Вести 

ВЕРСКИОТ ЛИДЕР НА АМЈ ЈА ПРЕДВОДЕШЕ ЕИД ПРОПОВЕДТА ОД ИСЛАМАБАД

Неговата Светост рече дека Ахмади муслиманите мора да научат лекции од пророкот Абрахам (а.с.) и неговото семејство, чии жртви се обележани на денот на Еид-ул-Ада

Светскиот поглавар на Ахмадија Муслиманската Заедница, петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад, ја одржа проповедта на Ејд-ул-Ада на 31 јули 2020 година од џамијата Мубарак во Исламабад, Тилфорд.

Само неколку Ахмади муслимани беа во можност да ја понудат молитвата на Ејд во џамијата Мубарак поради правилата за социјално дистанцирање, но ширум светот, милиони Ахмади муслимани беа во можност да ја слушаат во живо проповедта Еид на нивниот Халифа и да се придружат кон тивката молитвата предводена од нивниот духовен водач преку глобалниот телевизиски канал МТА Интернационал.

За време на проповедта, Неговата Светост ја раскажа неизмерната жртва на пророкот Абрахам (а.с.) и неговиот син Исмаил, при што пророкот Абрахам (а.с.) беше подготвен да го жртвува својот син Исмаил заради Господ Семоќниот и тоа беше она што неговиот син спремно го одобри. Неговата Светост рече дека овој инцидент е запишан во Светиот Куран и така ќе остане зачуван за вечноста како безвременски пример за највисокиот стандард на жртвување.

Говорејќи за нивниот пример, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Има многубројни луѓе кои ја одбележуваат оваа Ејд молитва и го очекуваат неговото пристигнување само како ден на славење и радост. Тие жртвуваат животно само за да ги импресионираат другите и како израз на радост. Како и да е, вистински верник се сеќава и учи од жртвувањето на пророкот Авраам и Исмаил (мир на нив) и неговиот основен дух.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад понатаму изјави:

„Секако кога слушаме или читаме за нивната жртва, не можеме да помогнеме, но да сочувствуваме емотивно. Сепак, тоа не е доволно, туку мора да анализираме дали ние самите живееме според нашиот залог дека ‘ќе бидам подготвен да ја направам секоја жртва заради Бога.“

Неговата Светост рече дека Бог Семоќниот на крај го спречил пророкот Абрахам (а.с.) да го жртвува својот син и наместо тоа, го дарува со радост, раскажано во Светиот Куран, глава 37 стих 106, дека:

„Вие навистина го исполнивте сонот. “Така, навистина ги наградуваме оние што прават добро.“

Неговата Светост рече дека жртвата на семејството на пророкот Абрахам (а.с.) не завршува тука, туку ја навела зората на нова ера на вистинска вера и жртва, во која мајката на пророкот Исмаил (а.с.) , Хазрети Хаџра манифестирала апсолутна верба и доверба во семоќниот Бог.

Неговата Светост раскажа дека по упатство на Аллах Семоќниот, пророкот Абрахам (а.с.) ги оставил сопругата и синот во пустината во Мека со малку вода. Додека се соочила со овој судски процес, Хазрат Хаџра се распрашувала дали нејзиниот сопруг ги остава на команда на Аллах Семоќниот. Со потврда одговорил пророкот Абрахам (а.с.).

Раскажувајќи го нејзиниот побожен и благороден одговор, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Со целосно убедување и доверба во Семоќниот Аллах, одговори Хазрат Хаџра – ако не оставате по заповед на Аллах Семоќниот, тогаш тој нема да дозволи да бидеме уништени. Може да отидете каде сакате.”

Говорејќи за неспоредливата награда што Аллах Семоќниот им ја додели за возврат за нивните жртви, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Историјата сведочи за тоа како Аллах Семоќниот ја наградувал верата на Хазрат Хаџра и така тој не ги напуштил нејзе или нејзиниот син, туку за возврат, им се роди неверојатна нација и тие ја имаа крајната чест што еден голем пророк, Печатот на Пророците, Мухамед, Избраниот (мир и благослов над него) се крена меѓу нив и стана Пророк за целото човештво.“

Размислувајќи за неизмерните жртви на пророкот Абрахам (а.с.) и на неговото семејство, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Само кога човекот ќе се обиде да гази по примерот на Авраам, и го воздигнува своето ниво на лојалност кон Аллах Семоќниот, тие ќе станат приматели на благословите на Аллах Семоќниот. Само кога една жена ќе се обиде да го имитира стандардот утврден од Хазар Хаџра, таа ќе биде исправена со благословите на Аллах Семоќниот. И, сигурно ако некој млад човек се обиде да научи од примерот на пророкот Исмаил (мир на него), тие ќе бидат наследници на Аллаховата благонаклоност. Тогаш ќе се постигне вистинската Еида.“

Неговата Светост ја заврши својата проповед за Ејд, повикувајќи ги Ахмади муслиманите да се молат за сите оние што се борат и се мачат.

Неговата Светост им наложи на Ахмади муслиманите да се молат на оние што се соочуваат со верски прогонства во делови на Африка, низ Пакистан и на други места. Неговата Светост спомена како дури и основниот религиозен ритуал на жртвување животно по повод Еид-ул-Аџа беше право што екстремистите се обидоа да им го одземат на Ахмади муслиманите кои живеат во Пакистан.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Иако тоа е случај секоја година, овој пат оние што нè прогонуваат во Пакистан се особено насочени кон притисок врз властите да покренат случаи против Ахмади муслиманите кои сакаат да ја исполнат исламската практика на жртвување животно по повод оваа Еида. Тие тврдат дека Ахмади муслиманите треба да бидат казнети сите затоа што ние сакаме да ја исполниме оваа исламска должност. Нека Аллах Семоќниот ги спаси Ахмади муслиманите од злата на таквите немирни луѓе.“

Неговата Светост ја заврши проповедта со тивка молитва.

Бидејќи оваа година Еид-ул-Ада падна во петок, подоцна Неговата Светост ја оддржа и неговата петочна молитва од џамијата Мубарак за време на кој зборуваше за новиот закон во Пакистан, кој бараше луѓето да го напишат „Печатот на пророците“ по името на Светиот пророк Мухамед (мир и благослов над него).

Хазрети Мирза Масроор Ахмад изјави:

„Овие луѓе мислат дека постигнале голем подвиг, барајќи од луѓето да напишат„ Печат на пророците “веднаш до името на Светиот пророк (мир и благослов над него) и сметаат дека создале некои пречки во патот на Ахмади муслиманите со тоа. Тие се игнорирани за вистината затоа што не сфаќаат дека ние Ахмади муслиманите сме тие што навистина го разбираме неспоредливиот статус на „Печатот на пророците“ (мир и благослов на Алах) и дека сме го постигнале ова разбирање преку учењата на Ветениот Месија (а.с.).“

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap