Вести 

ДУХОВНИОТ ЛИДЕР НА АМЈ СЕ ОБРАТИ НА ЖЕНСКИОТ ДЕЛ ОД ЏАЛСА САЛАНА ВО БЕЛГИЈА

Хазрети Мирза Масроор Ахмад се сретна и со локалните достоинственици и медиуми

На 15 септември 2018 година, светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад им се обрати на членовите на Лајна Имаја (женска помошна организација) за важноста да се држи цврсто на вистинските учења на исламот на вториот ден од 25-тата годишна конвенција (Џалса Салана) на Ахмадија Муслиманската Заедница во Белгија.

Неговата Светост се осврна на фактот дека многу Ахмади муслимани се преселиле во разни развиени земји, како што е Белгија, поради фактот што нивните основни верски практики биле криминализирани во Пакистан, каде што биле прогласени за “немуслимани” од страна на националните пратеници.

Неговата Светост рече дека таквите луѓе, кои сега живеат во странство и уживаат верска слобода, никогаш не треба да заборават на причината зошто им било дадено прибежиште или на тешките услови што ги оставиле зад себе.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

Освен верската слобода што ја стекнуваат, Ахмади муслиманите кои мигрираат во развиените земји исто така имаат тенденција да имаат корист од подобрените социо-економски услови. Сепак, поголемата удобност и материјален просперитет никогаш не треба да ги води кон занемарување на обожавањето на Аллах Семоќниот. Ако посветат внимание на сеќавањето и обожавањето на Бога, тие не само што ќе ги постигнат материјалните придобивки, туку исто така ќе станат приматели на бескрајните благодети на Аллах Семоќниот.”

Неговата Светост продолжи да раскажува примери за Ахмади муслимански жени кои покажаа извонредна воздржаност во поддршката на нивната вера во услови на екстремно прогонство и заплашување.

Неговата Светост спомена една Ахмади жена од Бангладеш која работеше како инженер. Кога побарала отсуство од работа за да присуствува на годишната конвенција на Ахмадија Муслиманската Заедница во Велика Британија, нејзините работодавци го одбиле барањето само затоа што била Ахмади муслиманка.

При тоа, таа веднаш дала оставка од својата работа за да патува за Конвенцијата. Со благодатта на Аллах, по враќањето во Бангладеш, таа најде многу подобра работа.

Неговата Светост понатаму раскажа за инцидент на една дама од Индија, која, откако се преобрати во Ахмади муслиманка, стана многу страсна во одбраната на нејзините верувања, но често беше исмевана и вознемирувана поради својата вера.

На пример, по смртта на нејзиниот сопруг, верските свештеници одбиле да дадат дозвола за нејзиниот сопруг да биде погребан заедно со другите муслимани на локалнито гробишта. Наместо ова да ја ослабне нејзината решителност, таа покажа голема цврстина и храброст и го погреба нејзиниот сопруг во својата градина.

Неговата Светост спомена и еден инцидент на една Ахмади жена од Канада која аплицираше за работа на различни места по завршувањето на студиите. И покрај тоа што е добро квалификувана, таа се бори да најде работа бидејќи работодавците имаа резерва во врска со фактот што таа носи  Хиџаб.

Осврнувајќи се на инцидентот, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Таа беше пример за вистинска вера и таа не е сама. Во многу западни земји, постојат локални жени кои се приклучуваат на Ахмадија Муслиманската Заедница и носат Хиџаб без никакво двоумење или комплекс. Секако, таквите жени им даваат пример на другите дека нема потреба да има некој комплекс на инфериорност кога станува збор за вашата вера. Ако си искрен во ветувањето дека даваш предност на твојата вера над сите световни работи, ќе биде потребно да покажеш цврста решителност.”

Подоцна истиот ден, Неговата Светост се сретна со разни политички водачи, градоначалници и други достоинственици кои работат во разни општини во Брисел. Неговата Светост, исто така, одговори на голем број прашања за време на 35-минутната прес-конференција.

За време на состанокот со високите личности, Неговата Светост зборуваше за потребата за толеранција во општеството меѓу сите луѓе и сите групи.

Неговата Светост, исто така, зборуваше за прогонството со кое се соочува Ахмадија Муслиманската Заедница во Пакистан и рече дека по неговиот избор како Халифа во 2003 година немал друг избор освен да се пресели во странство за да може да ги извршува своите должности како раководител на Ахмадија Муслиманската Заедница.

Зборувајќи за важноста на вистинската верска слобода, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Религијата е и секогаш останува прашање на едно срце. Ова е учењето на Светиот Куран, кој категорично вели дека не треба да има присила во религијата и дека секоја религија треба да се почитува.”

На следната конференција за печатот, Неговата Светост беше запрашан за подемот на исламофобијата во немуслиманските земји.

Како одговор, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Ние Ахмади муслимани се стремиме да ги прикажеме вистинските мирни учења на исламот преку нашите зборови и дела. Ние одржуваме мировни симпозиуми и се среќаваме со политичарите, достоинствениците целата јавност и се стремиме да им го покажеме вистинското лице на исламот. Ова е нашиот начин да се спротивставиме на стравот од исламот што се зголемува меѓу немуслиманите. Меѓу пошироката муслиманска заедница, неопходно е Улема (муслиманските свештеници) да ги научат своите следбеници за вистинските мирни учења на Светиот Куран и да им објаснат дека пророкот на исламот (мир и благослови над него) бил испратен како милост за целото човештво.”

Неговото Светост беше исто така запрашан за прогонувањето на Ахмади муслиманите во Пакистан и за одговорот на Ахмадија Муслиманската Заедница на такви прогонства.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Законите против Ахмадија Заедницата во Пакистан се многу сурови и тие се противат на визијата на основачот на Пакистан. Пакистан што го бараше Џина беше отворен Пакистан во кој сите луѓе имаа верска слобода. Првата влада што ја формираше ја покажа својата желба да ги почитува принципите на верската слобода. Ако кажам дека сум муслиман и рецитирам Калима, тогаш какво право има некој да каже дека не сум?”

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap