Вести 

Националниот Мајлис-Е-Амила во Велика Британија имаше чест да оддржи виртуелен состанок со светскиот духовен лидер на Ахмадија Заедницата

Неговата Светост даваше насоки за широк спектар на административни и верски прашања

На 17 јануари 2020 година, Националниот Мајлис-е-Амила на Ахмадија Муслиманската Заедница во Обединетото Кралство и регионалните претседатели во рамките на областа Лондон добија виртуелна официјална средба со Светскиот поглавар на Ахмадија Заедницата, Петтиот Халифа, , Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад.

Неговата Светост го водеше состанокот од неговата канцеларија во Исламабад, Тилфорд, додека членовите на Амила виртуелно се приклучија на состанокот.

За време на 55-минутната средба, сите присутни имаа можност да разговараат со Неговата Светост и да ги добијат упатствата и насоките на Неговата Светост за низа прашања.

Неговата Светост, исто така, ја спомена потребата членовите на Амила да водат со пример и да го посветат своето време на Вакф-е-Арзи – посветувајќи двонеделен период за да помогнат во предавањето на Светиот Куран или да се пренесат учењата на исламот до пошироката јавност.

Говорејќи пред националниот секретар одговорен за Вакф-е-Арзи, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Прво треба да се концентрирате на членовите на Амила во сите централни организации, Кудам, Ансар, Лајна, а потоа на регионалните и локалните членови на Амила, а потоа и на другите. Ако тие учествуваат во оваа шема на Вакфе Арзи, тогаш другите ќе ги следат.“

Неговата Светост, исто така, ја истакна важноста за охрабрување на Ахмади муслиманите да влезат во јавни служби, како што е државната служба.

На Неговата Светост му беше презентиран специјален видео извештај за напредокот на реконструкцијата на џамијата Бајтул Футух, заедно со другите одделенски извештаи.

Во врска со комплексот џамија Бајтул Футух, беше известено дека надворешноста на зградата сега е претежно завршена. Сепак, останува значајна внатрешна работа пред да заврши проектот. Во обновената структура се инсталирани соларни панели за да се обезбеди обновлива енергија. Откако ќе заврши, зградата ќе вклучува различни сали, канцеларии и сместувачки капацитети.

Друг извештај беше за Меѓународната академија Талим-ул-Куран, основана под раководство на Ахмадија Муслиманската Заедница во Велика Британија. Во моментов, се запишале над 450 студенти од 15 различни земји и тие добиваат неколку часови секоја недела.

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap