Вести 

ЛАЈНА ИМИАЛАХ ГАНА ИМАШЕ ЧЕСТ ДА ОДДРЖИ ВИРТУЕЛНА СРЕДБА СО ДУХОВНИОТ ЛИДЕР НА АХМАДИЈА МУСЛИМАНСКАТА ЗАЕДНИЦА

„Се надевам дека Гана Лајна може да биде една од најдобрите Лајнас во светот“ – Хазрети Мирза Масроор Ахмад

На 24 јануари 2021 година, Светскиот поглавар на Ахмадија Муслиманската Заедница, Петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад одржа виртуелен состанок преку Интернет со членовите на Националната Амила од Лајна Имаилах.

Неговата Светост го водеше состанокот од неговата канцеларија во Исламабад, Тилфорд, додека членовите на Националната Амила се придружија од студиото Вахаб Адам МТА во Бустан-е-Ахмад во Акра.

За време на состанокот, Неговата Светост ги претстави различните одговорности доделени на соодветните членови на Лајна и даде насоки за подобрување на активностите на нивните оддели.

Еден член на Амила го праша Неговата Светост какви очекувања има од Лајна Имаилах Гана.

Во детален одговор, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Моите очекувања се дека 100% од Вашите членови на Лајна треба да бидат редовни при давање пет дневни молитви. Моето очекување од вас е дека 100% од Вашите членови на Лајна треба да прават рецитирање на Светиот Куран секој ден. Моето очекување е дека најмалку 50% од Вашите членови на Лајна се вклучуваат во проповедање и активности на Таблиг. Моето очекување е 100% од членовите на Лајна да проучат некоја книга на Ветениот Месија а.с. Моето очекување е дека сите членови на Лајна кои се во брак треба да ги тренираат и да ги воспитуваат своите деца на начин да станат добри Ахмади муслимани Ахмади.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад понатаму рече:

„Моето очекување е дека сите членови на Насират се редовни во принесување молитви и рецитирање на Светиот Куран и да се обидуваат да ги зголемат своите исламски знаења. Обидете се да научите што ветуваше Ветениот Месија (а.с.) – тоа е да го зголемиме нивото на побожност и праведност. Моето очекување е дека сите членови на Лајна треба да го следат мотото „скромноста е дел од твојата вера“. Значи, ова се некои од моите очекувања и ако го постигнете ова ќе бидете една од најдобрите Лајна на светот и се надевам дека Гана Лајна може да биде една од најдобрите Лајна во светот.“

Како одговор на прашање за тоа како треба да се молат Ахмади муслиманите, така што светот може да избегне нова светска војна, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Најдобар начин е прво да се реформирате и да се обидете да ги следите учењата и заповедите дадени во Светиот Куран и да се обидете да бидете добар муслиман. Ние мора да ги следиме учењата на исламот. Додека трошиме време на нашите пет дневни молитви, мораме жестоко да се молиме, ‘Алах, семоќниот, да нè спаси од маките на светската војна. И, исто така, да нè спаси од лошите ефекти на овој коронавирус и исто така да нè спаси од сите лоши работи, така што светот ќе стане место на мирот за нас.“

Продолжувајќи, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Значи, прво мора да се обидеме да се реформираме, да се обидеме да се подобриме себеси, да се обидеме да ги следиме сите заповеди на Светиот Куран што ни ги дал Семоќниот Аллах. Ако го сториме ова, да даде Бог, Семоќниот Аллах ќе ги отстрани сите тешкотии и ќе го направи овој свет мирно место за живеење, како рај. Дури и Севишниот Алах вели во Светиот Куран дека може да се развие и да се создаде рај на оваа земја и тоа може да се постигне само кога ги следите заповедите на Алах, Семоќниот.”

Еден од членовите на Амила праша како можат да обезбедат 100% писменост меѓу членовите на Лајна Имаилах и Насиратул Ахмадија.

Како одговор, Неговата Светост рече дека Лајна Имаилах Гана треба да се обиде да осигури дека сите девојки Ахмади муслимани се писмени и имаат соодветно школување. Понатаму, сите оние кои бараат високо образование треба да имаат можност да се занимаваат со тоа.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Секретарот за Насират треба да има за цел да обезбеди сите членови на Насират барем да го завршат своето средно училиште. Кога девојчињата ќе влезат во Лајна Имаилах, секретарот Умур-е-Талибат треба да се обиде да ги идентификува нивните таленти. Треба да им се даде можност да имаат подобро и високо образование и да одат на универзитет. Ако поради некои финансиски ограничувања или некои други проблеми, тие не можат да го сторат тоа, тогаш треба да им помогнеме и да не дозволиме талентот или потенцијалот на дури една девојка да останат неискористени.“

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap