Вести 

ЧЛЕНОВИ НА МАЈЛИС АТФАЛ-УЛ-АХМАДИЈА ОД ЈУГОТ НА БРИТАНИЈА ОДДРЖАА ВИРТУEЛЕН СОСТАНОК СО ДУХОВНИОТ ЛИДЕР НА АХМАДИЈА ЗАЕДНИЦАТА

Неговата Светост даваше насоки за низа современи прашања што ги засегаат младите во општеството

На 24 април 2021 година, Светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, Петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад одржа виртуелен состанок преку интернет со членовите на Мајлис Атфал-ул-Ахмадија на возраст од 13 до 15 години од југот на Обединетото Кралство.

Неговата Светост претседаваше со виртуелната средба со 135 Атфал од неговата канцеларија во Исламабад, Тилфорд.

По официјалната сесија, започната со рецитирање на Светиот Куран, членовите на Мајлис Атфал-ул-Ахмадија имаа можност да постават на Неговата Светост серија прашања во врска со нивната вера и современите текови.

Неговата Светост беше прашан како можат да се надминат лошите навики.

Како одговор, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Ветениот Месија (а.с.) ни даде многу добар принцип дека ако сакаш да отстраниш какви било лоши навики или некој грев, прво треба да се обидеш да го мразиш тој грев – да го мразиш тој грев и да дадеш цврсто ветување на себе си и на Семоќниот Аллах дека никогаш повеќе нема да го сториш овој грев или да ја направиш оваа лоша работа. Исто така, молете се на Семоќниот Аллах да ве спаси од гревот… Значи, сето тоа зависи од вашата решеност и од спротивставувањето на таа лоша навика и грев.“

Еден од Атфалите праша какви книги ќе препорача Неговата Светост дека младите треба да читаат од Ветениот Месија а.с.

Како одговор, Неговата Светост спомна дека книгите како „Ковчегот на Ное“ и „Филозофијата на Божественото Откровение“ се книги на Ветениот Месија (а.с.) што може да им биде полесно да ги разберат помладите. Сепак, Неговата Светост рече дека првично младите треба да развијат интерес за книгите со читање кратки пасуси од книгите на Ветениот Месија а.с. на теми што се од нивен интерес, гледајќи го списокот со содржини на книгите.

Неговата Светост се осврна и на составувањето на пасуси од списите на Ветениот Месија (а.с.) објавени во пет тома позната како „Суштината на исламот“, која содржи избрани извадоци на различни теми од кои младите можат да изберат делови што ги сакаат. да чита за да се развие интерес.

Еден од присутните праша дали може да ги води молитвите дома и покрај тоа што е помлад од другите членови на семејството. Неговата Светост рече дека сигурно може да има религиозно знаење и дури може да ги води молитвите Таравих (ноќни молитви кои се одржуваат во текот на месецот Рамазан) во џамијата, ако имал запаметено доволно делови од Светиот Куран.

Еден од Атфалите праша што се случува во Лејаттул Кадр (Ноќта на декретот, споменато во Светиот Куран, глава 97).

Објаснувајќи го концептот на Лејаттул Кадр, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Светиот пророк Мухамед (с.а.в.с.) рече дека во текот на последните десет дена од Рамазан, има една посебна ноќ во која Севишниот Аллах ги прифаќа сите молитви направени од некоја личност. Во исто време, за да имаш корист од Лејтатул Кадр, мора да бидеш вистински верник. Не е дека атеист доаѓа во џамијата или личност која никогаш порано не принесувала молитва и само ноќта на Лејатул Кадр оди и вели: „Алах, семоќниот, прифати ја мојата молитва.“ Не. Ако си вистински верник и ги следиш сите заповеди на Семоќниот Аллах, редовно принесувајќи пет дневни молитви, читајќи го Светиот Куран, практикувајќи ги учењата на исламот, тогаш може да имате корист од таа ноќ.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад понатаму рече:

„Светиот пророк на исламот (с.а.в.с.) рече дека треба да се обидеме да ја најдеме таа ноќ на Лејаттул Кадр во последните 10 ноќи на Рамазан во непарни ноќи; односно 21-ви, 23-ти, 25-ти, 27-ми и 29-ти. Тој точно не спомна која вечер.“

Неговата Светост објасни дека во своето детство учел во училиште на Ахмадија Муслиманската Заедница во Рабва, каде се одвивале посебни часови по веронаука во кои учењето на делови од Светиот Куран е дел од наставната програма.

Неговата Светост рече дека тој, заедно со другиот Атфал, ќе меморираат делови од Светиот Куран и исто така ќе учествуваат во меморирање на натпреварите на Светиот Куран.

Советувајќи ја важноста од меморирање на Светиот Куран на млада возраст, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Како Атфал, треба барем да се обидете да ги запаметите последните дваесет или триесет поглавја од Светиот Куран. Така ќе развиете интерес. Исто така, Атфал на возраст од тринаесет години и погоре и Худаммул Ахмадија, исто така, треба да се обидат да ги запаметат првите седумнаесет стихови од поглавјето Ал Бакара и исто така да се обидат да ги знаат значењата на овие стихови. Многу е важно да се знае значењето на стиховите. Така можете да ја зголемите вашата вера и да се спасите од штетните влијанија на околината и лошите луѓе.“

Еден од Атфал го замоли Неговата Светост да раскаже спомени од неговото време во Пакистан.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад се присети и рече:

„Во Пакистан, јас живеев во Рабва, кој е град во кој мнозинството луѓе кои живеат таму се Ахмади муслимани. Кога бевме Атфал, ние велевме „Салај ала“ – повикувајќи се на поздравите на Светиот пророк Мухамед (мир над него) пред молитвата на Фаџр “утринска молитва”. Секоја област каде што имало структура Атфал, тие би ја нарекле „Салај ала“ пред молитвата на Фаџр.“

Еден од испитаниците праша за гревовите и дали може да се простат сите гревови.

Како одговор, Неговата Светост раскажа две приказни илустрирајќи ја огромната милост на Семоќниот Бог и како последната пресуда за секоја личност лежи кај Алах.

Откако ги раскажа двете приказни, Хазрети Мирза Масрур Ахмад рече:

„Значи, Семоќниот Аллах е тој што ќе одлучи кој оди во рајот, а кој оди во пеколот. Но, нашата должност е да се обидеме да ги следиме заповедите на Семоќниот Аллах и да не се ставаме на суд. Немој да мислиш дека „што и да правиме ќе ни биде простено и ќе одиме во рајот“. Семоќниот Аллах вели: „Ова се Мои заповеди, тоа се Мои наредби, ова е Мое учење, дадено е во Светиот Куран ; ако сте вистински верник, вистински муслиман, тогаш следете ги Моите заповеди и забрани. Тогаш е Мое ветување дека ќе те испратам во рајот.’“

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap