Вести 

ЏАЛСА САЛАНА ХОЛАНДИЈА 2019 ЗАВРШИ СО ВEРСКИ ИНСПИРАТИВНО ОБРАЌАЊЕ

„Без разлика колку напор вложуваат противниците, сега никој не може да го запре напредокот на Ахмадија Муслиманската Заедница“.

Светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад ја заклучи 39-тата Годишна конвенција (Џалса Салана) на Ахмадија Муслиманската Заедница, во Холандија, на 29-ти септември 2019 година со инспиративно обраќање.

На настанот што се одржа во руралниот Нунспет во централниот дел на Холандија, присуствуваа повеќе од 5800 учесници од 17 земји. Вкупната бројка за посетеност беше рекорд за Џалса Салана Холандија и далеку над очекуваната посетеност.

За време на своето обраќање, Неговата Светост зборуваше за потребата од пропагирање на мирна порака за исламот и раскажа голем број на инциденти на луѓе кои се придружија на Ахмадија Муслиманската Заедница во последните години низ целиот свет.

Неговата Светост го започна своето обраќање со рецитирање на поглавје 61 стих 9 од Светиот Куран, во кој се вели:

„Тие сакаат да ја изгаснат светлината на Алах со здивот на устите, но Алах ќе ја усоврши Неговата светлина, дури и ако неверниците ја мразат.“

Елаборирајќи го стихот, Неговата Светост рече дека од почетокот на исламот, многу луѓе се обидоа да ја изгаснат светлината на исламот со лажни обвинувања, но нивните напори секогаш се покажаа залудни.

Неговата Светост рече дека во модерната ера биле направени усогласени напори да се клевети името на исламот преку лажна пропаганда. Според пророштвата на светиот пророк Мухамед (мир и благослов над него), Семоќниот Господ го испратил Основачот на Ахмадија Муслиманската Заедница, Хазрети Мирза Гулам Ахмад (а.с.), бидејќи очекуваниот Месија и Махди ги подмладуваат учењата за исламот и ги побиваат лажните обвинувања.

Во врска со Ветениот Месија (а.с.), Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Кога се искористија сите напори да се фрустрира и да се спречи напредокот на исламот, Ветениот Месија (мир на него) објави дека Бог Семоќниот го информирал дека без оглед колку жестоко се спротивставија на противниците, неговата победа и нејзиниот континуиран напредок сега беше предодредено мирното и славно ширење на исламот требаше да се случи во оваа ера преку Месијата и Махди.“

Неговата Светост рече дека Ветениот Месија (а.с.) го поминал целиот свој живот бранејќи ја мировната порака на исламот, но наместо да ги поддржуваат неговите напори, муслиманските свештеници жестоко му се спротивставувале. Како и да е, заради Помош на Семоќниот Бог, нивните обиди да го попречат успехот на Ахмадија Муслиманската Заедница, секогаш ќе бидат фрустрирани.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Во оваа ера, само преку Ветениот Месија (мир на него), убавите учења на исламот ќе се појават на светот, и тоа се случува. Напорите на таканаречените религиозни научници никогаш не можат да успеат да ја спречат задачата која Аллах Семоќниот сака да ја изврши.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

„Ветувањето на Семоќниот Господ што го гарантира Ветениот Месија (мир на него) продолжува до ден-денес дека тој ќе му помогне против оние што се спротивставуваат на исламот и оние што мислат против себе и против нив и даваат фетуси [религиозни едикти] и ќе создадат пречки во остварувањето на неговата мисија за прикажување на убавата и мирна порака на исламот.“

Неговата Светост рече дека Бог Семоќен го поддржувал Ветениот Месија (мир на него) со мноштво божествени и чудесни знаци, како што се затемнувањата на сонцето и месечината што се случиле во согласност со пророштвата на Светиот пророк (мир и благослов на него).

Сепак, муслиманските верски свештеници продолжуваат да бидат заслепени од нивните лични интереси и така продолжија да се спротивставуваат на Ветениот Месија (мир на него).

Неговата Светост рече дека таканаречените религиозни научници грубо ги заведувале обичните луѓе тврдејќи дека Ахмади муслиманите не веруваат дека Светиот пророк (мир и благослов над него) е „Печат на пророците“.

Побивајќи го ова вообичаено и целосно лажно тврдење, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Од сите луѓе, Ахмади муслиманите се најсилни во својата вера и сигурност дека Светиот пророк Мухамед (мир и благослов над него) е„ Печат на пророците “и никој друг пророк не може да дојде по него со нов закон или учење.”

Потоа, Неговата Светост раскажа голем број на инциденти од целиот свет, илустрирајќи како самиот Семоќен Бог ги водел луѓето кон вистината на Ахмадија Муслиманската Заедница.

Неговата Светост раскажа неколку инциденти за тоа како во земјите ширум Африка и во арапските земји, луѓето го прифатија Ветениот Месија (мир на него) откако ги слушаа радиостаниците на Ахмадија Муслиманската Заедница или го гледаа телевизискиот канал, МТА Интернешнл.

Неговата Светост исто така спомена неколку инциденти со кои луѓето се водат низ соништата кон вистината на Ахмадија Муслиманската Заедница.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад го цитираше Ветениот Месија (мир на него), кој рече:

„Кога некое лице назначено од Бога доаѓа во светот, ангелите, исто така, се спуштаат со него во голем број и создаваат побожни мисли во главите на луѓето исто како што Сатаната создава широко распространето зло во главите на луѓето пред доаѓањето на именуваниот. Сето ова му се припишува на назначеното, бидејќи преку него се создава таква побожност во срцата на луѓето.“

Завршувајќи, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Имаме сигурност и целосно знаење дека Ахмадија Муслиманската Заедница е основана од Семоќниот Бог, а Аллах Семоќниот го презеде самиот за да ја рашири светлината и тој предизвикува ширење на истата. Без оглед колку напор вложуваат противниците, сега нема никој што може да го запре напредокот на Ахмадија Муслиманската Заедница. Ахмадија Муслиманската Заедница е обврзана да цвета, напредува и се шири, со волја на Бога. Ова е непроменливиот декрет на Семоќниот Бог кој ќе се изврши.“

Настанот заврши со тивка молитва предводена од Неговата Светост. После завршувањето на Џалса Салана, стотици Ахмади муслимани имаа можност лично да се сретнат со Неговата Светост во неговата канцеларија во Нунспет.

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap