Вести 

Повеќе од 647.000 луѓе се приклучуваат на AMJ

52 Џалса Салана Велика Британија ја затвори Хазрети Мирза Масроор Ахмад

52 Џалса Салана (Годишна конвенција) на Ахмадија Муслиманската Заедница во Обединетото Кралство заврши во неделата 5 август 2018 година со моќен и верски инспиративен говор од страна на светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, Петтиот Халифа, Неговата Светост , Хазрети Мирза Масроор Ахмад.

Повеќе од 38.500 луѓе од 115 земји присуствуваа на Џалса Салана, што се одржа во Hadeeqatul Mahdi во Алтон, Хемпшир.

Освен илјадниците Муслимани Ахмади кои учествуваа, исто така, присуствуваа и многу не-Ахмади и немуслимански гости. Целиот настан беше емитуван во живо на MTA International и онлајн.

За истакнување од тридневната Џалса Салана е заложбата за верност, позната како Баиат, која се одржа во недела попладнето, каде што учесниците ветија верност на Хазрети Мирза Масроор Ахмад како Петти Халифа на Ветениот Месија (мир над него).

Учесниците формираа човечки синџир што доведе до Халифата, бидејќи тие заедно ги повторуваа зборовите на ветувањето. Пред церемонијата, Неговата Светост објави дека повеќе од 647.000 се придружија на Ахмадија Муслиманската Заедница во изминатата година од целиот свет. Тој понатаму најави дека Ахмадија Муслиманската Заедница сега е основана во 212 земји. Оваа година Ахмадија Муслиманската Заедница беше за прв пат основана во Источен Тимор и во Грузија.

За време на неговото завршно обраќање, Неговата Светост зборуваше за високите морални вредности кон кои секој вистински муслиман мора да се стреми и рече дека муслиманите имаат обврска да се осигураат дека тие живееле во согласност со заповедите на Аллах Семоќниот.

Неговата Светост спомна различни морални квалитети и особини кои вистинските муслимани треба да ги поседуваат, вклучувајќи скромност, великодушност и подготвеност да направат финансиски жртви заради Аллах Семоќниот.

Зборувајќи за важноста на трошењето пари за добротворни цели за задоволството на Алах, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Аллах Аллах ја дал радосната мислата дека со трошење на Неговиот пат, човек станува примател на Неговите награди, и со благодатта на Аллах, многу членови на Ахмадија Муслиманската Заедница имаат лично искуство од ова. Со трошење на патот на Аллах, човек не завршува во состојба на осиромашување, а Аллах им дава утеха и леснотија на оние што поминуваат по Неговиот пат. “

Неговата Светост ја нагласи потребата да се чува од личниот морален неуспех и слабости во секое време. Неговата Светост рече дека таквиот неуспех им штети на поединецот и на општеството во целост.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Ако моралните слабости и гревови не се веднаш уапсени и продолжат да се развиваат, тие во голема мера можат да го оштетат и ослабнат општеството. На пример, некои луѓе уживаат бенефиции од владата под лажен изговор. Ова може само да им наштети на другите и да го ослабне општеството. Таквата лага и неморал е целосно против исламот.”

Понатаму, зборувајќи за духовна и морална реформација, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Тоа е разликата на верникот дека ги запира другите од зло и непотребен говор. Но, пред да ги спречи другите, неопходно е да ја направи својата сопствена држава толку чиста што тој влијае врз другите кон праведност. Тој или таа мора да ја подобрат својата морална состојба пред да ги водат другите. Човек може да има влијание само врз другите кога тој или таа поставува позитивен пример за нивно следење.”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

“Треба исто така да се избере соодветно време, место и начин да се упатуваат другите далеку од погрешно постапување или грев. Секако, да се спречат другите од злото е доблесно и ако се направи на вистински начин е корист. Не е во ред да се понижуваат другите. На пример, треба да се воздржиме од јавно откривање на гревовите на другите луѓе.”

Неговата Светост, исто така, изјави дека за да се прифатат молитвите, понизноста е клучот.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“За да се прифати молитвата од Аллах Семоќен, потребно е да се отелотвори смирение, да се сметаат себеси за ништо и да се достигне врвот на кротоста.”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

“Гледаме дека некои луѓе се молат, но сепак, во исто време, тие продолжуваат да прават зли дела. Ова покажува дека им недостасува дух на искрена молитва и искреност. Тие не се молат правилно со духот што е потребен за да се успее. Тие само се молат како ритуал, допирајќи ги своите глави на земја.”

Неговата Светост ја заврши Џалса Салана со потсетување на учесниците да се фокусираат на искрена молитва и ги повика да се стремат да извлечат долгорочна корист од тридневните духовни подмладувања што ги доживеаја Џалса Салана.

Во текот на Џалса Салана, Неговата Светост даде пет обраќања, вклучувајќи го и годишниот извештај на Ахмадија Муслиманската Заедница.

Различни други предавања и говори беа одржани во текот на три дена. Понатаму, беа изложени разни изложби, како што се изложбата “Покровот на Торино”, изложбата “Патека за мир” и изложба “Исламот на исток”.

Џалса Салана заврши со тивка молитва предводена од  Хазрети Мирза Масроор Ахмад.

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap