Вести 

СВЕТСКИОТ ДУХОВЕН ЛИДЕР НА АМЈ СЕ ОБРАТИ ВО ВЕЛИКА БРИТАНИЈА НА МАЈЛИС-Е-ШУРА

“Ние сме обединета заедница во која сите стојат заедно во секое време, во сите околности, позади Калифатул Месих” – Хазрети Мирза Масроор Ахмад

На 16 јуни 2019 година, светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад, предводеше верски инспиративно обраќање на Националната Мајлис-е-Шура на Ахмадија Муслиманската Заедница.

Институцијата на Мајлис-е-Шура е главното консултативно тело основано од Ахмадија Муслиманската Заедница, на разговори околу предлози за подобрување и унапредување на работата на Ахмадија Муслиманската Заедница во пропагирањето на вистинските мирни учења на исламот.

По пристигнувањето во просториите на џамијата Baitul Futuh во Лондон, Неговата Светост се обрати на дводневниот собир. Тој ја нагласи важноста на правдата и стравот од Бога во своето срце.

Неговата Светост го импресионираше фактот дека вистинскиот просперитет не е заснован на дарот на говорот на личноста.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Говорот и ораторството на лицето, без оглед колку е елоквентен или добро зборува, можеби нема да се покажат како средство за успех во овој или во следниот живот. Наместо клучот на успехот и победата во овој живот и во поново време е да се прогласи дека “нашиот Господ е Аллах” – и да живееме живот според овој најважен принцип.”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад ги потсети делегатите дека вистинската вредност и вредност на поединецот се мери според односот со Бог и дека помошта од Бога е клучот за успехот на Ахмадија Муслиманската Заедница.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Дури и денес, кога Ахмадија Муслиманската Заедница има милиони членови ширум светот, останува вистината дека ние претставуваме многу мал дел од муслиманите во светот и, во споредба со целокупното население во светот, бројките на Ахмадија Муслиманската Заедница се само пад во океанот.”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

“Навистина, ако ги погледнете броевите на Ахмадија Муслиманската Заедница во чисто материјални услови, може да се каже дека нашиот статус не е дури ни на инсектот, ниту пак на прашина.”

Сепак, Хазрети Мирза Масроор Ахмад ја повтори реалноста дека Ахмадија Муслиманската Заедница е единствена и карактеристична, бидејќи има чест да го прифати ветениот Месија (мир на него).

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Постои едно нешто што нè издвојува и во кое можеме да се гордееме и тоа е дека го слушнавме повикот на Повикувачот од оваа ера и откако го слушнавме прогласивме дека” слушаме и ние послушаме “и влеговме во неговата благословена патека. Ова е нашата основа. Ова е нашиот идентитет. Ова е нашата вистинска вредност.”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад ја нагласи потребата делегатите да се фокусираат на клучната карактеристика на правдата во сите околности.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Ако ни се даде можност да ги претставиме нашите искуства или ставови, мора да се осигураме дека стравот од Аллах ги троши сите влакна на нашите суштества како што зборуваме. Стравот од Аллах треба да ги контролира нашите јазици. Стравот од Аллах треба да владее со нашите срца. Стравот од Аллах треба да владее со секој наш предлог и изјава.”

Неговата Светост, исто така, привлече внимание на делегатите кон Божествениот дар на Khilafat, преку кој Заедницата останува обединета од една страна.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Секако, ако во светот денес другите нѐ почитуваат и го гледаат нашето вистинско значење, тоа е само поради фактот што тие можат да видат дека сме обединета заедница во која сите стојат заедно во секое време, во сите околности, од страна на Калифатул Месих .”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

“Тие го ценат фактот дека ние сме оние кои искрено се стремат да ги шират вистинските учења на исламот, кои се од мир, љубов и хуманост, низ целиот свет.”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад става големо значење за одржување на искреноста и отстранување на потрагата по сопствени интереси кога размислува и одлучува за работите во рамките на Шура.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Во секое време, бидете решителни и подготвени да го жртвувате своето време, богатство и живот за причината за исламот и да се осигурате дека нема ни трага од личен интерес, ниту его задушување на вашите одлуки или намери. Вие никогаш не треба да бидете мотивирани од желбата да ги фалите другите. “

Продолжувајќи на темата на страв од Бога и правда, Неговата Светост исто така објасни дека ова мора да дејствува како главен директор во сите прашања, вклучително и во изготвувањето на годишниот буџет на Заедницата.

Објаснувајќи им го ова на делегатите, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Пред сè друго, кога се подготвува буџет или се распределуваат ресурси неопходно е стравот од Алах да остане на предната страна и центарот на умот. Ако предлози се направени на богобојазлив начин и финансирањето се распределува во согласност со упатствата на калифот на Муслиманската заедница Ахмадија, тогаш ограничените ресурси на нашата заедница, секако, ќе бидат благословени во многуобразие од Аллах Семоќниот. Тоа е она што нашата историја секогаш ја покажа и истото останува и денес “.

Разгледувајќи ги можностите што треба да ги обезбеди буџетот на Ахмадија Муслиманската Заедница, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Нашите ограничени ресурси треба да се искористат за прикажување на луѓето вистински мирољубиви настава за исламот, за подобрување на моралните и духовните стандарди на Ахмадија Муслиманската Заедница, за објавување литература и изградба на нови џамии. Треба да се користи за да им се помогне на сиромашните и сиромашните. Треба да се користи за да се обезбеди образование за оние кои немаат пристап до него. Треба да се искористи за финансирање на медицинскиот третман на лицата кои се непривилегирани и лишени од слобода. Треба да се искористи за да се помогне во негувањето и подигањето на ранливите деца, како што се сираците “.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад, исто така, ги споменува различните форми на опозиција со кои се соочува Ахмадијската муслиманска заедница ширум светот, но објасни дека и покрај тоа, Муслиманската заедница Ахмадија продолжува да се стреми и растат поради Божја помош.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Нашите противници ги преземаат сите можни мерки со цел да го попречат напредокот на Муслиманската заедница Ахмадија. Во муслиманските земји, секојдневно се изведуваат шеми и се прават огромни напори за да се фрустрира растот на заедницата на Ахмадија Муслиманска заедница. Сепак, и покрај нивните сурови и неправедни напори, Аллах Семоќниот ни дава континуиран успех .”

Во своето обраќање, Неговата Светост ја истакна важноста на делегатите на Шура, кои го одржуваат највисокиот пример за моралот и делуваат како примери и извор на инспирација за другите членови на Заедницата.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад го заврши своето обраќање во 2019-та Мајлис-е-Шура со следнава молитва:

“Мојата искрена надеж и молитва дека стравот од Алах останува цврсто вкоренет во вашите срца и дека ги преземате сите ваши обврски многу сериозно и посветено се стремиме да ги исполниме своите обврски како членови на Мајлис-е-Шура. Аллах да ви даде можност да го стори тоа. Амин .”

Настанот заврши со тивка молитва предводена од Неговата Светост.

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap