Вести 

МАЈЛИС АНСАРУЛА АВСТРАЛИЈА ИМАШЕ ЧЕСТ ДА ОДДРЖИ ВИРТУЕЛНА СРЕДБА СО ДУХОВНИОТ ЛИДЕР НА АХМАДИЈА МУСЛИАНСКАТА ЗАЕДНИЦА

„Нашата одговорност е да ја пропагираме пораката на исламот и таа да ја достигне секоја личност“ – Хазрети Мирза Масроор Ахмад

На 6 март 2021 година, Националниот Мајлис-е-Амила (Извршен орган) на Мајлис Ансарулах Австралија (Здружението на старешините на Ахмадија Муслиманската Заедница) и регионалните лидери добија виртуелна официјална средба со Светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, Петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад.

Неговата Светост го водеше состанокот од неговата канцеларија во Исламабад, Тилфорд, додека членовите на Амила се придружија од салата Хилафат во комплексот џамија Баитул Худа (национално седиште) кај Марсден Парк, предградие во регионот на Големиот Сиднеј.

За време на 65-минутниот состанок, сите присутни имаа можност да разговараат со Неговата Светост и членовите на Националната Амила беа во можност да презентираат извештај за нивните оддели и да добијат упатства и насоки од Неговата Светост за низа прашања.

За време на состанокот Неговата Светост ја истакна потребата членовите на Мајлис Ансарула да се фокусираат на петте дневни молитви.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Ансарите треба да бидат загрижени за натамошниот живот и затоа 100% од нив треба да ги прават своите пет дневни молитви … Нивната возраст се зголемува и затоа треба да бидат загрижени дури и повеќе од другите. Еден поет еднаш рече: ‘Како што птицата на времето лета повисоко, така и сенката на возраста згаснува.’ Значи, ако размислите за ова, треба да создаде чувство на длабока вознемиреност и болка. Затоа, кажете им на членовите на Ансарулах дека, во најмала рака, тие треба да ги даваат петте дневни молитви, а оние што се во можност, треба да ги понудат со собир. Ако нивниот молитвен центар или џамија е премногу оддалечен, тие треба да договорат молитвите да бидат изложени со собир во нивните домови. На овој начин, нивната следна генерација автоматски ќе развие во себе разбирање за големото значење и важноста на петте дневни молитви.“

Неговата Светост понатаму ги истакна одговорностите на членовите на Мајлис Ансарулах во подобрувањето на моралната обука на членовите на нивните семејства.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Членовите на Ансарула треба да бидат охрабрени да прифатат навика за рецитирање на Светиот Куран. Тие треба да го анализираат сопственото семејство за да видат дали нивните деца го читаат Светиот Куран и ги нудат секојдневните молитви. Ова е исто така дел од одговорноста на членовите на Мајлис Ансарулах. Слично на тоа, треба да има некои аранжмани за редовно читање на извадоци од списите на Ветениот Месија (а.с.) или други религиозни учења во домот (дарси).“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

„Како што подалеку се оддалечуваме од времето на Ветениот Месија а.с., одговорностите да се обучуваат нечии деца се уште потешки на рамениците на членовите на Ансарулах со цел тие соодветно да се грижат за своите идни генерации. Доколку Мајлис Ансарула не ги исполни своите должности во врска со ова, тоа ќе доведе до големи проблеми, бидејќи нашите членови ќе бидат зафатени со световното наместо со духовното во следните години.“

Како што напредуваше состанокот, Неговата Светост му наложи на Секретарот на Вакар-е-Амал (Достоинство на трудот) да започне национална акција за засадување дрвја во огромен број. Неговата Светост рече дека е особено важно да се засадат дрвја со оглед на фактот дека пожарите уништија многу шуми во Австралија во последно време.

Неговата Светост, исто така, советуваше членовите на Ансар да се охрабрат да возат велосипед за да го подобрат своето здравје и исто така да и помагаат на животната средина.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Охрабрете ги членовите на Ансарулах да користат велосипеди. Барем на кратки растојанија треба да користат велосипеди наместо да користат автомобили и мотори или нешто друго. Значи, Мајлис Ансарула исто така треба да ја игра својата улога во чистење на животната средина со употреба на велосипеди.“

Еден од присутните го праша Неговата Светост што можат да сторат членовите на Мајлис Ансарулах за да ја намалат стапката на разводи меѓу Ахмади муслиманите.

Како одговор, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Причината за многу разводи е фактот дека материјализмот и световноста се вкорениле, додека трпеливоста и смиреноста се отфрлаат. Грешки прават и мажите и жените. Иако се заложуваат дека ќе и дадат предност на својата вера над световното, тие не ја слушаат изреката на Светиот пророк Мухамед (мир и благослови за него) дека кога наоѓаат соодветни брачни совпаѓања, тие секогаш треба да имаат предност на верата пред материјалноста, физичката убавината и богатството. Ако ова го имаа на ум, ќе имаше помалку проблеми.“

Едно лице праша зошто светот не се свртува кон пораката на Ветениот Месија а.с. на начинот на кој треба да биде, и покрај фактот дека казните се спуштаат над светот.

Како одговор, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече дека во минатите епохи, луѓето не успеале да ја послушаат пораката на пророците и затоа биле казнети од Семоќниот Бог.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Ветениот Месија (а.с.) напиша дека ако луѓето не ја послушаат пораката, казните на Семоќниот Бог ќе продолжат да го мачат човештвото и тоа ќе доведе до нивно уништување. Ветениот Месија (а.с.) исто така изјави дека не е апсолутно неопходно дури и луѓето да мора да го прифатат исламот и Ахмадија Муслиманската Заедница за да се избегне божествената казна. Наместо тоа, ако луѓето ги исполнат обврските на Семоќниот Аллах и Неговиот народ и ако престанат да се препуштаат на непристојност и гревови, дури и тогаш милоста на Бог ќе се манифестира и луѓето ќе бидат спасени.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

„Во блиското минато, им пишував писма на светските лидери во кои ги известував во врска со списите на Ветениот Месија (а.с.) дека ако луѓето не внимаваат на исполнувањето на правата на Бога и на Неговото создание , тогаш ќе се спуштат казните на Семоќниот Аллах. Дури и сега можете да видите дека кога дојде Ковид-19, или кога се случи каква било природна катастрофа како цунами, бура или земјотрес, некои луѓе минувајќи се вртат кон религијата и го повикуваат името на Бог на кој било начин што го знаат. Тие се обидуваат да се реформираат себеси за да можат да ги исполнуваат правата едни на други и на Алах. Меѓутоа, кога казната ќе стивне, тие се враќаат на своите стари материјалистички принципи.“

Продолжувајќи, Хазрети Мирза Масрур Ахмад рече:

„Таквата состојба е спомената во Светиот Куран, кога ќе се изрече казна за еден народ, тие се молат и го повикуваат Алах дека ако Тој ги отстрани неволјите, тие самите ќе се реформираат. Меѓутоа, кога казната е избегната, тие повторно се занимаваат со материјализам. Ова е моменталната состојба на световниот народ. На крајот, ако не обрнат внимание и не разберат, тие ќе бидат уништени. Нациите и порано беа уништени, а сега повторно се уништуваат и постепено ќе исчезнат, додека побожните луѓе ќе продолжат да се реформираат себеси.“

Неговата Светост истакна дека Ахмади муслиманите мора да продолжат мирно да ја пренесуваат пораката на исламот.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Нашата работа е да ги предупредуваме луѓето и да ја пренесуваме пораката на исламот. Наша одговорност е да ја пропагираме пораката на исламот и да допреме до секоја личност. После тоа, останува на Семоќниот Аллах да ги води луѓето. Ние треба да ја продолжиме нашата работа со внимание и со тоа ќе ги исполниме нашите обврски. Исто така, треба да се молиме Семоќниот Аллах да ги води луѓето и народите да бидат спасени од уништување… Ако ги исполниме нашите обврски со трудоубивост и посветеност, тогаш нема да бидеме одговорни за другите.“

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap