Вести 

ДУХОВНИОТ ЛИДЕР НА АМЈ ПРЕДВОДЕШЕ ЕИД МОЛИТВА ВО ЛОНДОН

“Еден ден, целото човештво ќе се моли и ќе се повика на поздравите на Светиот пророк Мухамед (мир и благослови над него).”

Светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, петтот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад, ја предводеше проповедта Еид-ул-Фитр на 5 јуни 2019 година од џамијата Бајтул Фатух во Лондон.

За време на обраќањето, Неговата Светост зборуваше за значењето на Еид и изјави дека со тоа што луѓето се здружиле, служеле како извор на радост и прослава.

Неговата Светост изјави дека во современиот свет, луѓето се плашат од терминот “Аллах Акбар” или сметаат дека исламот е насилна и екстремистичка религија. Така, главната задача на Ахмади муслиманите е да ги прикаже вистинските и целосно позитивните конотации и значења на “Аллах Акбар” и да ги манифестира мирољубивите учења на исламот во поширокиот свет.

Неговата Светост рече дека е одговорност на Ахмади муслиманите да го донесат човештвото кон Семоќниот Бог и ќе се појави вистинска прослава во оној ден кога земјата ќе биде исполнета со луѓе кои го слават Бога Семоќниот и се повикуват на благословите на Светиот пророк Мухамед (мир и благослови него).

Хазрети Мирза Масроор Ахмад ја објасни корелацијата меѓу човечката среќа и општествените собири и рече дека тие две се “суштински поврзани” и дека собирањето во радосни прилики е дел од човечката природа.

Неговата Светост рече дека исламот е “религија на човечката природа” и затоа ги собира луѓето заедно на голем собир во радосната прилика на Еид, со цел уште повеќе да ја зголеми радоста.

Неговата Светост, исто така, рече дека вистинскиот Еид е оној каде што целото човештво ќе биде обединето – цел за која Бог Семоќниот го испратил Светиот пророк Мухамед (мир и благослови се врз него).

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Најголемиот Еид може да биде само тој ден во кој се одржува најголемиот собир. Темелот на најголемото собирање на луѓе беше поставен на денот кога прославениот Божји човек, Светиот пророк Мухамед (мир и благослови на него), го прогласи: “О човештвото! навистина сум Пратеник за сите вас од Аллах “.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад објасни дека, додека сите Божји пророци ги повикаа луѓето заедно, тие дојдоа само за своите народи, а од друга страна, Светиот пророк Мухамед (мир и благослови на него), беше испратен за целото човештво.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Ако имало некогаш” голема пракса “во светот, тоа беше на денот кога Аллах му заповедал на највозвишниот еден од Него да се јави и да го собере заедно целото човештво … Тој му заповеда да му објави на светот дека треба да го послушаме повикот на пророкот Мухамед (мир и благослови на него) за да може да има корист од благословите што му ги даде Бог Семоќниот.”

Неговата Светост рече дека Бог Семоќниот сака човештвото да се обедини и токму поради тоа Бог Семоќниот го испратил пророкот Мухамед (мир и благослови на него) во овој свет со обединувачка порака што се наоѓа во Светиот Куран.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Денот кога целото човештво ќе се придружи во една вера ќе биде денот на вистинското и големото Еид, а Аллах Семоќниот ни ја даде одговорноста да го доведеме Еид.”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад понатаму изјави:

“Така Муслиманите Ахмади мора да обрнат внимание и да се фокусираат на тоа како ќе донесат таков собир на луѓе што влегуваат во вистинскиот Еид, при што целото човештво доаѓа заедно на Словото Божјо.”

Неговата Светост објасни дека луѓето прават многу подготовки, вклучувајќи го купувањето облека и подготовката на храната за годишниот Еид, но поголемо внимание мора да се посвети на поголемиот Еид кога човештвото ќе се собере во исламот.

Неговата Светост зборуваше за неоснованите стравови што светот ги има за исламот и ги повика Ахмади муслиманите да сторат сé што можат за да се справат со овие недоразбирања.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад  даде пример на терминот “Аллаху Акбар” (Аллах е Најголемиот) и како тоа стана термин поврзан со терор и една фраза од што светот мора се плаши.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад  рече:

“Дејствата на некои муслимани се такви што луѓето се плашат од терминот” Аллах Акбар “и се плашат од исламската вероисповед. Меѓутоа, нашата задача е да им го отвориме светот на убавините на начин на кој луѓето од секоја нација сакаат да го рецитираат исламскиот кредо “сведочам дека нема вредност за обожавање, освен Аллах, а Мухамед е негов Месија” и чувствувајте радост и удобност во него. Наместо да го навреди, целиот свет може да се втурне во молитва за Светиот пророк Мухамед (мир и благослови се врз него). Наместо да го нарушува името Божјо, човештвото може да стане такво што ќе ги подигне слоганите на “Аллах Акбар.”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад  продолжи:

“Тоа ќе се случи и, секако, ќе помине еден ден, дека целото човештво ќе се молат и ќе се повикаат на поздравите на Светиот пророк Мухамед (мир и благослови ќе бидат на него). Ова не е ниту сонот на лудак, ниту мислите на детето, туку, реалноста на Божјите ветувања што ќе се случи еден ден.”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад  ја заврши својата верски инспиративна молитва за сите оние што имаат потреба и ги советува Ахмади муслиманите да се молат за постигнување на вистинскиот Еид.

Еден ден пред проповедта на Еид, на последниот ден од годинешниот Рамазан, Неговата Светост даде коментар за последните три поглавја од Светиот Куран (Дарсул Куран). Дарсулскиот Куран се одржа во седиштето на Ахмадијската муслиманска заедница во џамијата Мубарак во Тилфорд, Сари.

Неговата Светост зборуваше за потребата за единство во муслиманскиот свет и ги повика членовите на Муслиманската заедница Ахмадија да се молат за мир во светот и за сите луѓе кои страдаат.

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap