Вести 

LAJNA IMAILLAH ВО ХОЛАНДИЈА ОДДРЖА ДВА ВИРТУАЛНИ СОСТАНОЦИ СО ДУХОВНИОТ ЛИДЕР НА АХМАДИЈА ЗАЕДНИЦАТА

Во сабота, LAJNA IMAILLAH од Холандија оствари официјална средба со Неговата Светост

Во недела, група студенти од LAJNA IMAILLAH имаат можност да се сретнат со Неговата Светост

Во сабота 22 август 2020 година и недела 23 август 2020 година, Светскиот поглавар на Ахмадија Муслиманската Заедница, петтиот Халифа, Неговата Светост Хазрети Мирза Масроор Ахмад оствари одделни виртуелни мрежни состаноци со членовите на LAJNA IMAILLAH од Холандија.

Во саботата, на членовите на LAJNA IMAILLAH на Холандија оддржаа состанок со Неговата Светост, додека во недела, над 30 студенти од LAJNA IMAILLAH и преобратеници во Ахмадија Муслиманската Заедница, имаа можност да се сретнат со Неговата Светост и да го прашаат прашања и да побараат негово видување за разни религиозни теми и современи теми.

Неговата Светост претседаваше со двата состаноци од неговата канцеларија во Исламабад, Тилфорд, додека членовите на LAJNA IMAILLAH беа собрани во салата Лајна во комплексот Mosамија Баитун Нор во Нунспет, Холандија.

За време на средбата со LAJNA IMAILLAH на Холандија, претставниците на LAJNA IMAILLAH а беа во можност да презентираат извештај за нивните соодветни активности во одделот и да предложат идни планови.

Неговата Светост даде детални упатства во врска со моралното и верското учење на Ахмади муслиманите.

Во врска со хиџаб, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Важно е да им се стави до знаење на членовите на LAJNA IMAILLAH дека Хиџаб не е нешто што е иницирано од Ахмадија Муслиманската Заедница, туку е јасна заповед напишана во Светиот Куран и поучена од Светиот пророк на исламот (мирот и благословот е на него) … Клучна точка што треба да се засили е дека Светиот пророк (мир и благослов над него) учеше дека скромноста е основен дел од нечијата вера како муслиман.“

Неговата Светост ги охрабри членовите на LAJNA IMAILLAH кои имаа интерес или способност да пишуваат авторски написи кои ги потенцираат заслугите и придобивките од учењата на исламот и ги отфрлаат тврдењата што обично се наоѓаат пред вратата на исламот, особено во однос на правата на жените.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Дури и едно лице може да донесе вистинска трансформативна промена на подобро и не грижете се ако започнете со само неколку членови кои пишуваат во одбрана на исламот. Ако вашиот тим работи страсно и вредно, тоа ќе ги инспирира другите да се приклучат на овој обид да ги бранат вистинските и мирни учења на нашата религија.“

Неговата Светост, исто така, ја охрабри LAJNA IMAILLAH во Холандија да ја зголеми својата услуга за човештвото и да се залага за финансирање на хуманитарни проекти во сиромашните села во Африка. На пример, тој посочи дека тие треба да финансираат некои проекти дизајнирани да обезбедат вода во оддалечените области во светот преку инсталирање или рехабилитација на пумпи за вода. Неговата Светост рече дека служењето на другите и на оние на кои им е тоа потребно е основен дел од исламското учење.

Понатаму, Неговата Светост ги охрабри членовите на LAJNA IMAILLAH да произведат илјадници маски за лице што може да им се дадат на локалните добротворни организации кои ги поддржуваат луѓето за време на пандемијата на коронавирус.

Додека средбата се приближуваше кон својот крај, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Во секое време обидете се да ја направите правдата дел од вашата работа и да го исполните ветувањето што сте го дале за да дадете предност на вашата вера над светските работи. Ако верувате во оној живот и сметате дека Семоќниот Бог ве гледа над вас во секое време, тогаш ќе работите со потребниот дух и страст. Нека Аллах Семоќниот ви овозможи да го сторите тоа.“

За време на средбата со верниците и студентите, Неговата Светост беше запрашан дали Ахмади муслиманите треба да продолжат да се вклучуваат во Таблиг (теренски) со луѓе кои продолжиле да злоупотребуваат и да зборуваат злонамерно во спротивност со верувањата и учењата на Ахмадија Муслиманската Заедница.

По ова, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Нема корист да им проповедаме на луѓето кои само продолжуваат со дебата и расправаат заради тоа или кои ја злоупотребуваат нашата вера. Континуираното ангажирање со такви луѓе е губење време. Наместо тоа, нашите напори во Таблиг треба да се фокусираат на оние што сакаат да се вклучат на цивилизиран и љубезен начин и кои имаат оригинални прашања. Има многу такви пристојни луѓе и затоа не трошете време и напори на оние што сакаат да ги злоупотребуваат нашите верувања.“

Во врска со прашањето за трансродовите права, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Никогаш не може да биде морално исправно општеството да ги охрабри младите луѓе да го променат својот биолошки пол. Ова е целосно против учењата на исламот. Сепак, има некои луѓе кои се раѓаат поинакви и треба да бидат поддржани и помогнати од општеството за да можат да го живеат животот на најдобар можен начин. Тие треба да бидат заштитени од дискриминација или од узурпација на нивните човекови права.“

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap