Вести 

МАЈЛИС АНСАРУЛАХ ГЕРМАНИЈА ИМАШЕ ЧЕСТ ДА ОСТВАРИ ВИРТУЕЛНА СРЕДБА ДУХОВНИОТ ЛИДЕР НА ХАМДИЈА МУСЛИМАНСКАТА ЗАЕДНИЦА

„Нациите што напредуваат се оние кои ги имаат предвид своите недостатоци и се обидуваат да ги подобрат“. – Хазрети Мирза Масроор Ахмад

На 19 септември 2021 година, светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, Петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад одржа виртуелна онлајн средба со членовите на Националната Амила на Меџлис Ансарулах Германија.

Неговата Светост претседаваше со состанокот од студиото на МТА во Исламабад, Тилфорд, додека членовите на Амила се приклучија од комплексот џамија Бајтус Субух на Ахмадија Муслиманската Заедница во Франкфурт, Германија.

За време на состанокот, Неговата Светост зборуваше со сите присутни и ги истакна различните одговорности што им беа доделени на соодветните членови на Ансарула Амила и даде насоки за подобрување на активностите на нивните одделенија.

Истакнувајќи ја важноста секогаш да се обидуваат да се подобри, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Ако внимавате на вашите недостатоци, ќе напредувате. Задоволството од вашите достигнувања го попречува нечиј напредок. Секако, нациите што напредуваат се оние што ги имаат предвид своите недостатоци и се обидуваат да ги подобрат … Ако сакаме да служиме и да напредуваме, тоа е само заради Аллах. Ако навистина сакаме да се анализираме себеси, тогаш мора да разбереме каде стоиме и каква е реалноста.“

Говорејќи за Каид Исар, одговорен за водење иницијативи за да му служи на човештвото, Неговата Светост упати дека тие треба да преземат големи проекти за да им служат на луѓето во Африка, како што се изградба на села -модели преку добротворната организација „Humanity First“.

Говорејќи за Каид Талим-ул-Куран, одговорен за предавање на Светиот Куран и, исто така, за одржување на Вакф-е-Арзи, каде што луѓето посветуваат две недели за да помогнат во наставата на Светиот Куран или во пренесувањето на пораката на Исламот, Неговата Светост рече дека Амила членовите треба да водат пример за посветување време за Вакф-е-Арзи.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Сите членови на Амила, вклучително и оние на национално и локално ниво, треба да учествуваат во шемата Вакф-е-Арзи. Ова е целта што треба да ја поставите дека од членовите на Амила треба да се бара да спроведат две недели Вакф-е-Арди.“

Како што завршуваше состанокот, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Нема корист само да поставувате прашања и да слушате одговори ако нема акција. Така, настојувајте најдобро што можете, а потоа молете се Семоќниот Аллах да го создаде најдобриот исход и да ги благослови вашите напори, а потоа оставете го тоа на Аллах. Постојат слабости и во однос на дејствувањето и во однос на молитвата, и затоа прво мора да ги искорените овие слабости, а потоа може да се каже дека нешто е постигнато.“

Извор

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap