Вести 

МАЈЛИС КУДДАМУЛ АХМАДИЈА ОД АВСТРАЛИЈА ИМАШЕ ЧЕСТ ДА ОДДРЖИ ВИРТУЕЛЕН СОСТАНОК СО СВЕТСКИОТ ДУХОВЕН ЛИДЕР НА АМЈ

Националната амила Мајлис Худаммул Ахмадија и локалните каидини во Австралија имаа официјална средба со Неговата Светост

На 12 септември 2020 година, Светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад одржа виртуелен состанок преку интернет со Националната Амила (извршна власт) на Мајлис Худамдам Ахмадија Австралија (Помошник за млади Ахмад муслимани).

Неговата Светост го водеше состанокот од неговата канцеларија во Исламабад, Тилфорд, додека претставниците на Амила беа собрани во салата Хилафат во комплексот џамија Бајтул Худа (национално седиште) кај Марсден Парк, предградие во регионот на Сиднеј.

За време на состанокот, претставниците на Кудам беа во можност да презентираат извештај за нивните одделенски активности и да предложат идни планови.

Неговата Светост даде детални упатства во врска со моралната и религиозната обука на Ахмади муслиманската младина и како да се осигура дека административната работа на Мајлис Худадам-Ахмадија постојано ќе напредува.

Во врска со веронауката, Неговата Светост рече дека не е доволно Националниот оддел за таленти (образование) да полага само тестови за религиозно знаење на општите членови. Наместо тоа, Националниот претседател, Националниот секретар и сите членови на Извршната власт на Худам, на сите нивоа, беа задолжени да направат вакви тестови со цел да постават позитивен пример за остатокот од членството и да се осигураат дека и тие продолжуваат да го зголемуваат своето знаење. Неговата Светост ги потсети членовите на Амила дека вистинското раководство бара смирение и искреност и затоа е од суштинско значење членовите на Амила да не го бараат од другите она што тие самите не го практикуваат.

Во врска со моралната обука на децата и тинејџерите, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Во училиштата има одредени прашања или теми што се изучуваат на начин што не одговара на исламските вредности и верувања. Така, должност на Мајлис Худаммул Ахмадија е да ги едуцира децата Ахмади муслимани за исламскиот поглед за такви работи. Научете ги на разликата помеѓу правилното и погрешното. Понатаму, треба да се вклучите со младите на лично ниво, да бидете нивни пријатели и да одговорите на какви било прашања.”

Исто така, во врска со школувањето и образованието, член на Амила информираше дека одредени училишта во Австралија предаваат „ислам“ во религиозно образование, но во наставната програма беа вклучени одредени точки кои не одговараат на верувањата на Ахмадија Муслиманската Заедница. Тој праша дали родителите Ахмади муслимани треба да ги повлечат своите деца од вакви исламски класови.

Како одговор, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Нема потреба да ги повлекувате вашите деца, сепак родителите и администрацијата на Мајлис Худаммул Ахмадија треба да разговараат со соодветните училишта и власти и да ги информираат за нивните грижи. Тие треба да им кажат дека што и да се учи во училиштата за исламот треба да се заснова на оние работи во кои постои општ договор меѓу различните муслимански верувања и кои се во согласност со Светиот Куран и традициите на Светиот пророк на исламот (мир и благослов) и дека нивната програма треба да биде усогласена со одредени верувања.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

„Покрај тоа, Ахмади муслиманите мора самите да ги водат своите деца во врска со нашите верувања и да разјаснат што било што не можеле да научат на училиште или на друго место. Кажете им на вашите деца дека исламот е управуван од учењата на Светиот Куран и традициите на Светиот пророк (мир и благослови над него) и некои верувања или концепти што подоцна се развиле во одредени исламски верувањња се лажни иновации. Навистина, кажете им дека за да се отстранат ваквите иновации и да се оживеат вистинските учења на исламот, Севишниот Аллах го испрати Ветениот Месија а.с. Трпеливо треба да одговорите на прашањата на вашите деца и не треба да одмарате додека нивните срца не се задоволат и целосно не ги разберат вистинските учења на исламот.“

Обраќајќи им се на постарите членови на Мајлис Худаммул Ахмадија, Неговата Светост рече дека тие секогаш треба да бараат да ја задржат својата страст и енергичност за службата на исламот.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Штом влезете во Меџлис Ансарулах (Помошник за стари лица Ахмади муслимани), треба да се стремите да останете млади по дух и да продолжите да служите на каузата на исламот и да ги унапредувате целите на Ахмадија Муслиманската Заедница со ревност и енергија.“

Како што се ближеше состанокот кон својот крај, еден член на Националната Амила, кој неодамна започна да и служи на Ахмадија Муслиманската Заедница како Вакф-е-Зиндиги (приврзаник на животот), побара од Неговата Светост упатство што ќе му служи добро во текот на неговиот живот.

Како одговор, Неговата Светост ја истакна основната важност на исполнување на правата на Бога и правата на човештвото. Понатаму, Неговата Светост повтори дека понизноста во сите работи е клучна и дека човекот никогаш не треба да се смета себеси за супериорен во однос на кој било друг.

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap