Вести 

ЛАЈНА ИМИАЛАХ Австралија имаше чест да оддржи виртуелна средба со светскиот духовен лидер на АМЈ

„Ние настојуваме да ја пропагираме нашата вера и да внесеме други луѓе во прегратките на Ахмадија Муслиманската Заедница заради нашата љубов кон другите членови на општеството и кон другите нации“,- Хазрети Мирза Масроор Ахмад

На 19 декември 2020 година, Светскиот поглавар на Ахмадија Муслиманската Заедница, Петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад одржа виртуелен состанок преку интернет со Националната Амила од Лајна Имаилах Австралија.

Неговата Светост го водеше состанокот од неговата канцеларија во Исламабад, Тилфорд, додека претставниците на Амила беа собрани во салата Хилафат во комплексот џамија Бајтул Худа (национално седиште) кај Марсден Парк, предградие во регионот на Големиот Сиднеј.

За време на состанокот, Неговата Светост ги наведе различните одговорности доделени на соодветните членови на Лајна и даде насоки за подобрување на активностите на нивните оддели.

Неговата Светост рече дека е од клучна важност да се вметнат исламските вредности кај децата Ахмади муслимани од мали нозе.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Родителите и администрацијата на Лајна треба да следат балансиран начин кога ги водат децата. Уште од мали нозе, девојчињата Ахмади муслимани треба да се учат дека, според учењата на исламот, нивните средства за облекување треба да бидат секогаш скромни и пристојни и, како што стареат, треба да разберат дека една од заповедите на Алах пропишано со Светиот Куран е Хиџаб. Ако ги водите Ахмади девојчињата од мала возраст за важноста на скромноста, кога ќе влезат во Лајна Имаила, тие ќе ја препознаат и разберат вистинската вредност на хиџабот и како тоа е средство за заштита од многу болести на општеството.“

Неговата Светост рече дека е императив Ахмади муслиманските млади да ги научат основните учења на нивната вера и религија.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Кога Ахмади муслиманите ќе влезат на колеџ или универзитет, тие треба да бидат целосно свесни за тоа кои се и што учи нивната вера. Тие треба да знаат што е Ахмадија Муслиманската Заедница и зошто Ветениот Месија (а.с.) е испратен од Семоќниот Бог. На некои од нашите млади не им е јасна потребата за појава на Ветениот Месија а.с., имајќи предвид дека муслиманите веќе го имаа Светиот Куран и Ахадитот (изреки на Светиот пророк Мухамед, с.а.в.с.) и верувајте на Светиот пророк Мухамед (с.а.в.с.) да биде Печат на пророците. Значи, од суштинско значење е Ахмади муслиманите да се учат уште од детството за тоа зошто Алах, Семоќниот, го испрати Ветениот Месија а.с. и тие мора да бидат свесни дека тој дошол во согласност со пророштвата на Светиот пророк на исламот (мир и благослови) нека биде над него. Сите наши млади мора да знаат каква е нивната вера, зошто се Ахмади муслимани и кои се нивните одговорности кон нивната религија. Ако сте успешни во вметнувањето на овие вредности кај вашите деца, тогаш сигурен сум дека идните генерации на Лајна Имаила ќе бидат уште посилни од нивните претходници.“

За време на состанокот, Неговата Светост зборуваше за големото значење на работа како тим и обука на други, така што работата и целите на Ахмадија Муслиманската Заедница континуирано се исполнуваат и така што преминот од една во друга администрација е секогаш непречен.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Една точка што сакам да им ја укажам на сите членови на администрацијата во Лајна е дека едноставно да се работи напорно не е доволно за вистински успех или извонредност. Се разбира, да се работи напорно е добар квалитет и има вредност, меѓутоа, ако не сте култивирале и развиле тим – втора линија што може да ве следи и да осигури дека работата на вашиот оддел ќе напредува непречено по завршувањето на мандатот – тоа значи вие всушност воопшто не сте постигнале ништо.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

„Како што реков, да не работиме напорно или лично, тоа не е целта, туку твојата цел е да направиш толку одличен тим, така што кога ќе ти заврши мандатот другите да бидат подготвени да ги преземат должностите на твоето одделение или канцеларија. Без оглед на вашата возраст, без разлика дали сте млади или стари, мора да развивате и обучувате други и овој дух на работа треба да се всадува во секој канцелариски носител на Ахмадија Муслиманската Заедница на секое ниво.“

За време на состанокот, Неговата Светост, исто така, зборуваше за важноста на Таблиг (теренски) и ја објасни вистинската цел во која се темелат напорите на Ахмади муслиманите да ги шират учењата на исламот.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Треба да поставите амбициозна цел кога станува збор за Таблиг. Секогаш запомнете дека нашите напори да ги претвориме другите во вистинска порака на исламот не се заради бројките или за бидат нашите извештаи се поимпресивни. Наместо тоа, ние сакаме да ја пропагираме нашата вера и да внесеме други луѓе во прегратките на Ахмадија Муслиманската Заедница заради нашата љубовв кон другите членови на општеството и кон другите нации. Оваа лобов бара од нас да им ги пренесеме вистинските учења на исламот и нашата срдечна желба е да ги приближиме до Семоќниот Бог. Понатаму, не е доволно за нас да им ја пренесуваме пораката на другите, туку мора да се реформираме и духовно и морално и подобро да се трудиме да ја зголемуваме сопствената врска со Семоќниот Бог.“

Бидејќи состанокот се приближуваше кон крајот, Неговата Светост беше прашана како администрацијата на Лајна Имаилах може да поттикне поголемо учество на нивните настани и состаноци.

Како одговор, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Треба да се обратите и да ги водите сите членови на Лајна Имаила со голема љубов и нежност, наместо да барате каква било форма на супериорност како носител на функција. Бидете како нивните сестри, бидете како нивните мајки, бидете како нивните пријатели и никогаш не се предавајте. Понатаму, изберете теми и програми што се интересни и охрабрувајте ги оние кои не сакаат да дојдат активно да учествуваат. На пример, можете да ги замолите да одржат говори или и тогаш ќе видите дека ќе дојдат на настаните, со помош на Бог.“

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap