Вести 

НАД 60 ЧЛЕНОВИ НА МАЈЛИС АТФАЛ-УЛ-АХМАДИЈА АВСТРАЛИЈА ИМАА МОЖНОСТ ДА СЕ СРЕТНАТ СО НЕГОВАТА СВЕТОСТ, ХАЗРЕТИ МИРЗА МАСРООР АХМАД

„Вистинската љубов кон Светиот пророк Мухамед (с.а.в.с.) бара од нас да ги сакаме сите аспекти на неговото битие и секоја одлика на неговиот благороден карактер“. – Хазрети Мирза Масроор Ахмад

На 10 октомври, Светскиот поглавар на Ахмадија Муслиманската Заедница, Петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад одржа виртуелен состанок преку Интернет со над 60 членови на Мајлис Атфал-ул-Ахмадија од Австралија на возраст меѓу 12 и 15 години .

Неговата Светост го водеше состанокот од неговата канцеларија во Исламабад, Тилфорд, додека членовите на Мајлис Атфал-ул-Ахмадија беа собрани во салата Хилафат во комплексот џамија Бајтул Худа (национален штаб) лоциран во паркот Марсден, предградие во регионот на Големиот Сиднеј.

Настанот започна со рецитирање и превод на стихови од Светиот Куран, проследено со песна. Потоа, извештајот беше презентиран од Националниот секретар на Мајлис Атфал-ул-Ахмадија во Австралија.

За остатокот од состанокот од еден час, членовите на Мајлис Атфал-ул-Ахмадија имаа можност да постават серија прашања на Неговата Светост во врска со нивната вера и религија.

По прашањето за тоа што го разликува исламот од другите религии, Неговата Светост изјави дека доаѓањето на исламот го означува совршенството на религијата и дека Светиот Куран е универзално учење за целото човештво. Напротив, претходните пророци и списи биле за одредени нации и народи. Неговата Светост објасни дека само кога човечкиот вид го достигнал потребното ниво на разбирање и кога било можно религиозно учење да се шири на аглите на светот, Семоќниот Аллах, од Неговата бесконечна благодат и милост, го испратил Светиот пророк на исламот (с.а.в.с.) и го нарачал како пророк кој го носи последниот закон.

Потоа, на прашањето дали има одредена карактеристика на Светиот пророк на исламот (мир и благослов нека е над него) што тој ја сакаше над другите, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Севишниот Алах смета дека Светиот пророк Мухамед (мир и благослов да е над него) е совршен пример за целото човештво и затоа вистинската љубов кон него бара да ги сакаме сите аспекти на неговото битие и секоја од неговите карактеристики и неговиот благороден карактер. Така, кога размислуваме за Светиот пророк (а.с.), кој беше совршен пример за човештвото, наместо да се фокусираме на еден атрибут или квалитет, императив е да ја сакаме секоја негова акција и карактеристика и да бараме да го следиме во нашите сопствени животи најдобро што можеме. Ако некое лице е во можност да го живее својот живот на овој начин, тогаш тој или таа сигурно ќе биде добар муслиман.“

Неговата Светост беше прашан дали давање на петте задолжителни молитви во нечиј дом, наместо во џамија, поради ограничувањата на КОВИД-19, ќе резултира со исти награди и благослови од Семоќниот Бог.

Како одговор, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Во моментов оние муслимани кои се молат дома поради ограничувањата на КОВИД-19, тоа го прават од потреба и Алах, Севишниот, ги знае нивните вистински намери. Тој е милостив. Ако муслиман намерно избегнува да оди во џамија во нормални услови да се поклони, тоа не е во ред. Меѓутоа, кога условите не го дозволуваат тоа, тогаш Алах ќе ги додели своите награди според намерите на луѓето. Ова е причината зошто Светиот пророк (с.а.в.с.) рече дека ‘Навистина делата се проценуваат според намерите.’ Ако некое лице има чисти намери, тие ќе бидат наградени за тоа. Од друга страна, ако имаат нечисти намери, тогаш тие ќе бидат приматели на Неговото незадоволство. На пример, некои луѓе даваат добротворни донации, но нивните цели не се искрени и тоа е погрешно и не му се допаѓа на Семоќниот Аллах.“

Едно младо момче го праша Неговата Светост какви квалитети треба да бара една млада личност кај своите пријатели.

Како одговор, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Барајте пријателство со оние луѓе кои ви се верни, кои се искрени и имаат симпатии кон другите во нивните срца и се со добар карактер. Вистински пријатели се оние кои не ве залажуваат или ве лажат без оглед на околностите. Бидејќи сите сте млади студенти, обидете се да бидете пријатели со луѓе кои сериозно ги сфаќаат студиите. Понатаму, како Ахмади муслимани, треба да негувате пријателства со луѓе кои веруваат во постоењето на Семоќниот Бог.“

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap