Вести 

ЧЛЕНОВИТЕ НА МАЈЛИС КУДДАМУЛ АХМАДИЈА ДАНСКА ИМАА ЧЕСТ ДА ОДРЖАТ ВИРТУЕЛНА СРЕДБА СО ДУХОВНИОТ ЛИДЕР НА АМЈ

„Во денешно време, задача на луѓето од Заедницата на Ветениот Месија (мир над него) е да му кажат на светот која е вистинската слика за исламот и каква е реалноста“. – Хазрети Мирза Масроор Ахмад

На 14 август 2021 година, Светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, Петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад одржа виртуелна онлајн средба со членовите на Мејлис Худамдул Ахмадија (Ахмадија Муслиманска младина) од Данска.

Неговата Светост претседаваше со состанокот од неговата канцеларија во Исламабад, Тилфорд, додека членовите на Меџлис Худамдул Ахмадија практично се приклучија од комплексот џамија Нусрат Јахан во Копенхаген.

По кратката формална сесија што започна со рецитирање на Светиот Куран, членовите на Меџлис Худамдул Ахмадија имаа можност да му постават на Неговата Светост серија прашања во врска со нивната вера и современи прашања.

Еден од Кудам ја праша Неговата Светост за најдобриот начин за воспитување деца во неисламско општество.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад одговори:

„Неопходно е родителите да воспостават пријателство со своите деца. Неопходно е вашите деца да се чувствуваат удобно да споделат со вас се што е во врска со она што се дискутира во нивните училишта или на друго место. Кога вашите деца ќе покренат нешто со вас, треба да одговорите на нивните прашања и да им ги објасните работите, наместо да се срамите. Можеби понекогаш ќе чувствувате срам поради вашето воспитување во Пакистан, но треба да одговорите на вашите деца според учењата на исламот. Има некои работи каде што ќе треба да им кажете на вашите деца дека иако се разговарало во нивното училиште, поради нивната нежна возраст, тие не треба да се занимаваат со такви работи додека не станат постари и позрели. Исто така, не треба да им давате чувство дека направиле нешто погрешно.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

„Пред се мора цврсто да ја воспоставите во своите деца идејата дека тие се Ахмади муслимани, мора да ги едуцирате за тоа што е Ахмадија Муслиманската Заедница – дека тоа е вистинскиот ислам – и да објасните зошто сме Ахмади муслимани и кои се нашите цели и аспирации. Онаму каде што материјалистите се обидуваат да ги исполнат своите материјални желби, нашите цели се многу поголеми и затоа, уште од детството, насочете ги вашите деца за потребата да се стремат да ги исполнат овие супериорни цели.“

Друг присутен ја праша Неговата Светост дали треба да постојат закони за богохулство во земјите за да ги спречат луѓето да го злоупотребуваат Светиот Куран или светите личности.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад одговори и рече:

„Возвишениот Аллах е Оној што ја воспостави и штити почитта и честа на своите Пророци и сето она што е свето. Светските закони немаат разлика во тоа … Меѓутоа, ние мора да го свртиме вниманието на луѓето кон она што е вистинска слобода. Имањето слобода не ви дозволува да започнете да крадете пари од џебот на луѓето. Слободата не значи дека можете да започнете да упаѓате во куќите на луѓето и да го ограбувате нивниот имот. Не е апсолутно. Значи, за да се воспостави мир, од секој граѓанин треба да се бара да се грижи за чувствата на другите. Во општество во кое се грижат за чувствата на луѓето, автоматски ќе има атмосфера на мир што постои и се развива. Кога ќе се воспостави атмосфера на мир и братство, луѓето нема да си поигруваат со чувствата на другите.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи и рече:

„Возвишениот Аллах не утврди казна за богохулење. Сепак, Семоќниот Аллах навистина вели дека треба да живеете како браќа и да се грижите едни за други за чувствата. Кога членовите на општеството би дејствувале по овој фундаментален принцип, тогаш сите други проблеми би биле решени. Општеството треба да го признае основниот принцип дека луѓето не треба само да се фокусираат на стремежот кон остварување на сопствените права, туку треба да ги исполнат и своите обврски кон другите – секој граѓанин треба да го сфати тоа. Ова е учењето што ни го дава религијата.“

Друг Кадим ја праша Неговата Светост како Возвишениот Бог комуницира со своите најблиски, особено со Халифите избрани од Семоќниот Аллах.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад објасни:

„Возвишениот Аллах има многу начини да зборува со луѓето. Ветениот Месија (мир над него) го објасни ова со многу детали. Ако ја прочитате книгата „Хакикатул Вахи“ “Филозофијата на божественото откровение”, ќе сфатите како Аллах Семоќниот го прави тоа. Понекогаш, Тој соопштува одредени работи преку соништата, а во други времиња информира преку визии, а понекогаш мислата е вградена во нечие срце и прашањето станува визуелизирано пред лицето во неговото срце. Некои се информирани за одредени работи преку самото откровение. Значи, постојат различни начини и она што Аллах Севишниот го смета за најсоодветен за поединецот “тој го прави тоа соодветно”.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад понатаму изјави:

„Семоќниот Аллах, исто така, ги создава резултатите од постапките, бидејќи Тој е тој што дава водство. Понекогаш, непознато за личноста, се води и не го разбира тоа. Кога се моли, одеднаш се отвора пат и кога чекори по тој пат, тој почнува да гледа успех и тогаш сфаќа дека тоа всушност била волјата и желбата на Возвишениот Аллах. Значи, на овој начин, постојат неколку средства за комуникација.“

Кадим кој се преобрати и пристапи кон Ахмадија Муслиманската Заедница ја праша Неговата Светост кој е најдобриот метод за проповедање на пораката на Муслиманската заедница Ахмадија.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад одговори:

„Не можете никого да натерате (да се приклучи на Ахмадија Муслиманската Заедница). Возвишениот Аллах дури му рече на Светиот Пратеник (мир и благослов над него) дека иако треба да ја пренесеш пораката на исламот, не можеш никому да го наметнеш своето учење и не можеш никого да принудиш да те следи. Затоа Возвишениот Аллах вели: „Не треба да има принуда во религијата. Секако, правото станало различно од погрешно. ’Иако она што е правилно се разликува од она што е погрешно, не можете да го присилите. Вие ја пренесувате пораката и ако другите ја прифатат, тогаш добро. Ако тие не прифаќаат, тогаш молете се за нив да ги води Аллах Севишниот.“

Неговата Светост го раскажа примерот на Хазрети Абу Хуреира (ра), придружник на Светиот пророк Мухамед (мир и благослов над него). Мајка му не беше муслиманка и вербално ќе го навредуваше Светиот Пророк (мир и благослов нека е врз него). Хазрети Абу Хуреира побара од Светиот пророк (мир и благослов над него) да се моли за неа и како резултат на неговите молитви, нејзиното срце одеднаш се промени и таа го прифати исламот.

Друг учесник ја праша Неговата Светост како Аллах Семоќниот може да биде „Милостив“ кога малите деца се раѓаат со болести или невини луѓе развиваат болести на менталното здравје, како што е шизофренија.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Болеста настанува поради некоја причина; без разлика дали тоа е поради некоја физичка причина по раѓањето на детето или пред раѓањето. Понекогаш болеста може да се развие дури и поради околината и околностите. Значи, законот на природата е во акција. Ако одите во област полна со маларија и ве каснуваат комарци, тогаш резултатот ќе биде дека ќе заболите од маларија, освен ако не користите антималарични лекови. Всушност, дури и ако некое лице зема лекови, сепак може да се разболи од маларија. Значи, дали тогаш треба да прашаме: „Зошто децата развиваат маларија и покрај фактот што тие не нанеле штета на никого?“

Понатаму објаснувајќи го прашањето, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Слично на тоа, постојат одредени болести поврзани со менталното здравје, како што се шизофренија или депресија, кои се развиваат како резултат на одредени околности. Благодатта на Аллах Севишниот е дека во таква ситуација, ако оние што се погодени прават нешто погрешно, тогаш Семоќниот Аллах не ги казнува за нивните гревови … Аллах Семоќниот рече дека многу од Неговите награди ќе бидат доделени во животот кога треба да се доделат награди во Ахитер, тогаш кој знае дека личноста за која сметате дека е во многу лоша состојба во овој живот, може да биде во уште подобра ситуација од вас во Ахирет во Рајот, дури и ако сте оној што е способен да принесе молитви. Значи, ова е милоста, милоста и простувањето на Семоќниот Аллах.“

Друг присутен ја праша Неговата Светост зошто медиумите постојано го напаѓаат исламот и го прикажуваат во негативно светло.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад објасни дека медиумите не се свесни за вистинските учења на исламот и затоа, кога гледаат погрешни постапки на терористички организации и екстремисти, претпоставуваат дека тоа е приказ на исламот. Неговата Светост рече дека треба да се допре до луѓето што работат во медиумите за да бидат информирани за вистинската слика за исламот.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Во денешно време, работата на луѓето од Заедницата на Ветениот Месија (мир над него) е да му кажат на светот која е вистинската слика за Исламот и каква е реалноста. Значи, ова е ваша одговорност и должност. Зошто сеуште не сте ја пренеле вистинската порака за исламот до секој човек во вашата земја и не ја испративте оваа порака до секој човек што работи во медиумите и зошто не сте напишале колумни во весниците?“

Неговата Светост понатаму рече дека Меџлис Куддамул Ахмадија треба да стигне до медиумите и да напише написи и писма до уредниците што се објавуваат во вестите со цел да се поправи сликата за исламот. Неговата Светост рече: „Не дозволувајте никаква можност да ви се пропушти“ да ги информирате луѓето за мирната порака на исламот.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Значи, пренесете ја пораката за вистинскиот ислам до медиумите за да не можат повеќе да го критикуваат или да изнесуваат лажни обвинувања. Воспоставете однос со медиумите и информирајте ги. Треба да се вклучите со нив, да ги поканите на вашите функции и да развиете врска, така што тие се подготвени да ги објават вашите написи. Тогаш самите ќе ја видат вистината. Во спротивно, ако медиумите ги видат само погрешните постапки на одредени таканаречени муслимани, тогаш, се разбира, тие ќе им кажат на луѓето за тоа. Секако, кога ги информираме за вистинските учења на исламот, тие признаваат дека направиле грешка (во претходното известување). Многу луѓе пред мене го кажаа ова, а потоа продолжија да пишуваат за поддршка на исламот.“

Како што завршуваше состанокот, Неговата Светост го охрабри Меглис Худамдул Ахмадија од Данска да стане примерно поглавје на Меџлис Худамдул Ахмадија и да ја пренесе пораката на Ахмадија Муслиманската Заедница до секој човек во Данска во наредните години.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Данскиот Меџлис Худамдул Ахмадија треба да се обиде да стане пример за другите поглавја на Меџлис Худамдул Ахмадија низ целиот свет. Второ, треба да дистрибуирате литература за исламот во големи количини во Данска. Ако вашето население е пет милиони, тогаш секоја година треба да дистрибуирате 250.000 – 500.000 летоци. Ако Мејлис Ансарулах, исто така, распредели 250.000, а Лајна Имаилах, исто така, покрие 200.000 или 250.000, тогаш може да се стигне до речиси милион луѓе за една година и така, во рок од 6 години можете да го известите целото население на Данска за вистинските учења на исламот. Досега, ниту 5% од луѓето не знаат што е Ахмадија Муслиманска Заедница.“

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap