Џалса Салана 2018 Германија 

ЏАЛСА САЛАНА ГЕРМАНИЈА 2018 ЗАПОЧНА ВО КАРЛСРУЕ, ГЕРМАНИЈА

Хазрети Мирза Масроор Ахмад ги повика присутните на 43-тата Џалса Салана да ја зголемат духовноста

43-годишната Џаласа Салана (Годишна конвенција) на Ахмадија Муслиманската Заедница во Германија започна во петокот со проповедничка молитва одржана од светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, петтиот Халифа, Неговата светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад.

Пред Проповедта, Неговата Светост го подигна знамето на Ахмадија Муслиманската Заедница (Liwa-e-Ahmadiyyat) за официјално да го отвори настанот, но покрај знамето на Заедницата исто така и германското национално знаме беше подигнато.

За време на неговата петочна проповед, Неговата Светост зборуваше за вистинската цел на Џалса Салана, како и одговорностите на сите учесници.

Започнувајќи го своето обраќање, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Уште од времето на основањето на Џалса Салана, пред повеќе од 125 години, слушаме дека нејзиниот статус, како што навел Светиот Месија (мир над него), не бил оној на заеднички светски настан. Тоа не е настан за да ги прикажеме нашите посетители или да влијаеме врз било каков вид на световно влијание врз остатокот од светот. Туку оние што ќе присуствуваат на Џалса Салана треба да го сторат тоа чисто заради Бога Семоќниот и да се стремат да бидат оние кои ја зголемуваат духовноста, разбирањето и знаењето и исполнувањето на правата на човештвото.”

Неговата Светост ја потврди потребата да ги всади и да ги практикува највисоките морали и за време на Џалса Салана и во секојдневниот живот.

Понатаму, Неговата Светост рече дека е од суштинско значење и домаќините на Џалса Салана и гостите секогаш да ги прикажуваат највисоките стандарди на бонтон.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Прво, ги повикувам работниците и домаќините постојано да ги контролираат своите емоции. Ваша должност е да се грижите за гостите во сите околности. Бидете тивки и зборувајте само како Ветениот Месија (мир на него). Зборувајте со љубезност и размислување, бидејќи ова е одраз на вистинска понизност.”

Цитирајќи го примерот на Светиот пророк на исламот (мир на него), Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Кои тешкотии мораше да ги издржи пророкот на исламот (мир на него)? Со кој проблем не се соочи? Вистината е дека Светиот пророк (мир на него) на себе носи многу поголеми неволји, проблеми и тешкотии од тоа што може да ги замисли секој човек, но сепак неговите другари би рекле дека никогаш не виделе некој да се насмее повеќе од Светиот пророк Мухамед (мир над него). На неговото благословено лице секогаш имаше насмевка.”

Неговата Светост рече дека Џалса Салана исто така е средство за ширење на вистинскиот ислам и илустрирање на неговите благородни учења.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Сите Ахмади муслимани кои присуствуваат на Џалса Салана се вклучени во ширењето на вистинските учења на исламот тивко преку нивното добро однесување и манири. Затоа, од суштинско значење е сите учесници да ги прикажуваат највисоките морални стандарди во секое време.”

Зборувајќи за одговорностите на носителите на должноста и волонтерите, Неговата Светост се осврна на одговорностите што ги поставија на гостите и присутните на Џалса Салана.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Присутните на Џалса Салана секогаш треба да се сетат дека нивна цел е да ги всадат праведноста во нивните срца и да се подобрат себеси во знаење, разбирање и духовноста.”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

“Гостите треба да ги третираат доброволците, од кои многумина се многу млади, со почит и љубезност, така што нивниот дух и желбата за волонтерство продолжуваат да се зголемуваат, наместо да се обидуваат да се оправдаат во иднина поради нивните искуства од минатото.”

Подоцна истиот ден, Неговата Светост одржа разни состаноци со делегации од странство, вклучувајќи и средба со стотици африкански гости.

Гостите беа во можност да побараат од Неговата Светост одговор на бројни прашања и да бараат молитви и совети за разни прашања.

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap