Вести 

РЕЛИГИЈАТА НЕ Е ПРИЧИНА ЗА ПРОБЛЕМИТЕ ВО СВЕТОТ, НО Е РЕШЕНИЕТО – ХАЗРЕТИ МИРЗА МАСРООР АХМАД

Духовниот лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница вели дека двојните стандарди во надворешната политика го дестабилизирале светот и вели дека парите не можат да купат мир

Во сабота на 28 септември 2019 година, Светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад се обрати пред публика од повеќе од 125 достоинственици и гости на вториот ден од 39-тата Единствена конвенција (Џалса Салана ) на Ахмадија Муслиманската Заедница во Холандија.

За време на своето обраќање, Хазрети Мирза Масроор Ахмад презентираше сеопфатна дефиниција за „мир“ и ги опиша учењата на исламот што доведоа до „внатрешен“ и „надворешен“ мир.

Неговата Светост, исто така, ги потенцираше далекусежните последици од денешниот конфликт и војување и рече дека и покрај тоа што светските сили тврдат дека се воспоставува мир, докажано е уште еднаш и повторно дека нивните реални цели биле „да ги заштитат и да ги зајакнат своите лични интереси.“

Спротивно на ваквото однесување со исламските учења, Неговата Светост изјави дека исламот учи на принципот да им се допаѓа на другите она што ти го сакаш за себе и рече дека каде и да има разделување помеѓу  зборовите и делата на една личност, тоа предизвикува нестабилност и конфликт.

На почетокот на своето обраќање, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече дека ликот на Светиот пророк Мухамед (мир и благослов над него) е одамна клеветен во немуслиманскиот свет и дека одредени лица од Холандија во неодамнешното минато се воделе од „ поттикнување омраза против исламот.“

Неговата Светост истакна дека „толеранцијата и меѓусебното почитување“ се камен темелници за градење мир.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Религијата е лична работа за секој поединец. Тоа е прашање на срце и никој нема право да зборува лошо за верувањето на другите луѓе. Никој не смее да го исмева она што другите го сметаат за свето затоа што постапувањето со другите со потсмев и презир може само да доведе до болка и страдање и да создаде поделба. Спротивно на тоа, толеранцијата и меѓусебното почитување се камен темелници преку кои можеме да изградиме мирно и хармонично општество.“

Неговата Светост продолжи за да го разјасни длабокото разбирање на она што претставува „мир“ и разлика помеѓу „надворешниот“ и „внатрешниот“ мир.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад објасни:

„Честопати, на површно ниво, луѓето може да се чувствуваат среќни и задоволни. Сепак, иако имаат „надворешен мир“, тие остануваат без „внатрешен мир“.“

Неговата Светост рече дека и покрај тоа што имаат светски поседи и богатство, луѓето сè уште се „мачени од вознемиреност и нивните срца остануваат неисполнети“.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Реалноста е дека сè додека човекот не постигне внатрешен мир, нивните материјални удобности се безвредни. Едноставно кажано, едно нешто што парите не можат да го купат е внатрешниот мир.“

Неговата Светост рече дека во развиените светски економии, проблемите со менталното здравје се во пораст. Ова беше докажано со зголемените стапки на самоубиство и депресија во многу земји.

Говорејќи за улогата на религијата, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Во денешниот свет, критичарите бргу ја обвинуваат религијата и особено исламот, за проблемите во светот. Сепак, многу луѓе кои страдаат од внатрешни маки и немири се оние кои живеат чисто секуларно постоење и затоа нивните проблеми не можат да бидат обвинети за исламот или на која било друга религија. Како верски водач, јас цврсто верувам дека наместо да бидат причина за денешните проблеми, одговорот е религијата.“

Говорејќи за практичните учења на исламот што водат кон мир, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Златен принцип даден од Основачот на исламот (мир и благослов над него) е дека вистински муслиман сака за другите, она што тој го сака за себе.“ Верувам дека оваа едноставна и длабока точка, ако се постапи врз неа, не само од муслиманите, но и сите луѓе, е средството за вечен мир во општеството.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

„Без сомнение, сите сакаат да се борат за себе и за своите најблиски, но повеќето луѓе ќе лажат ако тврдат дека сакаат нивните противници и конкурентите да имаат мир и да живеат со задоволство. Сепак, ова е стандард на благородништво и дарежливост на духот што го бара исламот. Тоа е религија и учење што промовира несебичност и ги поттикнува луѓето да ги отфрлат сите траги на себичност.“

Неговата Светост рече дека современото општество не успеа да се придржува до овој стандард и тоа се одрази во надворешната политика на многу богати и моќни земји.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Постојана тема на модерната историја е дека доминантните сили ги испратија своите војски во далечни земји, под изговор да воспостават мир, но времето докажа дека нивната вистинска цел е да ги заштитат и да ги зајакнат своите лични интереси. За време на ваквите конфликти, ако само еден од нивните војници умре, се јавува тага и тие ветуваат дека ќе се одмаздат. Сепак, кога нивните бомби или муниција предизвикуваат смрт на стотици или дури илјадници невини цивили – вклучително и беспомошни жени и деца – тие молчат и не изразуваат навестување за жалење или каење.“

Поради меѓусебно поврзаниот свет во кој живееме, рече Неговата Светост, остатокот од светот „би бил глупав да мислиме дека нема да бидат засегнати“.

Неговата Светост понатаму фрли светлина врз дуплитите активности на одредени светски лидери и рече дека иако сите остро го осудуваат војувањето и тврдат дека ги промовираат човековите права, нивните плачења се само во прилог на нивните граѓани и нивните контакти, додека во исто време тие самите се виновни за „ експлоатирање на граѓански војни или конфликти во други земји за нивна корист “.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Големите сили вообичаено се мешаа во конфликтите на другите земји со вооружување или финансирање од која било страна да ги поддржува нивните интереси. Тие истураат бензин на отворен пламен и резултатот е што невините луѓе, вклучително и жени, деца и стари лица, ги губат своите животи и ги набљудуваат маките на нивните семејства.“

Неговата Светост рече дека конфликтите кои се распространети денес во светот се засновале на гео-политички ривалства и материјални фактори и не, како што честопати се тврди, заради учењата на исламот.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Нека биде јасно дека состојбата на немирите во светот, без разлика дали е во муслимански земји или на друг начин, нема никаква врска со учењата на исламот. Наместо тоа, таквите превирања се засноваат на пренесените интереси и себични начини на одредени лидери или корумпирани влади од една страна и бунтовнички или сепаратистички групи од друга страна. Тоа е предизвикано од бруталните акти на терористички и екстремистички групи кои бараат само збогатување или моќ.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

„Центарот на денешното нарушување може да биде муслимански земји, но никој не може да негира дека немуслиманските земји ја разгореле ситуацијата, наместо да ја решат.“

Неговата Светост тогаш детално зборуваше за да го побие неоснованото тврдење дека Основачот на исламот, Светиот пророк Мухамед (благослови над него) промовира нетолеранција и војување.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Пророкот на исламот (мир и благослов над него) учеше дека Аллах Семоќниот е Извор на мирот и Давател и Одржувач на целото човештво. Така, како е можно за него да промовира нетолеранција или да посее семе на поделба во општеството? Наместо тоа, во текот на животот, тој промовираше меѓуверска хармонија и ја потенцираше потребата за мир на секое ниво на општеството – од основната домашна семејна единица до меѓународните односи.“

Објаснувајќи дека и покрај тоа што пророкот на исламот (мир и благослов над него) и неговите придружници се соочуваат со горчлив прогон неколку години во Мака, каде што многумина беа брутално мачени и убиени, Неговата Светост рече дека муслиманите никогаш не возвратиле и секогаш покажале неспоредливи примери на трпеливост.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Трпеливоста на муслиманите се засноваше врз заповедта на Аллах Семоќниот, што е споменато во поглавје 25, стих 64 од Светиот Куран. Обраќајќи им се на муслиманите во овој стих, Алах Семоќниот рече: „А слугите на милостивиот Бог се оние што одат на земјата на достоинствен начин, и кога неуките им се обраќаат, тие велат:„ Мир! ““

Хазрети Мирза Масроор Ахмад понатаму изјави:

„Непочитувајќи ја природната склоност за одмазда, и, исполнувајќи се според мерилото да им се допаѓа на другите што сакате за себе, муслиманите бараа мир за своите непријатели.“

Неговата Светост дополнително го истакна животот на Светиот пророк Мухамед (мир и благослов над него) и рече дека по континуираните години на прогонство, муслиманите мигрирале во град наречен Медина за да избегаат од прогонот и да бараат верска слобода.

Сепак, објасни Неговата Светост, неверниците на Мека ги гонеа и водеа војна против муслиманите и дури тогаш муслиманите добија дозвола да одговорат со сила.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад објасни:

„Многу е важно да се напомене дека не беше дадена дозвола за борба против, само за да се брани исламот или муслиманите. Наместо тоа, Светиот Куран во глава 22, стихови 40-41 вели дека е дадена дозвола за борба против да се брани институцијата на религијата и универзалната слобода на верата, бидејќи тие беа вистинските цели на противниците на исламот.“

Неговата Светост објасни дека дури и во состојба на одбранбена војна, Светиот пророк (мир и благослов над него) наредил муслиманите да се придржуваат кон најстрогите правила на ангажман. Освен тоа, во секое време тој се обидуваше да стави крај на конфликтот и војувањето и им нареди на своите следбеници да не губат можност за мир.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Наместо да бара конфликт или да поттикне омраза, исламот само досега им наложуваше на муслиманите да ги срушат зидовите на омразата што го делат човештвото и да градат мостови на љубов и сочувство за да го обединат. Накратко, на секое ниво на општество и низ сите заедници и народи, муслиманите имаат должност да шират мир.“

Завршувајќи го своето обраќање Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Потребно е времето кога сите ќе се здружиме и наместо да вложуваме едни против други религиозни чувства, ние ги здружуваме силите и работиме кон градење подобра иднина за нашите деца и идните генерации. Дозволете ни да ги тргнеме настрана нашите разлики и да работиме верно кон развој на вистински и одржлив мир во светот. Да се ​​почитуваме еден со друг и да се стремиме да градиме подобро општество засновано врз принципите на единство и на општото добро.“

Претходно истиот ден, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад, директно им се обрати на членовите на Лајна Имаила (Помош за дами, Ахмадија Муслиманска Заедница).

Говорејќи за фактот дека голем број луѓе емигрирале во Холандија од Пакистан, каде им била одземена верска слобода, Неговата Светост ги потсети присутните дека мора да покажат благодарност кон посвоената нација и во исто време тие мора да бидат посветени на својата вера бидејќи сега имаат слобода да ја практикуваат.

Говорејќи за потребата да се одликуваат едни со други во добри дела, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Верник и жена што верува, мора да се натпреварува со другите со добри дела, отколку да бара секогаш да ги турка другите со материјални придобивки. Бог Семоќен е Најмилостивиот и Простувач и е нај љубезен кон Неговите слуги кои се обраќаат кон Него. Така тој ги слуша побожните желби и молитвите на Неговите праведни слуги ги прифаќа нивните добри дела.“

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap