Вести 

СВЕТСКИОТ ДУХОВЕН ЛИДЕР НА АХМАДИЈА МУСЛИМАНСКАТА ЗАЕДНИЦА ЗБОРУВАШЕ ЗА ПРАВАТА НА ПАЛЕСТИНСКИОТ НАРОД ЗА ВРЕМЕ НА ПЕТОЧНАТА МОЛИТВА

Хазрети Мирза Масроор Ахмад ги повикува муслиманските нации да покажат единствен фронт и да застанат против суровостите и неправдите што се вршат врз Палестинците

Светскиот поглавар на Ахмадија Муслиманската Заедницата, Петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад остро ги осуди суровостите што ги извршил Израел врз палестинскиот народ за време на неговата беседа за Курбан Бајрам.

Говорејќи од меѓународното седиште на Ахмадија Муслиманската Заедницата, во џамијата Мубарак во Исламабад, Тилфорд, Неговата Светост ја осуди употребата на неправедна сила и неправдите нанесени во изминатите денови од Израелската држава против Палестинците и нивните обиди за иселување на палестинските семејства од нивните домови во Шеик Арара.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Денес, мора искрено да се молиме за палестинскиот народ, кој во моментов е подложен на огромни суровости. Во последните денови, кога отидоа да се помолат во џамијата Ал Акса беа брутално нападнати и претепани од државните власти. Слично на тоа, тие се принудени да бидат иселени од Шеик Рахарах, мало маало, што е нивна сопствена земја.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

„(Израелската) полиција користи солзавец и куршуми и сега започнаа воздушните напади. Тие велат дека се насочени кон своите непријатели и милитанти, но во реалноста, се случуваат ужасни и неправедни суровости и се напаѓаат невини цивили. Има и извештаи во медиумите дека израелската полиција им забранува на ранетите лица пристап до медицинска помош и лекување.“

Молејќи се за Палестинците, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Алах да ги смилува угнетените и нека ги изведе угнетувачите пред правдата.“

Неговата Светост зборуваше и за тоа како Стејт департментот на Соединетите држави досега не успеа да ги осуди убиствата на девет невини деца во понеделникот од израелски воздушни напади. Оттогаш беа убиени уште многу невини Палестинци.

Неговата Светост се повика на извештаите објавени од организации за човекови права, вклучувајќи ги Хјуман рајтс воч и Амнести Интернешнл, во кои се потенцирани дискриминаторските политики и суровиот третман нанесен врз палестинскиот народ.

Неговата Светост се осврна и на извештаите во медиумите кои ја опишуваат моменталната состојба.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад понатаму рече:

„Во една статија во израелскиот весник Хаарец се вели:„ Ова е единствената верзија на правдата што се практикува овде: Она што е мое е мое засекогаш, а што е твое – исто така е мое засекогаш.“ Вака точно стојат правата на Палестинците узурпирани. Аллах семоќниот нека ги помилува. Овој Бајрам донесе планини на тага, наместо радост за Палестинците. Нека Аллах ја преобрази нивната тага во радост и нека можат да ги живеат своите животи во мир и спокојство.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

„Нека палестинскиот народ најде лидери кои можат да ги водат на вистински начин. Секако, муслиманските земји треба да се обединат и да ја играат својата улога да ги заштитат Палестинците и другите муслимани кои се угнетувани во светот. Сепак, муслиманскиот свет е поделен и постои целосен недостаток на единство меѓу муслиманските нации. Секако, во овој случај, муслиманските земји не успеаја да ја покажат реакцијата што треба да ја имаат. Тие дадоа слаби изјави, додека ако сите се собереа и дадоа обединето изјава, тоа ќе имаше многу поголемо влијание и ќе имаше многу поголема тежина.“

Завршувајќи, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Алах да му даде смисла и мудрост на муслиманското раководство. Нека им даде смисла и на Израелците дека можат да се воздржат и да се повлечат од своите неправди. Понатаму, Аллах нека ги води Палестинците кои страдаат од недостаток на лидерство доколку има неправда од нивна страна – иако во реалноста, тоа не е случај. Ако тие (Палестинците) користат стапови, тие се подложени на тешки ракети и софистицирано оружје, што е нешто што го спомнав и претходно. Нема споредба во однос на силата што ја користат обете страни. Затоа мора да се молиме за Палестинците. Нека Аллах Семоќниот ја подобри нивната состојба и создаде средства за нивна слобода и нека продолжат да се држат до своите достојни места и земјиште што им беа доделени во првичниот договор.“

Неговата Светост, исто така, ги потсети Ахмади муслиманите да се молат за поширокиот свет за време на неговата беседа за Бајрам и рече дека треба да се молат за сите сиромашни луѓе во светот и за оние кои се предмет на неправда.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap