Вести 

ЧЛЕНОВИТЕ НА ВАКФ-Е-НАУ ОД ИНДОНЕЗИЈA ИМАА ЧЕСТ ДА ОДДРЖАТ ВИРТУАЛЕН СОСТАНОК СО ДУХОВНИОТ ЛИДЕР НА АХМАДИЈА ЗАЕДНИЦАТА

„Алах е тој што ме смени“ – Хазрети Мирза Масроор Ахмад

На 23 јануари 2021 година, Светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, Петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад одржа виртуелен состанок преку Интернет со 50 машки членови на Вакф-е-Нау од Индонезија.

Неговата Светост го водеше состанокот од неговата канцеларија во Исламабад, Тилфорд, додека членовите на Вакф-е-Нау се придружија од салата Ар-Рахмат во комплексот џамија Ал-Хидајах во Џакакарта.

Настанот започна со рецитирање на Светиот Куран, проследено со песна и презентација и краток извештај во кој се наведени активностите на Вакф-е-Нау во Индонезија.

За остатокот од едночасовниот состанок, членовите на Вакф-е-Нау имаа можност да постават прашања на Неговата Светост во врска со нивната вера и современите текови.

Одговарајќи на прашање за тоа како да се обезбеди успешен брак, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Секогаш мислете дека вие, како сопруг, мора да дадете позитивен пример во Вашиот дом и секогаш запомнете дека ако односот помеѓу маж и жена не е добар, тогаш Вашите деца ќе страдаат и на овој начин ќе ја уништите иднината на следната Ахмади генерација. Значи, најдобриот начин е сопругот да даде добар пример во куќата и тој секогаш да биде љубезен и внимателен кон сопругата и децата. Ако тој се однесува вака, тогаш нема да има проблеми во неговата куќа и неговите деца ќе добијат подобра обука и образование и тие ќе го подобрат и нивното однесување.“

Како одговор на прашање за климатските промени и како може да се справиме со нив, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Климатските промени се проблем насекаде, низ целиот свет. Особено во земјите од третиот свет каде што населението се зголемува несразмерно. Само за да се приспособат на зголемената популација, нациите развиваат нови станбени области и поради тоа, шумите се сечат и ова уништување на шумите е главна причина за климатските промени. Значи, треба да бидете многу внимателни кога и да се исечете едно дрво, за возврат да засадите две дрва.“

Продолжувајќи, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Потрошувачката на гориво исто така треба да се намали. Сега луѓето станаа толку мрзливи што ако сакаат да одат од едно до друго место, а растојанието е само 100 јарди или 200 јарди, наместо да одат до местото, тие го користат својот мотор или автомобил. На овој начин се зголемува загадувањето. Постојат толку многу други фактори кои исто така предизвикуваат загадување и климатски промени. Значи, мора да бидеме многу внимателни. Сепак, не можеме да кажеме дека поради стравот од климатските промени не треба да имаме деца.“

Неговата Светост продолжи да објаснува дека човечките суштества треба да сторат сè што е во нивни капацитет да се борат против климатските промени и да ги сменат своите навики заради иднината на човечката раса.

Неговата Светост се осврна на специфичниот ефект на климатските промени во Индонезија, каде се вели дека нејзиниот главен град Џакакарта тоне под зголемувањето на нивото на морето и е изложен на ризик од потопување во текот на следните децении. Неговата Светост рече дека не само што Индонезијците биле погодени од климатските промени, ниту, пак, тие особено ги предизвикувале преку својот налин на живот. Но наместо тоа, климатските промени беа глобален феномен.

Завршувајќи го својот одговор, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Здружението на млади Ахмади муслимани (Мајлис Кудамдам Ахмадија) и Вакф-е-Нау треба да започнат активности за засадување дрвја во шумата и во различни области.“

Неговата Светост беше прашана дали членовите на Вакф-е-Нау можат да влезат во политика или во државна служба. Неговата Светост рече дека би било добро повеќе Ахмади муслимани, вклучително и припадници на одделот Вакф-е-Нау, да влезат во јавни служби и да се залагаат за воспоставување на подобри човекови права за сите луѓе.

Како одговор на прашањето за тоа како оние кои се Вакф-е-Зиндигиси (приврзаници на животот) на Ахмадија Муслиманската Заедница можат да го задржат духот на посветеноста на каузата на Семоќниот Бог, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Бидејќи сте љубител на животот, секогаш запомнете дека ја работите својата работа заради Аллах и секогаш мислете дека што и да правите, Алах секогаш ве чува. И, ако Алах нè гледа во што го правиме, тогаш треба да ја завршиме нашата работа искрено. Затоа, секогаш запомнете дека треба да ја завршиме целата наша работа за да го бараме задоволството на Алах. Значи, ако некое лице работи со овој дух, тогаш тој ќе служи искрено. Понатаму, мора да се молите на Алах да може да ви помогне искрено да ги извршувате своите должности.“

Друг член праша што значи успех во овој живот и во другиот живот и како да се постигнат двете.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Што се однесува до овој свет, што и да правите, каде и да работите, извршете ја својата работа искрено … Алах, Севишниот, побара каква било задача или работа да ви биде дадена или која било работа да ви биде доверена, тогаш Вие треба да го стори тоа искрено. Во однос на Ахирет, Семоќниот Алах рече дека постојат одредени обврски што мора да се исполнат, а тие се, дека тој мора да се моли на Алах пет пати на ден и бара помош од Алах во однос на неговите световни и духовни напори. Исто така, бидете љубезни и братски насочени кон своите ближни. На овој начин можете исто така да му угодите на Алах и во тоа понатаму да добиете награда.“

Еден член од Вакф-е-Нау спомна дека од некои документарни филмови научил дека пред да биде избран за Халифа на Ахмадија Муслиманската Заедница, Неговата Светост не сакал да биде во центарот на вниманието и затоа ја праша Неговата Светост како се прилагодува на новите околности.

Во краток, но остроумен и моќен одговор, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Јас самиот не се познавам. Алах е тој што ме смени. Тоа е доволно.”

На Неговата Светост му беше поставено друго прашање за тоа како човек може да ја елиминира мрзеливоста.

Како одговор, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Потребна е волја. Бидете сигурни дека станувате рано наутро и ја принесувате молитвата Тахаџуд и Фаџар, а потоа започнете ја својата работа, а сè зависи од вашата волја; колку сте силни за да ја елиминирате мрзеливоста, мора да бидете доволно силни за да ја надминете. Сè зависи од вас, колку сте силни, колку е силна вашата волја.”

На крајот на состанокот, додека се молеше за Вакф-е-Нау, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Нека Аллах ве благослови сите вас и нека може и на секој од вас да ја зајакне својата врска со Вакаф-е-Нау и да ја зајакне својата врска со Халифата на Ахмадија Муслиманската Заедница и секогаш да работи напорно за подобрување на Ахмадија Муслиманската Заедница.“

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap