Вести 

ДУХОВНИОТ ВОДАЧ НА АХМАДИЈА МУСЛИМСКАТА ЗАЕДНИЦА ОДРЖА ИСТОРИСКА СРЕДБА СО АХМАДИЈА ЗАЕДНИЦАТА ВО ИНДОНЕЗИЈА

„Ние не сме луѓе што носат оружје, кои држат пиштоли или ножеви – туку сме луѓе кои се молат со молитва пред семоќниот Аллах …“ – Хазрети Мирза Масроор Ахмад

На 31 октомври 2020 година, Светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, Петтиот Халифа, претседаваше седумдесет и пет минути онлајн на состанок со повеќе од сто студенти и ново дипломирани мисионери од Ахмадија Заедницата во Индонезија.

Тоа беше првпат Ахмади муслиманите во Индонезија да можат да се сретнат со Неговата Светост и тоа беше исто така првпат Неговата Светост да претседава со состанок на Ахмадија Заедницата во Индонезија. На овој начин, приправниците и ново дипломираните мисионери беа во можност колективно да се состанат и да ги побараат водството и молитвите од нивниот духовен и верски водач.

Неговата Светост го водеше состанокот од неговата канцеларија во Исламабад, Тилфорд, додека студентите и наставниот кадар на Ахмадија Заедницата во Индонезија беа собрани во Бајтул Аафијат (сала Лајна) во комплексот на џамијата Масџид Ан-Наср, кој служи како национално седиште на Ахмадија Муслиманската Заедница во Индонезија.

Настанот започна со рецитирање и превод на стихови од Светиот Куран, проследено со песна и говор за благословите на Хилафат.

Снимка напрравена од воздух од комплексот на џамијата, исто така, беше прикажана на Неговата Светост и, откако ја погледна, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Областа каде што е џамијата изгледа многу убава. Според она што го видов, Индонезија како целина се чини дека е многу живописна и привлечна земја. Ако религиозните свештеници и авторитети кои не се Ахмади во Вашата земја, наликуваат на убавината на земјата, тогаш сигурно ќе ми биде можно во иднина да ја посетам Индонезија, Иншаллах [дај Боже]. Треба да се молите за ова.“

Како одговор на прашање за тоа како да одговорат на оние што сакаат да се потсмеваат или зборуваат лошо за Ветениот Месија (а.с.), Неговата Светост објасни дека не само што бил неправедно мета, Ветениот Месија (а.с.), и Светиот пророк на исламот (мир и благослови над него) бил сурово нападнат од противниците на исламот и религијата.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Со оние што намерно и злонамерно се насочени кон Светиот пророк Мухамед (мир и мир нека е над него) или Ветениот Месија (а.с.) ќе се справи самиот Алах, семоќен – без оглед дали е тоа во овој живот или во понатамошниот живот. Во однос на нашиот одговор, како Ахмади муслимани, ние мора да го следиме она што го учи Ветениот Месија (а.с.). Тој поучувал дека неговите следбеници мора да покажат трпеливост пред неволјите. Тој поучуваше дека никогаш не смееме да одговориме на сила или суровост на сличен начин и никогаш не смееме да прибегнуваме кон насилство кога другите кои го исмеваат или го малтретираат, без оглед колку љубов имаме за него во нашите срца.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

„Се разбира, блажената личност што ја сакаме повеќе од која било друга, дури и повеќе од Ветениот Месија а.с., е Светиот пророк Мухамед (мир и благослови над него) и овие денови во Франција и одредени други европски земји , се објавуваат карикатури со потсмев на Светиот пророк (мир и благослови за него). Каков треба да биде нашиот одговор на ова? Тоа е дека ние мора да му понудиме на Дуруд (поздрав) на Светиот пророк (мир и благослови над него) дури и повеќе од порано. Запомнете дека кога му нудиме на Дуруд, ние исто така се молиме за духовно потомство на Светиот пророк (мир и благослови нека е над него) и меѓу неговите духовни потомци е Ветениот Месија (а.с.) кој е од највисок ранг. Така, наша должност е да одговориме со Дуруд кога луѓето се потсмеваат или го исмеваат Светиот пророк (мир и благослови над него) или Ветениот Месија (а.с.) “.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад понатаму рече:

„Покрај тоа, ние мора лично да ги почитуваме највисоките можни морални стандарди, така што оние што се потсмеваат природно се замолчуваат, бидејќи гледаат дека како одговор на нивните подбиви, ќе одговориме мирно со примери на исламските вистински учења на секој чекор. Тие ќе видат дека Ахмади муслиманите се оние кои шират мир, љубов и толеранција во општеството. Тие ќе сфатат дека додека зборуваат омразено со нас, за возврат, ние одговараме со љубов и љубезност. Навистина, ова е реакцијата поучена од Светиот Куран.”

Продолжувајќи понатаму, Хазрети Мирза Масрур Ахмад рече:

„Значи, нашиот одговор е, и секогаш ќе биде, духовно да се реформираме и да се подобриме, да се поклониме на седнување пред семоќниот Аллах и да се молиме Алах да ги води противниците на исламот, така што тие ќе се воздржат од исмевање на нашите сакани – и ветениот Месија (а.с.) и таа личност која има највисоко место во човештвото – Светиот пророк на исламот (мир и благослови нека е над него). Запомнете, што и да посакаме, мора да го побараме само од Семоќниот Аллах. Наше не е да користиме сила или грубост од каков било вид. Ние не сме луѓе кои носат оружје, кои држат пиштоли или ножеви, туку сме луѓе кои се молат во молитва пред Семоќниот Аллах, духовно и морално се подобруваме и принесуваме поздрави на Светиот пророк (с.а.в.с.) него).“

Друг студент на џамија Ахмадија изјави дека Ахмадија Муслиманската Заедница ќе го прослави својот јубилеј во 2025 година и побара водство од Халифата за тоа како треба да ја одбележат оваа пригода и како најдобро можат да му дадат благодарност на Семоќниот Аллах.

На ова, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„За да го одбележи својот стогодишен јубилеј, Ахмадија Муслиманската Заедница во Индонезија треба да постави цел да прими најмалку 100.000 луѓе во Ахмадија Муслиманската Заедница во текот на следните пет години. Понатаму, секој Ахмади муслиман во вашата земја треба да стане редовен во принесување молитви. Секој Ахмади муслиман во Индонезија треба да стане редовен во читањето на Светиот Куран. Секој Ахмади муслиман во Индонезија треба да развие блиска врска со Хилафатот [Калифат] на Ахмадија Муслиманската Заедница. Секој Ахмади муслиман треба да биде оној што му нуди Дуруд на Светиот пророк на исламот (мир и благослови над него). Ако го постигнете сето ова, тогаш ќе имате постигнато многу.“

Неколку други студенти на џамија Ахмадија имаа чест да разговараат со Неговата Светост и да побараат негово водство пред неговата Светост да го заврши состанокот молејќи се за идниот успех на студентите.

Во своите завршни зборови, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече: „Алах, семоќниот, нека ве заштити сите вас. Нека им овозможи на сите студенти да се истакнат во студиите на џамија Ахмадија и нека ви овозможи да станете примерни мисионери на Ахмадија Муслиманската Заедница. Нека сите станете средства за гордост на нашата заедница и ќе играте одлична улога во ширењето на Ахмадија Муслиманската Заедница. Нека дојдете да ги ширите убавите учења на исламот на секој дел од вашата нација и пошироко. Нека Аллах Семоќниот на сите вас Ви подари успех во ова. Амин.“

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap