Вести Хуманитарни акции во Македонија 

Humanity First хуманитарни активности на Балканот по повод Курбан Бајрам

Организацијата Humanity First е активна во неколку земји од балканскиот регион (Југоисточна Европа). Овие земји се: Босна и Херцеговина, Албанија, Србија, Црна Гора, Бугарија и Косово. Муслиманскиот празник Курбан Бајрам (Eid-ul-Adha) беше прославен во балканските земји, а Ахмадија Муслиманската Заедница донираше пакети со месо за сиромашните семејства.

Во Србија беа заклани 16 овци, од кои се проценува дека ќе бидат поддржани 100 семејства со околу 500 мажи и жени. Месото беше дистрибуирано во градовите Бујановац и Нови Пазар.

Во Македонија беа заклани 29 овци, а се проценува дека ќе им помогнат на 225 сиромашни семејства со околу 1125 членови, вклучувајќи мажи, жени и деца. Месото е поделено во Печево, Берово и Куманово.

Три бикови беа заклани во Албанија, а со нивното месо беа поддржани 115 семејства со околу 575 членови, вклучувајќи повеќе членови на семејствата. Акцијата за поделба на месо беше спроведена во градот Тирана.

Две овци и еден бик беа заклани во Хрватска, со ова месо беа поддржани 43 семејства . Секое семејство доби 8 килограми месни пакувања, беа помогнати 223 луѓе. Месото се дистрибуира во градот Загреб.

Во Бугарија не беше можно да се заколат животните поради специфичната ситуација на Ахмадија Муслиманската Заедница во Бугарија. Поради позицијата со која се соочуваше Ахмадија организацијата во Бугарија, наместо колење на животни, во соработка со друга непрофитна и невладина организација, беше организирана Eid Milan забава и беше поделен пакетот оброци во ресторанот. Заедно со месо, исто така, се дистрибуираат и други видови храна и се проценува дека 200 семејства уживале во великодушноста на Humanity First Germany.

Три бикови беа заклани во Косово, и беа поделени на 118 семејства со околу 590 членови, меѓу кои и мажи, жени и деца. Месото беше дистрибуирано во Приштина и Пеќ.

Во Босна се заклани 22 кози, се проценува дека околу 450 семејства со околу 2250 членови, вклучувајќи ги брачните партнери и децата, се поддржани со оваа акција. Хуманитарната акција беше спроведена во Босанска Костајница, Зеница, Дубица, Мошчаничка, Раковица и Хаџиќи.

Во Црна Гора, за прв пат, започнаа активностите на Humanity First. Беа заклани две кози, чие месо ќе биде донирано и дистрибуирано до 30 семејства со околу 150 членови, вклучувајќи сопруги и деца. Месото е поделено во градот Улцињ.

ИЗВОР

 

 

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap