религија затоа што ве оддалечува од модерната цивилизација … Вие сте цивилизирани луѓе кои ја следат религијата и ги следат учењата на Светиот Куран … “

Хазрети Мирза Масроор Ахмад понатаму изјави:

„Како муслиман, треба да ги следите учењата на Светиот Куран и така да ги дознаете неговите заповеди и што забранува. Значи, вие всушност сте цивилизирани луѓе … Значи, нема потреба да се препуштате на кој било комплекс.“

Друг присутен ја праша Неговата Светост дали може да раскаже какви било настани за прифаќање на неговите молитви за времето поминато во Африка.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад одговори:

„Еднаш немавме млеко за нашите мали деца и затоа се молевме и Аллах Семоќниот ги прифати тие молитви и по некое време, едно лице донесе картон со млеко. Така, по 1 или 2 часа нашата молитва беше прифатена – мојата сопруга и јас бевме среќни што некој донесе млеко не само за тој ден, туку за цел месец. Така можеме да видиме дека Бог ги слуша нашите молитви.“

Друга девојка ја праша Неговата Светост што треба да учат во високото образование за да се покаже од корист за Ахмадија Муслиманската Заедница.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Од девојките (Ахмади муслимани) ни требаат повеќе доктори и повеќе наставници и затоа, ако сте добри во научните предмети, обидете се да станете доктор по медицина или хирург. Како и да е, ни требаат лекари за нашите болници и наставници за нашите училишта. Освен тоа, ако имате некаков специфичен интерес за одредена тема, тогаш можете да ми пишете и јас ќе ве известам дали треба да го проучите тоа или дали постои алтернативен предмет што може да биде од ваш интерес и кој може да биде корисен за заедницата.“

Друг член на Насират праша како Неговата Светост се справи со притисокот на водечките Ахмади муслимани од целиот свет.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад одговори:

„Тие (Ахмади муслимани) ми пишуваат за молитви и јас се молам за нив. Барам Аллахова помош да ги отстрани нивните проблеми и да ги реши нивните проблеми и да им помогне. Секогаш кога чувствувам каков било притисок, само се молам на Семоќниот Аллах, се поклонувам пред Него, а потоа Семоќниот Алах му дава утеха на моето срце и притисокот се ослободува. Така, вие исто треба, секогаш кога сте под притисок, да се молите на Семоќниот Аллах во вашите молитви многу ревносно.“

Како што завршуваше состанокот, Неговата Светост ги советуваше сите девојки да се стремат да напредуваат во студиите и да станат целосно образовани.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Мојот совет за сите вас е дека треба да се обидете да се истакнете во студиите. Сите вие ​​треба да се обидете да научите колку што можете повеќе и да ги завршите студиите. Ако сте заинтересирани за медицина, учете медицина. Или продолжете со инженерство, право, настава, или, ако сакате да одите во истражување, можете да одите во истражување. Треба да се обидете да се истакнете во вашето образование и да се обидете да стекнете што повисоко образование.“

ИЗВОР

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap