Вести 

ПРВА ВИРТУЕЛНА СРЕДБА ОД КАДИЈАН – РОДНИОТ ГРАД НА ВЕТЕНИОТ МЕСИЈА (МИРОТ ДА БИДЕ НАД НЕГО)

Мајлис Кхуддамул Ахмадија Индија имаше чест да остари виртуелна средба со Светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница

На 10 април 2021 година, Светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, Петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад одржа виртуелен состанок преку Интернет со Националната Амила (извршна власт) на Мајлис Худаммул Ахмадија Индија.

Тоа беше првпат Неговата Светост да одржи виртуелен состанок преку Интернет со делегација од Кадијан, родниот град на основачот на Ахмадија Муслиманската Заедница, Неговата Светост, Хазрети Мирза Гулам Ахмад (а.с.).

Неговата Светост претседаваше со состанокот од неговата канцеларија во Исламабад, Тилфорд, додека членовите на Амила се придружија на состанокот буквално од салата за изложби на Светиот Куран во зградата Нашро-Ишаат во Кадијан, Индија.

За време на 65-минутниот состанок, сите присутни имаа можност да разговараат со Неговата Светост и членовите на Националната Амила беа во можност да презентираат извештај за нивните оддели и да добијат упатства и насоки од Неговата Светост за низа прашања.

Неговата Светост ја истакна важноста на ефективното известување и рече дека извештаите треба редовно да се добиваат од секое локално поглавје за да можат подобро да ги разберат активностите и да дадат соодветни повратни информации.

Неговата Светост детално зборуваше за важноста на одделот Тарбијат, кој е одговорен за моралната и духовната обука на членовите на Мајлис Худамдам Ахмадија.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Вашата програма Тарбијат е многу важна и ако можете ефективно да ја имплементирате, многу прашања автоматски ќе бидат решени. На пример, мали спорови што се појавуваат од време на време меѓу луѓето нема да се појават. Исто така запомнете дека Индија е многу голема земја и луѓето од секоја област имаат свои грижи и проблеми. Тие имаат своја култура … Значи, мора да ги задоволите луѓето од секоја област во согласност со нивните околности и потреби.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад понатаму рече:

„Треба да ги идентификувате моралните и духовните слабости што постојат во секоја област во земјата и кои треба да се искоренат или подобрат. Треба да има план во согласност со нивните локални околности. Треба да се развие една основна генеричка програма Тарбијат, но, заедно со неа, треба да направите и скроени локални програми во согласност со околностите на луѓето од тие посебни области. Ако Худаммул Ахмадија може соодветно да работи, тогаш следната генерација на нашата младина ќе биде добро заштитена.“

Додека се обраќаше на секретарот Тарбијат, Хазрети Мирза Масроор Ахмад понатаму изјави:

„Заслугата да се даде предност на нечија вера над светските работи треба да се претвори во мото. И запомнете, едно лице може да и ’даде предност на својата вера само кога ги знае и разбира учењата на таа вера… Не потпирајте се само на старите методи на работа; се развиваат нови начини. Имате млади умови и затоа треба да го користите вашиот плоден мозок на најдобар начин.“

Зборувајќи со членот на Амила, одговорен за Ришта Ната, одговорен за обезбедување соодветни брачни натпревари за членовите на Худам, Неговата Светост рече дека тие треба да го едуцираат Худам за барањата и одговорностите на бракот според учењата на Светиот Куран.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Одговорноста на одделот Ришта Ната, како и на одделот Тарбијат, е дека тие треба да го водат Кудам за важноста да и се даде предност на верата кога станува збор за бракот. Тие треба да ги разгледаат стандардите на верата на оние кои се предложени како брачни партнери и, истовремено, тие исто така треба да се стремат кон подобрување на сопствените религиозни стандарди. Худам не треба да трча по световноста и не треба да бара хаахаиз Шмираз од девојчињата и нивните семејства. Наместо тоа, тие треба да погледнат да видат дали девојчето е праведно и тоа ќе се случи само ако самите Худам дадат приоритет на својата религија.“

Неговата Светост, исто така, го советуваше секретарот Тарбијат Нау Мубајин, одговорен за духовната и моралната обука на новообратените, да прави програми според различното потекло на оние што се преобратиле и да воспостави личен контакт со секој од конвертитите.

Во текот на состанокот, Неговата Светост потенцираше дека програмите или настаните треба да се прават на начин каде што ќе се земат и соодветни повратни информации за да може да се утврди нивното влијание врз учесниците.

На пример, Неговата Светост рече дека ако Мајлис Худаммул Ахмадија објавува статии во своите списанија или на друго место, треба да има ефективен процес на повратни информации за да се разберат нивните влијанија и придобивки.

Зборувајќи пред секретарот Талим, одговорен за веронаука, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„На помалите Мајали “локалните поглавја” им треба посебно внимание во врска со нивната религиозна обука. Значи, треба да има повеќе фокус во тој поглед. Мајали со седиште во градовите имаат свои проблеми и затоа им требаат свои програми во однос на верското и моралното образование и методите на кои можат да се учат.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

„Во некои области има луѓе кои се пообразовани од други, додека во други има такви кои не се писмени. Некои луѓе не можат да ги разберат значењата на книгите на Ветениот Месија (а.с.) затоа што читањето zа нив не е лесна задача. Дури и таму каде што се користи полесниот урду јазик, останува речник што е тешко разбирлив. Значи, треба некој да го објасни текстот. Треба да се користат и аудио книги. Треба да направите план за вклучување и едукација на 100% од вашиот Куддам.“

Додека разговараше со Националниот секретар за Атфал-ул Ахмадија, момчиња на возраст од 7-15 години, Неговата Светост ја истакна важноста на нивната улога и должности.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Мора да процените колку Атфал се вклучени во активностите на Атфал. Нашата задача да ги водиме и да се грижиме за нашите деца е задача од најголема важност. Ако можеме правилно да се грижиме за нашите деца, тогаш движејќи се напред, тие ќе станат активни членови на Худаммул Ахмадија и на Ахмадија Mуслиманската Zаедница воопшто. Затоа, грижата за Атфал-ул Ахмадија е огромна одговорност. Не сметајте дека е обична задача.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад понатаму изјави:

„Не прекинувајте лесно и не бидете задоволни што сте завршиле неколку програми. Наместо тоа, анализирајте го нивното вистинско влијание и каков ефект имале и колку луѓе учествувале. Искрено утврдете ги вашите недостатоци и проценете кои промени се потребни во вашите програми за да ги избегнете оние слабости во иднина. Грижата за Атфал-ул Ахмадија е огромна одговорност. Треба да посветите многу значајно внимание на ова.“

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap