Вести 

НАД 100 ЧЛЕНОВИ НА МАЈЛИС КУДДАМ-УЛ-АХМАДИЈИЈА ГЕРМАНИЈА ЈА ИМАА ЧЕСТА ДА ОДДРЖАТ ВИРТУЕЛЕН СОСТАНОК СО ДУХОВНИОТ ЛИДЕР НА АХМАДИЈА ЗАЕДНИЦАТА

Оние кои се состанаа со Неговата Светост беа имигранти од Пакистан, од кои многумина никогаш порано не се сретнале со Неговата Светост

На 6 декември 2020 година, Светскиот поглавар на Ахмадија Муслиманската Заедница, Петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад одржа виртуелен состанок преку Интернет со повеќе од сто членови на Мајлис Худам-ул-Ахмадија (Ахмадија Муслиманска Младина) од Германија.

Неговата Светост претседаваше со состанокот од неговата канцеларија во Исламабад, Тилфорд, додека членовите на Мајлис Худам-ул-Ахмадија беа собрани во салата за настани Кристал Палас во германскиот град Грос-Герау.

Оние кои се состанаа со Неговата Светост беа сите имигранти кои бараа азил во Германија во последниве години поради прогонот извршен врз припадниците на Ахмадија муслиманската Заедница во Пакистан.

Секој поединец имаше можност лично да разговара со Неговата Светост и Неговата Светост се молеше за поединците и нивните семејства.

Додека им се обраќаше на сите имигранти, Неговата Светост ги повика постојано да бараат блискост со Семоќниот Аллах и никогаш да не го забораваат. Исто така, им порача на имигрантите да се осигурат дека тие ја зборуваат само вистината за време на нивниот процес на азил.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„За време на процесот на азил, никогаш не смеете да кажувате лага или да претерувате на кој било начин. Наместо тоа, едноставно објасни ја реалноста на она што се случува во Пакистан, каде што секој Ахмади муслиман живее под облакот на прогонство, знаејќи дека може да биде мета или лажно обвинет во секое време. Кажете им дека токму поради таквите неправедни околности сте мигрирале за да можете да живеете со верска слобода. Ако секогаш ја зборуваш вистината, тогаш, Бог сака, твоите случаи за азил ќе бидат прифатени.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

„На лично ниво, мора да бидете сигурни дека редовно ги почитувате петте дневни молитви и треба да се поклонувате со искрена емоција и искреност барајќи помош од Семоќниот Аллах. Покрај тоа, треба да развиете навика редовно да нудите доброволни молитви (Нафл). Кога одите на рочишта за азил, треба да ја изговорите Сурата Фатиха пред да влезете во Судот. Понатаму, треба да се заложите цврсто во своето срце дека откако ќе се прифати вашиот случај и кога ќе се подобрат околностите, ќе продолжите да ги молите своите молитви со трудољубивост и регуларност. Ако го сториш сето ова, тогаш, Бог сакајќи, ќе бидеш сведок на благодатта и милоста на Семоќниот Аллах.“

Завршувајќи, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Ако постапиш според она што го реков, твоите барања за азил ќе бидат прифатени. Секогаш запомнете дека за сите ваши потреби треба да се обратите кон Семоќниот Аллах и, како што реков претходно, мора да ставите цврст залог во срцето дека кога ќе се подобрат вашите околности, да не го заборавите Алах, туку да продолжите да ја барате неговата близина, вие ќе продолжете да ги принесувате своите молитви и ќе продолжите да се стремите кон праведност. Семоќниот Алах знае која е вистинската намера на една личност и што има во нивното срце и затоа, ако подоцна се потопите во материјалистички желби, тогаш ќе страдате и ќе се соочувате со тешкотии. Како и да е, моја молитва е Аллах Семоќниот да ве благослови сите вас и да ви биде Помошник и Заштитник. Амин.“

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap