Вести 

ПИСМА ИСПРАТЕНИ ДО СВЕТСКИТЕ ЛИДЕРИ ОД ДУХОВНИОТ ЛИДЕР НА АМЈ ВО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЈА НА КОВИД-19

Писма што ќе бидат објавени на веб-страницата „Преглед на религиите“ во вторник

Светскиот поглавар на Ахмадија Муслиманската Заедница, Петтиот Халифа), Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад, напиша серија писма до разни светски лидери во кои ги повикува да ги сметаат парализирачките и разорни ефекти на Ковид-19 како Божествено предупредување за човештвото.

Историските писма, испратени во текот на месец јуни 2020 година, беа испратени до лидерите на 14 земји – Австралија, Канада, Кина, Франција, Германија, Гана, Индија, Израел, Јапонија, Нигерија, Русија, Сиера Леоне, Велика Британија и Велика Британија Соединетите Американски Држави.

Писма беа напишани и до папата Францис и генералниот секретар на ООН, неговата екселенција Антонио Гутереш.

Во своите писма, Хазрети Мирза Масроор Ахмад изјавил дека Коронавирусот ја разоткрил слабоста на народите и човечките суштества и изразил убедување дека ефектите од пандемијата и начинот на кој светот е запрен се според Божјиот декрет на Семоќниот и треба да се смета за сериозно предупредување за човештвото да се реформира и да се откаже од сите форми на неправда.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Како религиозен водач и личност со вера, верувам дека неволјите во изминатите неколку недели се случија според Семоќниот декрет на Бога и како сериозно предупредување за човештвото да се реформира и да се одрече од сите форми на неправда и суровост. Оваа пандемија е еклатантна порака до човештвото што ги насочува луѓето во светот да се свртат кон Семоќниот Бог и да ги исполнат неговите права и правата на нашите ближни луѓе.“

Во своите писма, Неговата Светост напиша дека економските последици од Ковид-19 треба да ја влошат и засилат мизеријата и лесно можат дополнително да ги дестабилизираат мирот и безбедноста на светот. Како резултат на тоа, Неговата Светост рече дека лидерите треба да ги почитуваат највисоките стандарди на правда на домашно и меѓународно ниво и да дадат позитивен и благороден пример за својот народ.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Во светло на преовладувачките околности, мое е искрено и скромно барање онаму каде што вашата влада формира и донесува политики за запирање на ширењето на коронавирусот, како водач на вашата нација, исто така треба да ги охрабрите граѓаните на вашата земја да ги исполнат правата на едни со други и да бидат подготвени да дадат лични жртви во каузата на човештвото. Слично на тоа, вашата влада треба да се стреми да обезбеди мир и безбедност на општеството, како во вашата земја, така и на пошироко, меѓународно ниво. Искрено молам да ги прифатите барањата за правда и интегритет со тоа што ќе се обидете да ги исполните правата на сопствениот народ и на сите други нации.“

Неговата Светост предупреди дека е од суштинско значење денешните водачи и нации да ги следат лекциите од минатото и да признаат дека природните катастрофи и смртоносните вируси се предупредување за човештвото да го признае својот Творец и да ги исполни правата на Божјото создание.

Во своето писмо до Генералниот секретар на ООН, Неговата Светост го повика да ја искористи својата платформа за воспоставување единство меѓу народите.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Според мене, најистакнатите средства за Обединетите нации да ги исполнат своите основачки цели е да ги собере сите нации во светот на една платформа, во која секоја земја се третира подеднакво и без предрасуди, наместо да се поклони на моќ и волја на избран број доминантни светски сили.“

Пишувајќи му на папата Францис, Неговата Светост ја пренесе и пораката на Основачот на Ахмадија Муслиманската Заедница, Неговата Светост, Хазрети Мирза Гулам Ахмад, Ветениот Месија (а.с.) дека сега повеќе од кога било порано е од суштинско значење верските водачи да негуваат дух на толеранција и почит помеѓу различните религии во светот.

Копии од писмата ќе бидат објавени на веб-страницата “Преглед на религиите”, во вторник, 8 декември 2020 година.

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap