Вести 

ДУХОВНИОТ ЛИДЕР НА АХМАДИЈА ЗАЕДНИЦАТА ОДДРЖА СПЕЦИЈАЛНО ОБРАЌАЊЕ ЗА ЏАЛСА САЛАНА 2020 ГОДИНА

НЕГОВАТА СВЕТОСТ ИСТАКНА ДЕКА 112.000 ЛУЃЕ СЕ ПРИДРУЖИЈА НА ЗАЕДНИЦАТА ВО ИЗМИНАТАТА ГОДИНА

„Знајте дека оваа Заедница е растение посадено од Бога, тој никогаш нема да дозволи да се исуши, ниту ќе биде задоволен сè додека не предизвика тоа да го постигне крајниот успех.“ – Хазрети Мирза Масроор Ахмад

Поради тековната пандемија COVID-19, Ахмади муслиманите ширум светот не беа во можност да ги одржат своите годишни конвенции (Џалса Салана) оваа година. Сепак, на 7-ми и 9-ти август 2020 година, за време на датумите кога меѓународната Џалса Салана требаше да се одржи во Велика Британија, Светскиот духовен лидер на Амадија заедницата, Петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад достави инспиративни две обраќање во кои ги раскажа благословите и континуираниот напредок на Ахмадија муслиманската заедница во текот на изминатата година.

Во петокот на 7 август 2020 година, Неговата Светост го испорача првиот дел од извештајот за време на неговиот неделен петочен проповед од џамијата Мубарак во Исламабад, Тилфорд.

Вториот дел беше доставен како специјално обраќање на Џалса Салана од салата Масрор во комплексот Исламабад. И двете обраќања беа доставени пред мал број на Ахмади муслимани, во согласност со барањата за социјално дистанцирање.

Покрај тоа, во текот на трите дена кога требаше да се одржи Џалса Салана во Велика Британија 2020 година, МТА Интернешнл емитуваше серија говори од Џалса Салана предадени од Неговата Светост во претходните години, како и некои специјални нови програми во живо.

Додека го презентираше Годишниот извештај на Ахмадија муслиманската заедница, неговата Светост објави дека, и покрај големите и неочекувани предизвици што се поставени со ширењето на пораката за исламот, а во време на пандемија од СОВИД-19, вкупно 112.197 луѓе се придружија на Ахмадија муслиманска заедница во текот на изминатата година . Неговата Светост, исто така, презентираше извештаи за инспиративни верувања на луѓе кои им се придружија, откако беа сведоци на знаци на Семоќниот Бог, кои сведочат за вистината на Ветениот Месија (мир на него).

Раскажувајќи ја приказната за тоа како една дама се придружила кон Ахмадија муслиманската заедница во Аргентина, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Аргентинска дама помина покрај нашата мисија во Аргентина, каде што виде слика на Ветениот Месија (мир на него) со цитат до него, во кој се вели дека„ дојде Месијата “. Оваа слика и понуда имаа големо влијание врз неа затоа што таа беше католик. Пред ова, таа немаше интерес за исламот, ниту, пак, лично знаеше некој муслиман.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

„Таа започна да учи за исламот и се обрати кон локалниот мисионер на Ахмадија муслиманската заедница. Потоа, таа започна да присуствува на часовите и состаноците што ги организира нашата заедница. Нејзиниот сопруг дознал за ова и не одобрил, но и покрај ова, таа тајно се држеше и ја спроведуваше својата студија за исламот. Потоа, една година подоцна, на 28 декември 2019 година, нејзиното срце беше задоволено и одлучи да се придружи на Ахмадија муслиманската заедница.“

Во своето обраќање, Хазрети Мирза Масроор Ахмад зборуваше и за работата на Надворешните мисии на Ахмадија муслиманската заедница, како и за појавата на нејзините официјални веб-страници како што се alislam.org и периодични списанија како Ал Фазл, Ал Хакам, Ал Таква, итн. Како и списанието „Преглед на религиите“.

Говорејќи за списанието „Преглед на религиите“, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Ветениот Месија (а.с.) самиот го основаше „Преглед на религиите“, а првото издание беше објавено во јануари 1902 година. Со благодат на Бога ова списание работи веќе 118 години. Се печати на англиски, француски, шпански и германски јазик придружено со веб-страница и канали за социјални медиуми за секој јазик. „Преглед на религиите“одигра многу важна улога во пренесувањето на пораката на Ветениот Месија (мир на него) до заедницата на англиски јазик.“

Неговата Светост, исто така, зборуваше за хуманитарната работа што ја спроведуваат низ целиот свет од Humanity First и Меѓународната асоцијација на Ахмади архитекти и инженери (ИААЕ). Тој рече дека, во текот на изминатата година, ИАААЕ има инсталирано 2.800 пумпи за вода што им дава корист на 250.000 луѓе. ИАААЕ сега воспостави 19 селски проекти во девет земји и работеше на разни други хуманитарни проекти.

Прво, зборувајќи за хуманоста, Неговата Светост рече дека добротворната организација сега е регистрирана во 54 земји и меѓу нејзините хуманитарни напори, организирала 15,315 бесплатни операции за око. Покрај тоа, 345 медицински кампови им помогнаа на над 230.000 ранливи и недоволно привилегирани лица.

Неговата Светост зборуваше и за глобалната телевизиска станица Ахмадија mуслиманска заедница, Муслиманската телевизија Ахмадија (МТА) и за тоа како таа продолжи да се развива и проширува својот дострел.

Тој изјави дека МТА го зголеми бројот на канали од пет на осум во изминатата година и сега редовно ги преведува своите преноси на десет јазици и ги засилува своите напори да ги пропагира вистинските и мирни учења на исламот преку Интернет и преку социјалните медиуми.

Неговата Светост заклучи со размислување за напредокот на Хазрети Мирза Масроор Ахмад и како таа продолжува да биде поддржана од Семоќниот Бог и покрај лажните обвинувања кои честопати се изразуваат против нејзиниот основач.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Денес, дури и по 130 години, можеме да видиме дека тие знаци на поддршка на Семоќниот Бог за заедницата на Ветениот Месија (мир на него) продолжуваат да се манифестираат.“

Завршувајќи со обраќањето за Ветениот Месија (а.с.), Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Самиот Бог ја манифестира честа на оние што се испратени од Бога и ја просветлува нивната вистинитост. Оние што не се од Бога и создаваат лага против Него, на крајот се посрамени и уништени.“

Неговата Светост го заокружи специјалното обраќање на Џалса Салана 2020 со тивка молитва.

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap