Вести Џалса Салана 2019 Германија 

ЏАЛСА САЛАНА ГЕРМАНИЈА 2019 ЗАПОЧНА ВО КАРЛСРУЕ

“Ние никогаш не смееме да им дадеме приоритет на светските стремежи над нашата вера”. – Хазрети Мирза Масроор Ахмад

44-годишната Џала Салана (Годишна конвенција) на Ахмадија Муслиманската Заедница во Германија започна во петок со проповед од светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, петтиот Халифа, Неговата светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад.

Пред Проповедта, Неговата Светост го подигна знамето на Ахмадија Муслиманската Заедница (Liwa-e-Ahmadiyyat) за официјално да го отвори настанот, додека германското национално знаме исто така беше подигнато.

 По петочната беседа, Неговата Светост ја објави новата веб-страница на германски јазик на списанието Review of Religions и одговори на прашања од претставниците на европските медиуми за време на прес-конференција.

Подоцна истиот ден, Неговата Светост се состана со неколку делегации на гости, вклучувајќи госи од Сенегал, Коморските острови, Мајоте и Литванија. Понатамошни средби со делегации од други земји ќе продолжат во текот на целото одржување на Џалса Салана Германија.

За време на петочната Беседа, Неговата Светост зборуваше за високи морални и духовни вредности што Ахмади муслиманите мора да се обидат да ги постигнат и како тоа Џалса Салана нуди совршена можност да се обидат да се подобрат себеси во следењето на исламот.

Неговата Светост рече дека Ахмади муслиманите со нетрпение го очекуваат доаѓањето на Џалса Салана во текот на целата година, но очекувањата треба да бидат со намера да ја исполнат целта на Џалса Салана, која ќе го подобри моралот и духовноста.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Предвидувањето да се приклуат на Џалса Салана треба да бидат со цел да се исполни целта на Џалса Салана. Оној кој ја нема оваа намера, неговата желба и исчекување за Џалса Салана и неговото присуство на Џалса Салана станува залудно. Секој мора да присуствува со цел да се обиде да го достигне задоволството и близината на Семоќниот Бог. Тие треба да се обидат да ја зголемат правдата и да ги прифатат високите морални вредности.”

Неговата Светост рече дека целта на Џалса не била да покажат голем собир на луѓе или да ги импресионираат другите според нејзиниот обем, туку неговата намера се споменува од основачот на Ахмадија Муслиманската Заедница, Хазрети Мирза Гхулам Ахмад, ветениот Месија (мир да биде на него) како настан да се обиде да донесе побожна реформација во рамките на присутните.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече дека Џалса Салана дојде во пригодно време бидејки само што помина месецот на Рамазан.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Рамазанскиот месец заврши брзо, што беше месец на духовноста и реформацијата, при што верниците имаа можност да се молат постојано и брзо и да стекнат близина со Семоќниот Бог. Сега влегуваме во уште еден тридневен “камп” на морална реформација, при што мораме да настојуваме да го зголемиме нашето религиозно знаење и да живееме во средина во која се истакнува и практикува сеќавањето на Бога .”

Неговата Светост ги изнесе некои од барањата на вистинскиот верник како што е наведено од страна на ветениот Месија (мир на него) и ги повика Ахмади муслиманите да се обидат да го живеат својот живот во согласност со чистото учење на исламот.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Секако е големо достигнување да се даде приоритет на љубовта кон Семоќниот Бог и љубовта кон Светиот пророк Мухамед (мир и благослови врз него) над љубовта кон овој свет. Ова всушност е она што Ве прави вистински верник. По три дена на Џалса Салана, луѓето ќе се вратат на своите работни места и желби. Сепак, вистинската корист на Џалса Салана ќе биде постигната само ако некој успее да ја даде својата верба пред сета светска желба .”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад ги истакна одговорностите поврзани со тоа што се дел од Ахмадија Муслиманската Заедница и го цитираше Ветениот Месија (мир на него) во врска со ова.

Хазрат Мирза Гхулам Ахмад, Ветениот Месија (мир на него), рекол:

“На небесата, ќе се сметате за дел од мојата заедница ако вистински се движите по патот на правдата.”

Во врска со ова, Хазрети Мирза Масроор Ахмад изјави:

“Многумина од вас дојдоа во Германија затоа што сте биле изложени на прогон во Пакистан и не Ви беше дозволено слободно да ја практикувате верата. И покрај сите тешкотии со кои се соочивте во Пакистан или во други земји, тоа би било несреќно во крајност ако сѐ уште не можевте вистински да се сметате меѓу членовите на заедницата на ветениот Месија (мир на него), поради сопствената небрежност во практикувањето на учењата на ветениот Месија (мир на него).”

Неговата Светост ја нагласи потребата учесниците да остават настрана секаква неволја или лоша волја што можат да ги држат против другите и да се обидат да всадат во себе дух на братство и да заздрават какви било расправи што можат да постојат.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Наместо да гори во љубомора и злоба, негува мир и помирување. Ние секогаш мораме да ја задржиме изреката на Светиот пророк Мухамед (мир и благослови на него) дека “вистинскиот муслиман е оној од чии раце и јазик се другите муслимани безбедни” во првите редови на нашите умови. Мораме да се анализираме за да видиме дали го достигнавме бараниот стандард. Дали нашите акции се во согласност со ова? “

Хазрети Мирза Масроор Ахмад понатаму изјави:

“Секој човек што присуствува на Џалса Салана е гостин, а носителите на должноста мора да одделат секакви тешки чувства и да го преземат високиот морален терет и да покажат сочувство кон другите.”

Објаснувајќи ги стандардите што мора да бидат изложени од страна на носителите на должност на Џалса Салана, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Особено одговорните лица имаат одговорност да имаат висок праг на трпеливост и толеранција. Така, носителите на должност мора да се сметаат себеси за слуги на гостите во сите околности. Од друга страна, гостите кои присуствуваат на Џалса Салана треба да ги сметаат носителите на должност како претставници на Ахмадија Муслиманската Заедница. Само тогаш може да се воспостави вистинска атмосфера на взаемна љубов и мир.”

Враќајќи се на темата за приоритизација на верата над сите световни работи, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Аллах, Семоќниот, никогаш не престанува да учествува во деловни и светски цели. Всушност, Аллах Семоќниот ни забранува да се изолираме и да станеме целосно отсечени од светот. Сепак, ние никогаш не смееме да даваме приоритет на светските стремежи над нашата вера. Верата мора секогаш да биде приоритетна. Секој Ахмади муслиман мора да запамети дека зад лицето на секој Ахмади муслиман, лежи лицето на Ахмадија Муслиманската Заедница и Ветениот Месија (мир на него) и лицето на исламот .”

За време на прес-конференцијата што следеше по молитвите во петокот, Неговата Светост беше запрашан за подемот на исламофобијата, неговата порака за светот, имиграцијата и правата на жените во исламот.

Во врска со правата на жените, Хазрети Мирза Масроор Ахмад објасни дека исламот е религија која прво им даде основни права на жените, како што се правото на развод и правото на наследство.

Кога го заклучи својот одговор, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Мојата филозофија е дека ако жените работат надвор од сенката на мажите, тие процветаат.” Неговата Светост, исто така, рече дека имиграцијата не треба да се смета за закана за западните вредности.

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap