Џалса Салана 2018 Германија 

“НАШАТА ОСНОВНА ЦЕЛ НЕМА ДА БИДЕМЕ НИШТО ПОМАЛКУ ОД ТОА ДА ГО ОДРЖУВАМЕ МИРОТ ВО СЕКОЕ СЕЛО, ГРАД ИЛИ НАЦИЈА ВО СВЕТОТ” – ХАЗРЕТИ МИРЗА МАСРООР АХМАД

  • Светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница даде значајно обраќање за имиграциската криза во Европа – ги повика имигрантите да придонесат за општеството и локалните жители да покажат сочувство
  • Светскиот духовен лидер вели дека е потребна цврста акција и силни казни против имигрантите кои ги злоупотребуваат или малтретираат жените
  • Хазрети Мирза Масроор Ахмад се осврна на безбедносните предизвици од масовната имиграција
  • Халифата го етикетираше екстремно десничарскиот пристап како тежок тренд кој го загрозува мирот и стабилноста на светот
  • Светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница вели дека мирот ќе биде воспоставен само со признание дека сите луѓе се “Божји деца”
  • Халифата, исто така, им се обрати на илјадниците муслимански жени и им заблагодари за големите жртви што жените ги направиле низ историјата

Во саботата, 8 септември 2018 година, Светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад, пренесе значајна порака за светската имиграциска криза и последователниот пораст на екстремната десница во Западниот свет пред публика од повеќе од 1.000 достоинственици и гости на вториот ден од 43-тата годишна конвенција (Џалса Салана) од Ахмадија Муслиманската Заедница во Германија.

Истакнувајќи го порастот на поддршката за екстремната десница и национализмот во последно време, Неговата Светост рече дека во општеството не треба да се одбегнуваат од прашањата што доведуваат до поделба, туку треба да се направи обид да се справи со изворот на причини кои ги поткрепуваат таквите тензии. Неговата Светост рече дека каде и да има масовна имиграција, властите треба да осигурат дека не се засегнати правата на домородните луѓе и рече дека имигрантите треба да бараат вработување што е можно поскоро.

За време на неговото моќно обраќање, Неговата Светост даде разни сугестии, базирани на исламските учења, за тоа како да се смират тензиите во општеството меѓу луѓето од различно етничко и верско потекло. Неговата Светост исто така одговори и ги побиваше обвинувањата дека исламот е насилна религија и дека муслиманите се склони кон злоупотреба на жените поради нивната вера.

Зборувајќи за чувство на страв што ја зафати Германија и другите западни земји поради имиграцијата, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Многу локални луѓе се плашат дека нивните општества се менуваат надвор од разбирањето и сметаат дека ресурсите на нивните нации се диспропорционално користени во корист на имигрантите. Додека се користи терминот “имигрант”, вистинското прашање за повеќето луѓе е “исламот” и фактот дека огромното мнозинство имигранти во Европа се муслимани кои бегаат од разорната војна на земјите на Блискиот Исток.”

Неговата Светост се осврна на неодамнешниот извештај дека имигрантите се виновни за високиот процент на сексуални злосторства во Шведска.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“За жал, еден неодамнешен извештај сугерираше дека голем дел од силувањата или обиди за силување во една западна земја биле извршени од страна на имигранти. Бог знае подобро за тоа дали бројките се точни, но кога таквите извештаи се објавуваат, тоа влијае и на други земји, а загриженоста и стравот од локалното население продолжуваат да растат.”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

“Со оглед на ова, дозволете ми категорично јасно да кажам дека секој муслиман кој ја повредува честа на жената или ја злоупотребува на кој било начин, дејствува целосно против учењата на исламот. Исламот го смета таквото однесување како зло и има наложено исклучително силни казни за оние кои се виновни за такви неморални и осудени злосторства.”

Понатаму, Неговата Светост се осврна на безбедносните грижи поврзани со масовната имиграција и огромното финансиско преземање кое е потребно за повторно да се решат имигрантите во голем обем. Тој рече дека таквите прашања треба директно да се соочат и да се дебатираат рационално, за да се формираат решенија за ублажување на стравот на домашните граѓани.

Осврнувајќи се на трошоците за преселување на барателите на азил, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Луѓето кои го живееле животот и ги платиле даноците во една земја, се оправдување прашуваат дали е фер нивните придонеси кон државата да се трошат за преселување на странски имигранти, наспроти финансирање на проекти кои се корисни за нив самите.”

Неговата Светост рече дека бегалците треба да се сметаат себеси за “задолжени” на нивните земји домаќини и нејзиниот народ и начинот на кој треба да ја вратат користа е дека “тие треба да бараат да придонесат за општеството што е можно поскоро”, без разлика на тоа дали нивната работа е основна работа на труд.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Каде што ова (вработување) ќе им овозможи на имигрантите да ја задржат својата лична чест и достоинство, исто така, ќе биде средство за ослободување на товарот на државата и отстранување на фрустрациите на локалното население. Секако, секој муслиман треба да има на ум дека Светиот пророк на исламот (мир и благослови на него), рече дека раката што дава е многу поголема од онаа што зема.”

Неговата Светост, исто така, изјави дека во некои случаи, имигрантите добиле подобри бенефиции од граѓаните кои плаќале данок, што доведе до “природна фрустрација меѓу јавноста.”

Советувајќи ги владите домаќини, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Фрустрациите не се расфрлаат самостојно, бидејќи таму каде што има фрустрации секогаш постои реакција. Затоа, секоја влада треба да спроведе разумни и фер политики што ги имаат предвид правата и барањата на граѓаните и имигрантите.”

Неговата Светост ја пофали одлуката на германската влада да ја разгледа новата политика според која барателите на азил ќе треба да вршат годишно заедничко работење во Германија. Неговата Светост рече дека таквата шема ќе “всади верување дека е обврска на секое лице да му служи на своето општество и да им помогне на членовите на заедницата.”

Во повик за сочувство за оние што страдаат од вистински прогон или се зафатени од војна без никаква вина, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Општеството не треба да ги отфрла вистинските бегалци кои страдаат без никаква вина. Општеството не треба да ги отфрли невините луѓе кои сакаат само можност да живеат во мир и кои сакаат да бидат добри граѓани и да ги следат законите на земјата во која живеат. Наместо тоа, треба да бидеме таму за да им подариме рака на оние чиишто животи се скршени, кои беа мачени и кои се крајно беспомошнии ранливи. Дозволете ни да ја докажеме нашата хуманост. Да покажеме сочувство. Дозволете ни да бидеме таму за да го носиме товарот на оние кои се во очајна состојба.”

Во однос на безбедносните прашања кои произлегуваат од имиграцијата, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Каде и да има голема миграција, тоа неизбежно води до безбедносни прашања. Навистина, докажано е дека скриени меѓу вистинските бегалци се емигранти кои имаат потенцијал да предизвикаат голема штета … Ова е нешто што сум го предупредил во минатото дека секој случај треба внимателно да се анализира за да се осигура дека екстремистите или криминалците што се претставуваат како бегалци не им е дозволено да влезат. Како и да е, овие прашања значат дека стравот од масовна имиграција од муслиманските земји е до одреден степен оправдан.”

Во однос на безбедноста, Неговата Светост рече дека безбедноста на граѓаните на една земја е “најважна цел” на една влада и укажа дека кога постои сомневање за имигрант, властите треба да ги следат додека не се уверат дека повеќе не претставуваат закана.

Критикувајќи ги оние што го обвинуваат исламот за поткопување на мирот во општеството и за зацврстување на тензиите, Неговата Светост рече дека “фер-ум, интелигентна и мудра личност” мора да гледа во двете страни на приказната и да не го заснова својот впечаток за муслиманите и исламот по слушање.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Да се ​​анализира дали злобните дела на некои таканаречени муслимани се мотивирани од учењата на исламот … Ако се докаже дека муслиманите што прават грешки се мотивирани од нивната религија, може да се каже дека загриженоста на екстремната десница е оправдана. Сепак, што ако нивните постапки немаат никаква врска со исламот? Што ако анти-исламските групи шират омраза што се заснова само на фантазијата, а не на фактот?”

Потоа, Неговата Светост отстрани некои од најчестите обвинувања против исламот. Неговата Светост упати директно на Светиот Куран и на учењата на пророкот на исламот (мир на него).

Зборувајќи за тврдењето дека Исламот дозволува сила и присила, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Во поглавјето 10, стих 100 од Светиот Куран, додека му се обраќаме на Светиот пророк на исламот (мир и благослови на него), Аллах Семоќниот вели дека ако Тој посакал можел да ја наметне Неговата волја и да ги принуди сите да го прифатат исламот. Меѓутоа, наместо тоа, Аллах Семоќниот претпочита слободна волја да преовладува.”

Неговата Светост упати на поглавје 18 стих 30 како друг стих кој ја нагласува слободата на религијата и вели:

“Оној што ќе посака, верувај и нека не верува.”

Завршувајќи ја својата адреса, духовниот водач на Ахмадија Муслиманската Заедница рече дека сите патувања во потрага по мир биле патувани, освен еден. Вистинскиот мир бараше верување дека целото човештво е обединето како дел од создавањето на Семоќниот Бог.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Од ден на ден човештвото се движи подалеку од религијата и духовноста, а резултатите се застрашувачки. Моето цврсто убедување е дека верувањето во Семоќниот Бог е единственото средство за спасение и единствениот начин да се постигне вистински мир на национално и меѓународно ниво. И така, тоа е мојата најдлабока желба и жестока молитва дека светот доаѓа да го признае својот Создател и доаѓа да ги следи Неговите вистински учења.”

Претходно истиот ден, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад директно им се обрати на членовите на Помошната организација “Лајна Имаја” и им одговори на критичарите на исламот кој тврдеше дека исламот не ја признава важната улога на жените во историјата. Напротив, Неговата Светост рече дека улогата на жените и жртвите што ги направиле заради верата ќе бидат запишани во историјата засекогаш.

Неговата Светост спомена и бројни инциденти на големи жртви од страна на раните муслимански жени во времето на пророкот на исламот (мир на него), а исто така, во оваа ера, улогата и жртвите на жените од Ахмадија Муслиманската Заедница заради исламот. Тој рече дека тие се примери за давање предност на нечија вера над сите световни работи.

По формалното завршување на настаните на денот, Неговата Светост се состана со разни делегации од странство, вклучувајќи и голема делегација на муслиманите и гостите на Арапските Ахмади.

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap