Вести Џалса Салана 2019 Германија 

“ВО НАШАТА БОРБА ЗА БОГАТСТВО И МОЌ, НЕПОВРАТНО ГИ НАМАЛУВАМЕ ПЕРСПЕКТИВИТЕ НА ДЕНЕШНАТА МЛАДИНА” – ХАЗРЕТИ МИРЗА МАСРООР АХМАД

Духовниот лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница повика на глобална соработка и правда за да се одвратат опасностите од глобалната војна за време на обраќањето на Џалса Салана, Германија

Во саботата 6 јули 2019 година, светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, петтиот Халифа, Неговата светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад им се обрати на повеќе од 1.000 достоинственици и гости на вториот ден од 44-тата годишна конференција (Џалса Салана ) на Ахмадија Муслиманската Заедница во Германија.

За време на обраќањето, Хазрети Мирза Масроор Ахмад истакна неколку прашања што се провлекуваат низ целиот свет и презентираше патоказ за постигнување траен мир во светлината на учењата на исламот.

Пред да се обрати на главната тема во своето обраќање, Неговата Светост зборуваше за целта на Џалса Салана, воспоставувањето на Ахмадија Муслиманската Заедница и доаѓањето на Ветениот Месија (мир на него).

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

” Ахмадија Муслиманската Заедница е движење во рамките на исламот која е основана заради духовната реформа на човештвото, во согласност со пророштвото на основачот на исламот, Светиот пророк Мухамед (мир и благослови на него) во врска со последните денови .”

Објаснувајќи ја потребата од духовен реформатор на присутните гости, Неговата Светост рече:

“Тоа е природен феномен кој се однесува не само на секуларните организации, туку и на верските заедници кои, со текот на времето, приврзаниците на одредено движење или систем на верување почнуваат да отстапуваат од нивните оригинални учења и да се оддалечуваат од нивните основни верувања. Како резултат на тоа, доаѓа време во животот на сите групи или заедници кога им треба заживување. Инаку, тие на крајот ќе умрат или ќе морфираат во нешто што не носи никаква сличност со нивната почетна состојба.”

Говорејќи за глобалниот мир, Неговата Светост објасни дека желбата за мир, безбедност и удобност е универзална за сите нас и е дел од човечката природа да сакаме “селото, градот или државата да бидат хармонични и сигурни.”

Неговата Светост објасни дека и покрај оваа желба за мир, не само на локално, туку и на меѓународно ниво, сегашната состојба на светот и понатаму е заглавена во конфликт.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“На крајот на краиштата луѓето го посакуваат целиот свет да биде мирен, но и покрај оваа инстинктивна желба за мир, вистината е дека поделбата, нередот и конфликтот се шири во секој дел од светот, на пример, војни, бунтовнички групи се борат меѓусебно, или насочуваат кон државата.”

Неговата Светост зборуваше за тоа како неправдата, општествените несогласувања и растечката напнатост на сите нивоа нè возат уште подалеку од глобалниот мир.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Фрактуираните општества стануваат сè пополаризирани и брзо се стигнува до точка на прекршување со тензии кои се закануваат да се преврат во секој момент. На меѓународно ниво, различни нации се натпреваруваат едни со други, во обид да стекнат моќ и контрола. За да се постигне економска или геополитичка моќ, или со цел да се натераат луѓето со различни вредности или убедувања да се покоруваат на нивната волја, се случуваат неправедни војни.”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

“Очај, но и многу опиплив страв е она на што сме сведоци денес, може во секој момент да ескалира во вистинска глобална катастрофа чии страшни последици се далеку од нашата имагинација. Во нашата себична потрага по богатство и моќ, ние безмилосно ги уништуваме изгледите на денешната младост преку бесконечен тек на постојана неправда и дива суровост.”

Зборувајќи за подемот на опасниот национализам и екстремната десница, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Сè повеќе, екстремната десница претставува длабока и застрашувачка закана за мирот и благосостојбата на Европа и другите делови на светот. Членовите на екстремната десница, во името на национализмот, се залагаат за крај на современите мултикултурни и плуралистички општества и наместо тоа, бараат наметнување сопствени расистички предрасуди и идеологии за општеството.”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

“Нетолерантните фанатици злобно ги напаѓаат емигрантите, од кои многумина живееле мирно во своите земји што ги прифатиле и придонеле за неговиот успех како модел на граѓани.”

Неговата Светост објасни дека долго време ги поттикнувал луѓето да посветат поголемо внимание кон вистинските закани за глобалната безбедност и дека сега многу академици и експерти исто така пишувале и зборувале за истиот ефект.

Во оваа смисла, Неговата Светост се повика на неколку академици, дипломати и експерти.

За значењето што треба да му се даде на заканата од нуклеарна војна, Неговата Светост ги наведе ставовите изразени во една статија напишана од професорот Тајлер Ковен, професор по економија на универзитетот Џорџ Мејсон.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад го цитираше Ковен, кој рече:

“Една од највпечатливите факти во денешниот свет е дека младите луѓе изгледа не се грижат многу за нуклеарната војна. Климатските промени се далеку поголеми грижи, додека нуклеарната војна се смета за закана од минатото … Спротивно на тоа, јас сум склон да мислам дека ризикот од нуклеарна војна останува проблем во светот број 1, дури и ако тој ризик не изгледа како порано.”

Говорејќи за прашања специфични за германскиот народ, Неговата Светост се осврна на студијата направена од Дојче Веле, која откри дека климатските промени, а не глобалниот конфликт, претставуваат најголема грижа на германскиот народ.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Една неодамнешна анкета објавена од Deutsche Welle покажа дека прашањето за што најмногу е загрижен германскиот народ е климатските промени, но, лично, се согласувам со чувствата на горенаведените академици дека ризикот од војна, а особено со нуклеарната војна е најстариот и најсериозниот проблем за денешницата.”

Неговата Светост зборуваше за тоа како некои луѓе ја одржуваат религијата како главна причина за конфликт. Одговарајќи на овие обвинувања, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Тензиите меѓу САД и Иран се зголемуваат и има интензивни шпекулации за можноста за војна меѓу нив. Никој не може сериозно да тврди дека потенцијалната војна меѓу САД и Иран е религиозна војна. Напротив, тоа е одличен пример за неодговорно ракување со сабја и непотребна воинственост што ги става во опасност животите на милиони луѓе.”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

“Различните студии и статии што ги цитирам покажуваат дека вината за недостигот на мир и безбедност во светот не може да се стави на вратата на која било религија, без разлика дали е исламот или друга религија. Напротив, постојат огромен број економски, геополитички и социјални прашања, кои сите играат улога во поткопување на мировниот свет.”

Неговата Светост ја спомна глобалната економија и истакна дека реформите треба да се направат врз основа на правда и интегритет.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Една деценија од светската финансиска криза, европските земји не треба да мислат дека нивните национални економии се безбедни или дека капиталистичкиот систем напредува. Дури и западните експерти и економисти ги прифаќаат недостатоците на нивниот финансиски систем.”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

“Капиталистичкиот систем полека го губи својот статус и луѓето сфаќаат дека постојат вродени ризици и неправди вметнати во него. Европските земји и другите големи сили не треба арогантно да претпостават дека нивниот економски систем ќе остане истакнат засекогаш. Наместо тоа, тие треба да работат за да обезбедат дека правичноста и рамноправноста го поткрепуваат финансискиот систем во светот .”

Неговата Светост понатаму зборуваше за прашањето на имиграцијата. Неговата Светост нагласи дека студиите покажуваат дека германската работна сила е во голема мера зависна од постојаната имиграција.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Да се ​​обвинат имигрантите за сите проблеми на една земја е сосема неправедно, а вистината е дека многу богати западни држави ќе бидат изложени на сериозен ризик без имиграција. Реалноста е дека сите нации се зависни една од друга и дека сега живееме во повеќе меѓусебно поврзан и глобализиран свет. Наместо да бараме да градиме бариери или да се изолираме, неопходно е народите и луѓето од различно потекло да соработуваат и да работат заедно за општото добро.”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

“Владите треба да направат соодветни планови за да осигураат дека земјите работат во хармонија меѓу себе и дека, на домашно ниво, на иселениците им се помага да се асимилираат и интегрираат.”

Неговата Светост понатаму зборуваше за конфликтите што го поткопуваат светот и истакна дека за да се обвинува исламот или било која друга религија е резултат на игнорирање на мноштво каузални фактори.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Мирот во светот е поткопан од разни фактори, како што се политиките на едноглавни политички лидери и влади кои ги ставаат своите лични и национални интереси над праведност и еднаквост. Таквата неправда никогаш не може да доведе до мир и просперитет.”

Кон крајот на обраќањето, Неговата Светост ја нагласи потребата човештвото да ги исполни Божјите права и правата на својот ближен.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Во овој критичен момент во историјата, со сето срце верувам дека постои само еден начин да се стави крај на големите предизвици на нашето време. Постои само еден пат што може да нè води до спасение и да нѐ избави од овој свет на војна и конфликти, а тоа е патот на Семоќниот Бог .”

 Завршувајќи, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Се молам да поставиме позитивен пример за оние кои нè следат за следните генерации да бараат да живеат во мир, а не да бидат оние што доведуваат до понатамошен конфликт и поделба и за кои се запечатени сите патишта што доведуваат до просперитет и успех.”

Неговата Светост продолжи:

“Се молам дека можеби мрачните облаци на војна и непријателство, ќе бидат настрана од сите нас, ќе отстапат и можат да бидат заменети со вечно сино небо на мир и просперитет во сите делови на светот.”

За време на попладневната сесија, Урино Хозе Ботело, претставник на Сао Томе, ја претстави својата Светост клуч за новата болница во име на претседателот Мануел Пинто да Коста.

Humanity First ќе ја реновира болницата, а потоа ќе го води како средство за обезбедување на здравствена заштита на локалното население. Г-дин Ботело им се заблагодари на Неговата Светост за хуманитарните напори на Humanity First во Сао Томе, а исто така го покани да го посети Сао Томе за отворање на новата болница.

Претходно истиот ден, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад, директно им се обрати на членовите на Лајна Имајлах (Помошната организација на Дами во Ахмадија Муслиманската Заедница).

Неговата Светост силно и сеопфатно одговори на критичарите на исламот кои тврдат дека исламот не им дава еднакви права на жените и зборуваше за основните практики на покајание, обожување и трпеливост.

Одговарајќи на тврдењето дека исламот не им обезбедува на жените еднакви права, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Само незнаење противниците на исламот се обидуваат да тврдат дека исламот не обезбедува еднакви родови права …”. Секој што мисли дека исламот не даде права на жените, во реалноста не знае за вистинските прекрасни учења на исламот.”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

“Божјата правда е дека и мажите и жените добиваат соодветна надокнада за нивните акции. Одредени работи се задолжителни за мажите во согласност со нивната држава, кои не се задолжителни на ист начин за жените. Аллах ни дал листа на наши должности и одговорности, во кои детално ги опишуваме должностите на мажите и должностите на жените во општеството.”

За време на своето обраќање, Хазрети Мирза Масроор Ахмад ја истакна особено важната потребата од практично спроведување на добри и побожни учења и заповеди на исламот. Неговата Светост објасни дека празни емоции и моментални страсти без акција немаат вредност.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Секоја година се среќавате на собири, одржувате часови за морална обука, или организирајте ја Џалса, и бидете среќни во однос на бројот на учесници и фактот дека Халифата ќе се обрати на конвенцијата. Меѓутоа, ако ова е само привремена страст, тогаш ова е залудно. Привремената страст е бескорисна, се додека не се настојува да се направи побожноста дел од твојот живот.”

Подоцна истиот ден, Неговата Светост се состана со делегации од Грузија и различни арапски земји. Во делегациите беа вклучени гости, како и луѓе кои го прифатија Ахмадијатот.

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap