Вести 

МАЈЛИС КУДДАМУЛ АХМАДИЈА ИНДОНЕЗИЈА ИМАШЕ ЧЕСТ ДА ОДДРЖИ ВИРТУЕЛНА СРЕДБА СО СВЕТСКИОТ ДУХОВЕН ЛИДЕР НА АМЈ

Националната амила од Мајлис Худаммул Ахмадија имаше официјална средба со Неговата Светост

На 18 април 2021 година, Светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, Петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад одржа виртуелен состанок преку Интернет со Националната Амила (извршна власт) на Мајлис Худадам Ахмадија Индонезија.

Неговата Светост го водеше состанокот од неговата канцеларија во Исламабад, Тилфорд, додека членовите на Амила се придружија од салата Ар-Рахмат во комплексот џамија Ал-Хидајах во Џакакарта.

За време на 75-минутниот состанок, членовите на Националната Амила беа во можност да презентираат извештај за нивните оддели и да добијат упатства и насоки од Неговата Светост за низа прашања.

За време на состанокот Неговата Светост ја истакна важноста од одржување редовни општи состаноци со Худам за да се воспостави силна врска на братството меѓу нив.

Неговата Светост ја истакна важноста на работата на Таблиг и рече дека членовите на Амила треба да водат со пример и да го спроведуваат Таблиг, и да им бидат доделени цели од одделот Таблиг.

Неговата Светост, исто така, рече дека Кудам треба да се охрабрува редовно да го рецитира Светиот Куран, особено во текот на месецот Рамазан.

Нагласувајќи ја потребата членовите на Мајлис Худаммул Ахмадија да напишат статии што се објавуваат однадвор, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Побарајте од вашите членови да напишат написи за други секуларни весници и списанија во врска со исламските учења или каков било научен напис или каков било истражувачки труд. На овој начин ќе можете да ја претставите Ахмадија Муслиманската Заедница пред другите.“

Истакнувајќи ја потребата од зголемени напори за несебично служење на човештвото, Неговата Светост охрабри дека Мајлис Худадам-Ахмадија Индонезија треба да ја прошири нивната крводарителска акција.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Треба да се обидете да го зголемите бројот на дарители на крв во различни делови на земјата… Помогнете им на сиромашните луѓе во вашата земја без дискриминација на нивната религија. Дури и обидете се да ја проширите вашата (хуманитарна) помош надвор од Индонезија и во некои африкански земји.“

Говорејќи пред Националниот секретар за Исхат, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Треба да има списание„ Худаммул Ахмадија “ или во печатена форма или преку Интернет… Треба да се објават најмалку четири броја во една година и треба да бидат достапни на секој член, така што тие ќе знаат што е Мајлис Худамдам Ахмадија и кои се нивните одговорности, а кои се нивни должности. Тоа треба да го зголеми нивното знаење… Затоа, обидете се да воведете и да започнете списание. И именувајте го тоа списание како „Тарик“.“

Неговата Светост, исто така, го охрабри секретарот одговорен за студентски прашања да охрабри повеќе студенти да се занимаваат со медицина, бидејќи постои огромна потреба од лекари во болниците основани од Ахмадија Муслиманската Заедница.

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap