Вести 

НОВА АХМАДИЈА ЏАМИЈА ОТВОРЕНА ВО АЛМЕРЕТ ОД ДУХОВНИОТ ЛИДЕР НА АХМАДИЈА ЗАЕДНИЦАТА

Секоја џамија треба да биде – светилник на мирот и сочувството на човештвото – Хазрети Мирза Масроор Ахмад

Ахмадија Муслиманската Заедница со задоволство објавува дека на 1-ви октомври 2019 година, светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад ја инаугурираше џамијата Баитул Афијат (Куќата на мирот и безбедноста) во Алмере, Холандија.

По пристигнувањето, Неговата Светост официјално ја инаугурираше џамијата со откривање на комеморативна плакета и оддржа тивка молитва за благодарение на Семоќниот Бог.

Подоцна, се одржа специјален прием на кој присуствуваа околу 80 достоинственици и гости за одбележување на отворањето на џамијата.

Главниот настан беше главното обраќање на Хазрети Мирза Масроор Ахмад за време на кое тој ги објасни вистинските цели на џамиите и ја истакна важноста за исполнување на правата на човештвото во светлината на учењата за исламот.

Неговата Светост им се заблагодари на сите присутни за отвореноста и посветеноста кон различностите.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Прво, би сакал да им се заблагодарам на сите што ја прифативте нашата покана и ни се придруживте на отворањето на нашата нова џамија овде во Алмере. Во денешниот свет, многу луѓе кои живеат во западниот свет имаат сомневања за исламот и муслиманите. Всушност, не е преувеличување да се сугерира дека многу луѓе се плашат од религијата на исламот и нејзините следбеници.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

„Оттука, фактот дека ја прифативте нашата покана, докажува дека сте отворени луѓе и сакате да создадете пријателства меѓу луѓето од различните заедници и верувања. Тоа ја илустрира вашата желба за меѓуверски дијалог и ви покажува дека ја препознавате важноста за зачувување на човечките вредности.“

Неговата Светост исто така објасни дека слободата на религиите е клучно учење во исламот.

Објаснувајќи го ова понатаму, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Нашата вера нè учи дека религијата е прашање на срцето и на секој поединец му е да го одреди својот пат, ослободен од какво било присилување. Во овој поглед, Светиот Куран експлицитно кажува дека не треба да има принуда во однос на религијата.“

Неговата Светост потенцираше на важноста за расфрлање на стереотипите и заблудите преку дијалог.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Заземањето време да научиме за верите и верувањето на другите е клучен начин да се урнат бариерите што нè делат и да ги изложиме тие митови кои често негуваат непотребна вознемиреност и трепет“

Неговата Светост зборуваше за негативниот поглед што многумина не муслимани го имаат кон исламот, а потоа објасни некои од клучните цели на џамијата со цел да ги ублажат сите зафаќања од локалната заедница.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Секако, тоа е причина за екстремно жалење за мене, и за сите муслимани мирољубиви, дека во немуслиманските земји постои широко распространет страв од исламот и многу луѓе веруваат дека муслиманите и џамиите се добри за ништо друго освен да предизвикуваат проблеми и поткопување на мирот и безбедноста на општеството.“

Неговата Светост ја објасни основната цел на џамијата – ‘обожавање на единствениот вистински Бог”, како и да се обезбеди место за муслиманите да ги зајакнат меѓусебните односи. Друга основна цел на џамијата е да служи како центар за служење на човештвото.

Фрлајќи светло на ова прекрасно учење, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Третата клучна цел за која било џамија е да биде средство за воведување на немуслиманите во учењата на исламот и за исполнување на правата на поширокото општество. Нека биде јасно дека секоја џамија која не служи како светилник на мирот и сочувството кон човештвото, нема да ги исполни ниту правата на Семоќниот Бог или Неговото, и не е ништо друго освен шуплива и празна обвивка.“

Давајќи го примерот на „таканаречената џамија“ спомената во Светиот Куран, Неговата Светост објасни дека е срушена затоа што била изградена со лоша намера и служела за ‘запалување на пламенот на омразата ’и поттикнување непријателства меѓу муслиманите и други заедници.

Неговата Светост го образложи ова понатаму и рече дека секоја зграда која „служи како приплод за тероризам или поттикнувајќи несогласување“ не може никогаш да ја исполни својата реална цел или да се смета за вистинска џамија.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад тогаш зборуваше за тоа како Ахмадија Муслиманската Заедница настојува да им помогне на другите ширум светот без оглед на верата или бојата.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Целта на џамијата може да се исполни само кога верниците се нанесуваат со дух на несебичност, понизност и вистинска симпатија и љубов кон целото човештво. Ние, исто така, одржуваме редовни настани и формираме шеми за да им служиме на соседите и поширокото општество. Ние изработуваме планови преку кои можеме да им помогнеме на сиромашните и да ги исполниме правата на децата без родители и да обезбедиме помош на ранливите и лишени членови на општеството.“

Неговата Светост рече дека Светиот Куран јасно стави до знаење дека обожавањето на луѓе кои не успеале да се грижат за своите сограѓани е безвредно.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Ако муслиман, не дај Боже, им предизвикува болка или неволја на другите луѓе и не покажува сочувство, тогаш, дури и ако се редовни во обожавањето на Бога, нивните молитви и молби се залудни и крајно безвредни.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

„Аллах Семоќниот ги проколна оние што му се молат, но не ги исполнуваат правата на слабите и сиромашните и Тој изјави дека нивните молитви никогаш нема да бидат прифатени. Нивното обожавање и влегување во џамија не е ништо друго туку срам и празен гест. Светиот Куран јасно кажа дека нивните молитви се бесмислени и нивните лицемерни начини ќе водат само до нивното понижување и очај.“

Зборувајќи за вистинските учења на исламот и реалните цели на џамија, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Кога ова се основните цели на вистинските џамии, не треба да има причина некој да се плаши од оваа џамија. Исламот остави голем стрес на грижата за соседите и за исполнување на нивните права. Муслиманите се научени да ги сакаат и заштитат своите соседи, без оглед дали имаат лични односи со нив или не, и да бидат секогаш подготвени да им помогнат во нивните потреби.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

„Сите луѓе на овој град се соседи на оваа џамија или на луѓето што се поклонуваат во оваа џамија. Без оглед дали нашите соседи се муслимани или немуслимани, наша религиозна должност е да се грижиме за нив, да ги исполниме нивните права и да се осигураме дека не предизвикуваме никакви проблеми или тешкотии за нив. Ова не е наклоност од наша страна, туку нашата основна верска должност.“

Говорејќи пред локалното население во Алмере, Неговата Светост вети дека членовите на Ахмадија Муслиманската Заедница ќе останат лојални граѓани кои сакаат да придонесат кон локалното општество.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Секогаш кога некој од вас ќе ја побара нашата помош, ние се залагаме да бидеме таму за да помогнеме на кој било можен начин. Убеден сум дека локалните Ахмади муслимани ќе ги сфатат многу сериозно своите обврски кон локалното општество и секогаш ќе настојуваат да придонесат позитивно за овој град и да бидат верни и лојални граѓани, кои страсно се грижат за својата локална заедница.“

Говорејќи за локалните Ахмади жители, Хазрети Мирза Масроор Ахмад, рече:

„Исто така, ќе ја искористам оваа прилика да ги потсетам локалните Ахмади муслимани дека тие секогаш мора да ги покажат највисоките морални стандарди и да ги следат вистинските учења на исламот и да им служат на нивната локална заедница.“

Кон крајот на своето обраќање, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Господова волја, сигурен сум дека сега оваа џамија ги отвори односите меѓу нашата заедница и пошироката јавност , исто така ќе се зближат и врските за пријателство меѓу нас ќе продолжат да се зајакнуваат засекогаш. Сигурен сум дека духот на љубовта ќе продолжи да расте и вие ќе ја видите оваа џамија како симбол на мирот и добра волја за целото човештво.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад го заврши своето обраќање со следнава молитва:

„Се молам оваа џамија да биде вечен свет на светлина што зрачи мир, љубов и хуманост во сите правци. Амин.“

Пред обраќањето на Неговата Светост, присутните ги слушнаа националниот претседател на Ахмадија Муслиманската Заедница во Холандија, Хибатуноер Верхаген, кој зборуваше за историјата на Ахмадија Муслиманската Заедница во Холандија, како и коментари од неколку говорници гости.

Членот на градскиот совет на Алмере, г-дин Тон ван ден Берг рече:

„Ваша Светост Халифа на мирот и хармонијата, пред сè моите најтопли честитки и ве поздравувам во еден од најатрактивните градови на Холандија. Ваша Светост, ви честитам што го додадовте овој прекрасен проект во овој прекрасен град. Ахмади муслиманите се мирољубиви граѓани, кои ги почитуваат законите. Иако трпат многу стресови и напрегања во повеќето муслимански земји, но со вашето мото на “љубов секому, омраза никому”, на крајот ќе можете да ја отстраните суровоста и омразата од светот.“

Претседателот на партијата за почит во Градскиот совет на Алмере, г-дин Рене Екехуис рече:

„ Љубов секому, омраза никому,

Почитување, смета дека ова е многу добар став и ви честитаме за новата џамија“.

Претставник на заедницата Сики, Сардар Бупиндар Синг изјави:

„Во име на Холандската заедница Сик сакам да ви честитам на сите за овој свет ден, затоа што ве познавам многу долго време. Јас имам многу почит кон вашата заедница и вие сте тука во Алмер и јас имам длабока почит кон Неговата Светост, кој дојде од Англија и имав чест да го сретнам неколку пати.“

Заменик-градоначалникот на Алмере, г. Ј. Зетекуу, рече:

„Денес славиме со тоа што ја поздравуваме Ахмадија Заедницата овде во Алмере со оваа нова џамија … Секогаш може да се потпрете на локалната поддршка на локалните власти. Би сакале да бидеме инспирирани од вашата заедница, денес повторно ја пишуваме историјата со отворањето на оваа џамија. Затоа се надевам дека ќе биде просветлен и збогатен и најмногу се надевам дека ќе биде инспириран од вас како заедница. Беше и чест е да се биде со вас денес на отворањето на оваа нова џамија.“

Официјалната сесија заврши со тивка молитва предводена од Неговата Светост, а потоа следуваше вечера.

Претходно, Неговата Светост ги водеше молитвите Зухр и Аср во џамијата и, исто така, беа поставени прашања од разни медиуми на прес-конференција.

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap