Вести 

60 ЧЛЕНОВИ НА МАЈЛИС АТФАЛ-УЛ-АХМАДИЈЈА ГЕРМАНИЈА ИМАА ЧЕСТ ДА ОДДРЖАТ ВИРТУЕЛНА СРЕДБА СО ДУХОВНИОТ ЛИДЕР НА АХМАДИЈА ЗАЕДНИЦАТА

„Сега е време човештвото да се сврти кон Семоќниот Бог“ – Хазрети Мирза Масроор Ахмад

На 29 ноември 2020 година, Светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, Петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад одржа виртуелен состанок преку Интернет со 60 членови на Мајлис Атфал-ул-Ахмадија од Германија на возраст од 12 до 15 години.

Неговата Светост претседаваше со состанокот од неговата канцеларија во Исламабад, Тилфорд, додека членовите на Мајлис Атфал-ул-Ахмадија беа собрани во салата Акорум-Парк Мајнц-Кастел во германскиот град Визбаден.

Настанот започна со рецитирање и превод на стихови од Светиот Куран, проследено со песна.

На остатокот од едночасовниот состанок, членовите на Мајлис Атфал-ул-Ахмадија имаа можност да постават прашања на Неговата Светост во врска со нивната вера и современите дилеми.

Неговата Светост беше прашана како муслиманите треба да одговорат на оние луѓе кои се плашат од исламот.

Како одговор, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Ние, Ахмади муслиманите, секогаш и секаде ќе одговараме на оние кои се плашат од исламот или муслиманите и сакаат да ги решат своите проблеми. На пример, ние одржуваме Симпозиуми за мир овде во Велика Британија, каде што зборуваме за вистинските учења на исламот и им даваме упатства на ваквите настани низ целиот свет. Слично на тоа, пред неколку години, започнавме меѓународна кампања за ширење на летоци во огромни размери со објаснување на вистинските и мирни учења на исламот. На индивидуално ниво, должност на секој Ахмади муслиман е да им објасни на луѓето дека исламот е религија на љубов и сочувство. Должност на сите нас е да ја зголемиме свеста за овие вистински учења за да се отстранат сите стравови или резерви во срцата и умовите на другите. Дури и деца како вас треба да ја играат својата улога кажувајќи им на вашите пријатели и класни соработници за вистинските учења на исламот.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

„Несомнено, исламот е религија на мирот и љубовта и не дозволува војување или насилство. Треба да биде јасно дека кога на раните муслимани им беше дозволено од Семоќниот Аллах за прв пат да се бранат преку џихад, тоа беше со цел да се заштити религијата и принципот на слобода на верување за сите. Така, во Светиот Куран (глава 22, стихови 40-41), тој наведува дека е дадена дозвола за одбранбена преку војна затоа што муслиманите биле сурово нападнати и ако не биле запрени противниците, тогаш сите цркви, синагоги, храмови, џамии и другите места за богослужба би биле во голема опасност. Затоа, беше дадена дозвола за одбранбена војна со цел да се заштитат и обезбедат сите религии.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад понатаму изјави:

„Нека биде јасно дека во никој случај исламот никогаш не дозволил употреба на сила, убиство или каква било друга форма на насилство за нејзино ширење. Всушност, исламот вели дека ако се нападне христијанска црква, еврејска синагога или хиндуистички храм, верска должност на муслиманите е да ги бранат. Оттука, исламот е таа религија која ги штити другите религии и затоа омразените дела на т.н. џихадистички екстремисти немаат никаква врска со вистинското учење на исламот.“

Подоцна, Неговата Светост беше прашана дали смета дека светот некогаш ќе се врати во претходната „нормална“ состојба пред КОВИД-19.

Како одговор, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Алах, семоќниот, знае подобро што носи иднината. Сепак, јасно е дека дури и по пандемијата на корона вирусите, разорните економски последици ќе останат уште долго време. Дури и да нема физичка војна или поголем конфликт, сепак ќе бидат потребни години за да се стабилизира глобалната економска состојба. Сепак, историјата ни покажува дека кога има длабоки економски проблеми, тоа почесто води кон војна и се чини дека се приближуваме кон голема војна.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

„Ако, не дај Боже, се запали војна по коронавирусот, ситуацијата во светот уште повеќе ќе се затемни и последиците ќе траат уште многу години. Значи, ние мора да се молиме Семоќниот Аллах да им даде на луѓето и нациите во светот чувство и мудрост, така што наместо да бидат опфатени со материјалистички желби и наместо да ги узурпираат правата едни на други, светските лидери и нации да можат да гледаат со разум и да се стремиме кон мир и хармонија. Треба да биде целта на секоја нација и народот светот да стане пообединет и помирен. Доколку не се направат такви напори, тогаш ситуацијата нема да се врати во „нормалното“ долго време и ќе стане крајно тешка.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад понатаму изјави:

„Се плашам и чувствувам дека е можно војна или конфликт да започне по завршувањето на оваа пандемија и нејзините разурнувачки ефекти да траат многу години. Така, мора да се молиме да не започне војување и светските лидери да дејствуваат со смисла, така што глобалната состојба може да се стабилизира што е можно побрзо. За да се постигне ова, потребно е човештвото да се сврти кон Семоќниот Бог, во спротивно ќе видиме повеќе пандемии или други поразителни појави во иднина. Секако, нема да видиме вистински мир и просперитет сè додека човештвото не се поклони пред својот Творец и не ги исполни Неговите права и правата на Неговото создание. Ова е пораката што ние Ахмади муслиманите мора да им ја пренесеме на другите дека сега е време човештвото да се сврти кон Семоќниот Бог.“

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap