Вести 

ЧЛЕНОВИТЕ НА ГЕРМАНИЈА МАЈЛИС КУДДАМУЛ АХМАДИЈА ИМАА ЧЕСТ ДА ОСТВАРАТ ВИРТУЕЛНА СРЕДБА СО ДУХОВНИОТ ЛИДЕР НА АМЈ ВО ВРЕМЕТО НА НАЦИОНАЛНАТА ИЈТЕМА

„Квалитетот на вистинскиот верник е да се обидува да го воспостави Единството на Семоќниот Бог во секоја прилика“ – Хазрети Мирза Масроор Ахмад

На 21 август 2021 година, Светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, Петтиот Калифа (Калифа), Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад одржа виртуелна онлајн средба со членовите на Мејлис Худамдул Ахмадија (Ахмадија Муслиманска помошничка младина) од Германија за време на нивната годишна Ијтема 2021 година.

Неговата Светост претседаваше со состанокот од неговата канцеларија во Исламабад, Тилфорд, додека речиси 1.500 членови на Меџлис Худамдул Ахмадија се приклучија практично од стадионот ФСВ во Франкфурт. Ијтема се одржа по период од две години, бидејќи ограничувањата за СОВИД-19 значеа дека Националниот Ијтема од 2020 година не може да продолжи.

По кратката формална сесија што започна со рецитирање на Светиот Куран, членовите на Меџлис Худамдул Ахмадија имаа можност да му постават на Неговата Светост серија прашања во врска со нивната вера и современи прашања.

Еден од присутните го праша Неговата Светост дали му е тешко со неговата работа и одговорности како Халифа на Ахмадија Муслиманската Заедница.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Се разбира, ако треба да ја работите работата со должно внимание, тогаш е тешко. Но, Семоќниот Аллах го олеснува сето тоа и работата завршува лесно. Речиси секојдневно успевам да ги завршам задачите за тој ден. Но, сепак, останувам загрижен дали можам да ги исполнам правата што ги должам на моите задачи и дека ако не го сторам тоа, може да предизвикам незадоволство од Аллах. Така, на овој начин е тешко. Во спротивно, за секој кој треба да изврши било каква задача со целосна искреност, тогаш е напорно и човек треба да работи напорно за да ја постигне.“

Како што завршуваше состанокот, Неговата Светост ги советуваше присутните за вистинската цел да се соберат за Ијтема.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Ијтема ќе биде од корист само ако ја разберете вашата вистинска цел. Ако некое лице не ја знае својата цел на животот, тогаш нема корист од она што го прави. Целта на нечиј живот, како што е објаснето од Семоќниот Бог, е дека: „Јас создадов човечки суштества за да ми се поклонуваат.“ Ахмади муслиман треба да знае дека тоа е целта на неговиот живот. Тој мора да воспостави врска со Семоќниот Бог и така, различните собири на Ијтема и Тарбијат и Вашата Џалса – што треба да се случи во блиска иднина – сите тие се организирани заради подобрување на моралната, образовната и духовната состојба на луѓето. По стекнување на знаење, ако не го примените за себе и не постапите според него, тогаш нема корист за овие собири.“

Неговата Светост, исто така, цени како Кудам несебично им служел на луѓето во Германија, кои беа погодени од поплавите што се случија во месец јули во делови од земјата.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Неодамна за време на поплавите во Германија, германскиот Худам вредно им служеше на луѓето во земјата и тие ги ценеа вашите напори. Нека Семоќниот Аллах ги награди сите оние Куддам што ги извршија тие услуги. Имаше добро влијание врз луѓето. Нека позитивниот ефект не се ограничува само на материјалната помош; напротив, може да има и духовно влијание. Треба да продолжите да одите во тие области; сега кога веќе еднаш им служевте, треба да им ја однесете пораката за љубов и мир за да развиете понатамошни контакти … Тоа е квалитетот на вистинскиот верник што се обидува да воспостави Единството на Семоќниот Бог во секоја прилика и се обидува да ја пренесе вистинската порака на исламот. Нека Аллах Семоќниот ви овозможи на сите да го направите ова.“

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap