Вести Џалса Салана 2019 Германија 

ЗАВРШЕН ИНСПЕКЦИСКИ НАДЗОР ЗА ГОДИНЕШНАТА ЏАЛСА САЛАНА КОЈА СЕ ОДРЖУВА ВО КАРЛСРУЕ, ГЕРМАНИЈА

Светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад изврши проверка на аранжманите за 44-тата годишна конвенција (Јалса Салана) на Ахмадија Муслиманската Заедница во Карлсруе, Германија на 4 јули 2019.

За време на инспекцијата, Хазрети Мирза Масроор Ахмад ги посети различните одделенија задолжени за организирање и одржување на тридневниот настан на кој се очекува да се пристигнат повеќе од 35.000 посетители. Неговата Светост беше информиран за аранжманите додека тој го прегледуваше местото. За време на посетата на изложбеното подрачје.

Подоцна, Неговата Светост директно им се обрати на илјадниците волонтери задолжени за хостирање на Конвенцијата. Неговата Светост зборуваше за важноста на молитвата и за одржување на одличен приказ на карактерот и моралот во секое време.

Неговата Светост објасни како божествената помош им овозможи на работниците на Ахмадија Муслиманската Заедница да постигнат големи работи.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Сега со благодатта на Аллах, нашите доброволци во земји каде што имаме голем број муслимани Ахмади, вклучувајќи ја Германија, се исклучително добро обучени за подготовката и организацијата на Џалса Салана, така што тие се способни да постигнат огромни и важни задачи во многу кратки временски периоди со голема леснотија.”

Откако го пофали духот на службата на волонтерите и службениците на настанот, Неговата Светост исто така ја нагласи најголемата важност на петте дневни молитви и објасни дека тие имаат предност над сите други работи.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Во овие денови, како што веќе споменав многупати порано, не смеете да мислите дека извршувањето на своите должности на Џалса, ве ослободува од вашата обврска кон вашите молитви. Мора да се трудите да ги понудите Вашите молитви на време.”

Неговата Светост, исто така, ја нагласи потребата учесниците и носителите на должност да ги прикажат најдобрите морални и стандардни вредности на карактерот во секое време.

Зборувајќи конкретно на волонтерите на Џалса, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Дури и ако еден гостин прикаже некој гнев или фрустрација, сепак мора да покажете одличен морал и етика. Не смеете да одговарате на каков било негативен начин што би можело да биде штетно за нивните чувства.”

Кон крајот на обраќањето, Неговата Светост ги повика волонтерите да продолжат да работат со толку ревност и сочувство во текот на следните три дена од Џaлса, како што тоа го правеа во деновите што доведоа до тоа.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад го заврши обраќањето со тивка молитва.

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap