Вести 

ДУХОВНИОТ ЛИДЕР НА АХМАДИЈА МУСЛИМАНСКА ЗАЕДНИЦА ГО ПУШТИ ВО УПОТРЕБА МТА ГАНА ТВ КАНАЛОТ

Новиот канал е единствениот дигитален терестријален исламски канал што моментално се емитува 24 часа на ден во Гана

Ахмадија Муслиманската Заедница со задоволство објавува дека на 15 јануари 2021 година, Светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, Петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад ја стартуваше МТА Гана ТВ – нов дигитален терестријален телевизиски канал основан специјално за ги задоволува потребите на луѓето во Гана.

Неговата Светост официјално го пушти каналот од џамијата Мубарак во Исламабад, Тилфорд, откако го најави неговото пуштање за време на неговата петочна беседа.

По лансирањето следуваше тивка молитва предводена од Неговата Светост благодарејќи на Семоќниот Бог.

Најавувајќи го лансирањето за време на петочната беседа, Неговата Светост истакна дека каналот ќе емитува дваесет и четири часа на ден и исто така го спомна студиото Абдул Вахаб Адам во Гана, основано во 2017 година и кое произведува мнозинство од програмите емитувани на МТА Интернационал и МТА Африка каналот.

Говорејќи за објектите и работната сила на МТА каналот за Гана, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Има 17 членови на персонал со полно работно време кои служат во студиото Вахаб Адам и повеќе од 60 волонтери и тие се обучени преку разни професионални организации. Студиото Вахаб Адам е едно од најнапредните студија во Гана и е опремено со најсовремени елементи. Неколку медиумски компании и радиодифузери го испраќаат својот персонал на обука и искуство во ова студио.“

Објаснувајќи го обемот на новиот канал, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Новиот ТВ-канал со име МТА Гана е лансиран од мене. Ова ќе биде нов национален ТВ-канал што се емитува на дигитална копнена платформа 24 часа на ден. МТА Гана ќе емитува програма без потреба од сателитска антена и ќе биде достапна на редовна антена во земјата. Ова значи дека луѓето во Гана ќе можат многу лесно да пристапуваат до овој ТВ канал дури и на редовна антена. Ќе биде достапен на истата локација и платформи како и другите големи ТВ-канали во земјата. Така, ќе достигне стотици илјади домови низ целата земја и ќе ги опфати сите области, од северот на земјата до нејзиниот југ, да даде Бог.“

Неговата Светост објасни дека каналот ќе емитува содржина што покрива различни јазици што се зборуваат во Гана за верски, образовни и морални прашања.

Истакнувајќи еден од уникатните аспекти на каналот, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Каналот ќе се искористи за да се пренесат вистинските и убави учења на исламот до луѓето, да даде Бог. МТА Гана е единствениот канал на дигитална платформа во земјата што е единствено посветен на емитување исламски учења.“

Размислувајќи за напредокот на Ахмадија Муслиманската Заедница, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Каде што на една локација нашите противници се обидуваат да затворат авенија, Семоќниот Алах ни отвора неколку нови врати на други места. Ова се благословите на Семоќниот Аллах врз нас. Да даде Бог, патеките што се затвораат, и тие ќе се отворат еден ден во определеното време.“

МТА Гана ќе ги емитува сите програми на Поглаварот на Ахмадија Муслиманската Заедница, како што се неговата неделна петочна беседа и други обраќања.

Исто така, ќе се произведуваат уникатни содржини специјално прилагодени на луѓето во Гана.

Лансирањето на МТА Гана претставува уште една значајна знаменитост во развојот на МТА Интернационал. Каналот беше официјално пуштен во употреба веднаш по петочната молитва од Неговата Светост и по неговото пуштање следуваше тивка молитва.

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap