Uncategorized 

Џалса Салана Англија: Илјадници луѓе се упатија кон верскиот собир на фармата Алтон

Во тек е најголемата годишна исламска конвенција во Велика Британија на фарма во Хемпшир

Тридневната Џалса Салана обично привлекува 35.000 луѓе од целиот свет, но оваа година се намалува на 4.000 поканети гости секој ден.

Собирот, кој обично се одржува годишно во Фармата Оукландс, Алтон, беше откажан минатата година поради пандемијата.

Оние што присуствуваат мора да имаат доказ за двојна вакцинација и да обезбедат негативен тест „Ковид-19“ при влез.

Поканетите, кои мора да бидат жители на Обединетото кралство, се избрани од Ахмадија Заедницата во споредба со претходните години, каде што гостите доаѓаа од повеќе земји.

Маркетите на фармата од 200 акри остануваат со иста големина за да овозможат социјално дистанцирање и маските за лице се задолжителни во сите затворени простории.

Настанот, кој се одржува повеќе од 50 години, е организиран од Ахмадија Муслиманската Заедница и содржи дневно обраќање на Хазрети Мирза Масроор Ахмад, Халифата на Заедницата.

Абид Кан, од организацијата рече: „Ова е првпат од почетокот на пандемијата, нашите членови од цела Велика Британија да можат да се сретнат и да се поклонат заедно со нашиот Халифа.

„Значи, иако сме тажни што поради мерките за социјално дистанцирање уште не е можно сите да бидат овде или да присуствуваат гости од странство, несомнено ова е прекрасен и радосен повод за нашата заедница“.

Конвенцијата трае до недела.

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap