Вести 

ОТВОРЕНА БАЈТУР РАХЕМ ЏАМИЈА ВО АЛКЕН, БЕЛГИЈА

  • Халифата пристигнува во Белгија за да одржи воведни обраќања во Џалса Салана во Белгија
  • Хазрети Мирза Масроор Ахмад вели дека должност на Ахмади муслиманите е да шират мир и да се справат со заблудите за исламот

 

Ахмадија Муслиманската Заедница со задоволство објавува дека светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад пристигна во Белгија на 12 септември 2018 година, каде што ја отвори џамијата Бајтур Рахем (Куќата на Милостив Бог) во градот Алкен.

По пристигнувањето во новата џамија, Неговата Светост беше пречекан од градоначалникот на Алкен, Марк Пенкстен, како и стотици Ахмади муслимани.

Неговата Светост официјално ја отвори џамијата со откривање на комеморативна плоча и нудење тивка молитва во благодарност до Семоќниот Бог.

Неговата Светост, исто така, засади дрво на местото за да ја одбележи оваа прилика, додека друго дрво беше засадено од градоначалникот на Алкен.

Потоа, Неговата Светост ги водеше молитвите на Зур и Аср пред да им се обрати на локалните Ахмади муслимани.

За време на неговото обраќање, Неговата Светост рече дека надлежностите на локалните Ахмади муслимани да ја практикуваат и проповедаат вистинската порака на исламот за мир и инклузија сега се зголемија кога имаат џамија да се поклонат и да се соберат.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Со благодатта на Аллах, Семоќниот ги благословувам локалните Ахмади муслимани со оваа нова џамија и со нејзиното отворање, Ваша е одговорноста да се придржувате кон вистинските учења на исламот. Локалните (немуслимани) луѓе треба да дојдат да ги набљудуваат вистинските мирни учења на исламот преку вашето однесување.”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

“Ветениот Месија (мир над него) рече дека каде и да посакате да ја основате Ахмадија Муслиманската Заедница и да ги запознаете вистинските учења на исламот со другите, треба да изградите џамија.”

Неговата Светост, исто така, ги пофали локалните власти за поддршка на Ахмадија Муслиманската Заедница во нејзините напори за изградба на новата џамија.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Фактот дека градоначалникот на овој град присуствува на овој настан е пофален, особено со оглед на тоа што, општо земено, постојат многу заблуди за исламот во западниот свет. Во светло на ова, поддршката и помошта на локалните власти е исклучително за пофалба и знак за нивното високо ниво на учтивост и почит.”

Во време на зголемен материјализам, Неговата Светост соопшти дека Ахмади муслиманите имаат обврска да посветат посебно внимание на тоа што им дава предност на нивната вера над материјалните интереси.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Во светот денес, секој чекор што се презема е да ги зголемиме материјалните интереси и да дадеме приоритет на светските цели над сите други. Човештвото брзо се оддалечува од религијата. Затоа, од суштинско значење е секој Ахмади муслиман да се погрижи да им даде приоритет на барањата за обожување на Аллах Семоќниот.”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

“Аллах го направи задолжително за муслиманите да ги нудат петте дневни молитви и да се сеќаваат дека оваа заповед не беше за минати мигови. За жал, некои луѓе велат дека таквите заповеди не се применуваат денес и дека не е можно да се понудат петте дневни молитви поради нашите светски ангажмани и активности. Сепак, ова е жртва што мора да се направи за доброто на Аллах. Ова е она што се подразбира кога ветуваме дека секогаш ќе и дадеме приоритет на нашата вера над световните работи.”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад понатаму рече:

“Ветениот Месија (мир над него) исто така постојано го привлекува нашето внимание кон исполнување на правата на нашите ближни луѓе. Всушност, Аллах Семоќниот вели дека обожавањето на оние луѓе кои не се грижат за својот ближен никогаш нема да бидат прифатени и таквите молитви се само површни. Така, Ахмади муслиманите треба да се однесуваат едни со други со голема љубов и да развијат вистинско братство. Покажи му на светот дека сме обединета заедница која манифестира само љубов и мир.”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Понатаму, мора да покажете љубов кон остатокот од општеството и да ги исполнувате нивните потреби и барања. Навистина, мора да се грижите и да ги сакате своите соседи, за да го направите тоа е во согласност со Светиот Куран.Така, осигурајте се дека ги исполнувате правата на вашите соседи и поширокото општество.”

Завршувајќи го своето обраќање, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Се надевам и молам сега, кога оваа џамија ќе биде отворена, Ахмадија Муслиманската Заедница во оваа област ќе продолжи да расте и да се шири.”

Халифата допатува во Белгија од Франкфурт и по пристигнувањето во Белгија, тој беше пречекан од Националниот претседател на Ахмадија Муслиманската Заедница во Белгија, д-р Идрис Ахмад и разни други функционери.

Неговата Светост допатува за да присуствува на годишната конвенција на Џалса Салана на Ахмадија Муслиманската Заедница во Белгија која се одржува во Брисел, Белгија. За време на тридневниот настан (14-ти до 16-ти септември) Неговата Светост им се обрати на Ахмади муслиманите и на не-Ахмади гостите за вистинските и мирни учења на исламот. Неговата Светост, исто така, им ги претстави Ахмади стипендистите со признанија за високите академски достигнувања.

За време на неговата посета, Неговата Светост лично се сретна со стотици Ахмади муслимани и разни достоинственици и гости присутни на Џалса Салана.

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap