Вести 

МАЈЛИС АНСАРУЛАХ ХОЛАНДИЈА ИМАШЕ ЧЕСТ ДА ОДРЖИ ВИРТУЕЛНА СРЕДБА СО ДУХОВНИОТ ЛИДЕР НА АМЈ

Неговата Светост даваше насоки за широк спектар на административни и верски прашања

На 15 август 2021 година, Националната Мејлис-е-Амила на Меџлис Ансарулах Холандија (Асоцијација на Ахмадија Муслимански Старешини) и регионалните водачи добија виртуелна официјална средба со Светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница , Петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад.

Неговата Светост претседаваше со состанокот од неговата канцеларија во Исламабад, Тилфорд, додека членовите на Амила се приклучија од комплексот џамија Баитун Нур во Нунспет, Холандија.

За време на 60-минутниот состанок, сите присутни имаа можност да разговараат со Неговата Светост, а членовите на Националната Амила беа во можност да презентираат извештај за нивните оддели и да добијат насоки и упатства од Неговата Светост за голем број прашања.

Неговата Светост ги охрабри членовите на Меџлис Ансарулах редовно да возат велосипед и дека, покрај тоа, треба да се занимаваат и со други спортови и активности за да обезбедат добро здравје и кондиција како што стареат. Неговата Светост рече дека главниот елемент на процесот на стареење е нечиј ментален став. Ако некое лице има позитивен став и е „младо во срцето“, тогаш тоа ќе има позитивно влијание врз општата здравствена состојба и благосостојба.

Говорејќи за Каид Талим, одговорен за веронаука, Неговата Светост се распраша за тоа која книга на Ветениот Месија (мир над него) им била препишана на членовите да ја читаат во текот на оваа година. Неговата Светост рече дека за да се зголеми учеството, фокусот прво треба да се стави на носителите на функции, почнувајќи од оние на национално ниво, а потоа и на регионалните и локалните носители на функции, проследено со оние кои не вршеле никаква функција. Неговата Светост рече дека во секој поглед, носителите на функции на Ахмадија Муслиманската Заедница се должни да дадат пример и никогаш не треба да го бараат од другите она што тие самите не го практикувале.

Неговата Светост, исто така, посочи дека треба да се зголемат напорите за пренесување на пораката на исламот со цел да се создаде поголема свест за вистинските учења на исламот во Холандија и рече дека Мејлис Ансарулах треба да вложи заеднички напори во врска со другите помошници и главното тело на Ахмадија Муслиманската Заедница со цел да има најголемо можно влијание.

Неговата Светост, исто така, советуваше дека одделот одговорен за служење на човештвото во рамките на Меџлис Ансарулах треба да иницира проект за помош на сиромашните области во Африка преку инсталирање пумпи за вода или финансирање на изградба на „село -модел“ во кое се обезбедени основни удобности за локалните селани.

Како што завршуваше состанокот, еден од присутните ја праша Неговата Светост каков совет може да им се даде на оние носители на функции кои сметаат дека нивните услуги кон Меџлис Ансарулах не се ценети од другите.

Како одговор, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Ако носителите на функции работат заради луѓето, тогаш, се разбира, тие треба да се чувствуваат обесхрабрени (ако недостасува благодарност). Меѓутоа, ако нивната служба е чисто заради постигнување на задоволството на Возвишениот Аллах, тогаш тие никогаш не треба да се чувствуваат обесхрабрени … Така, треба да го препознаете овој факт и потоа да објавите дека треба да служиме заради Аллах Семоќниот и ако ние треба да работиме заради Него, тогаш нема да изгубиме сон ако другите луѓе не го ценат или ако ние сме цел на нивните критики … Особено, како членови на Ансар, вие не сте деца, туку сте зрели возрасни и така дури и ако некој каже нешто за да ве обесхрабри, тоа не треба да влијае на вас или да ве обесхрабри прекумерно.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

„Ајде да го видиме благородниот карактер на Светиот пророк Мухамед (мир и благослов над него). Откако бил назначен за Божји пророк, тој ги собрал своите роднини со цел да им ја пренесе пораката на исламот, но иако го јаделе јадењето, тие заминале без да му дадат учтивост да ја слушаат неговата порака. Несомнено, ова можеше да биде извор на обесхрабрување, но дали светиот пророк Мухамед (мир и благослов над него) го загуби срцето? Не! Наместо тоа, малку подоцна, тој повторно ги покани и овој пат им ја проповеда пораката прво пред да им послужи храна. Ја јадеа храната, но си заминуваа без да ја послушаат пораката на Светиот Пророк (мир и благослов над него), бидејќи тие беа тврдоглав народ. Сепак, дали Светиот Пророк (мир и благослов над него) бил разочаран и очаен? Сигурно не!“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад понатаму изјави:

„Затоа, секој, вклучително и сите носители на функции, треба да развијат цврста решителност и сила на карактерот, така што, без разлика дали се соочуваат со обвинувања или се исмејуваат на кој било начин, без разлика дали од своите или од другите, никогаш не треба да се грижат или да се омаловажуваат. Наместо тоа, тие треба цврсто да го всадат во себе размислувањето дека служат заради Аллах Семоќниот и кога служат заради Него, не треба да се грижат ниту за пофалбите ниту за обесхрабрувањата на секој поединец. Семоќниот Аллах е Оној Кој треба да додели награда за нашите постапки и затоа тие треба да ги бараат Неговите награди сами, а не да се свртат кон кој било човек.“

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap