Вести 

НОВА АХМАДИЈА ЏАМИЈА Е ОТВОРЕНА ВО НОТИНГЕМ ОД СТРАНА НА ДУХОВНИОТ ЛИДЕР НА АМЈ

Хазрети Мирза Масроор Ахмад вели дека изучувањето на англискиот јазик е важно за сите муслимански имигранти на Ахмади Заедницата во Велика Британија

Ахмадија Муслиманската Заедница со задоволство објавува дека на 13 мај 2018 година, светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, Петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад ја инаугурираше џамијата Бајтул Хафеез (Дом на заштитник) во Нотингем во регионот на Ист Мидлендс во Англија.

По пристигнувањето, Неговата Светост официјално ја отвори џамијата со откривање на комеморативна плоча и молитва во благодарност до Семоќниот Бог. Потоа, Неговата Светост ги водеше молитвите на Зур и Аср во џамијата пред да им се обрати на локалните Ахмади муслимани.

Неговата Светост, исто така, многу цитираше од делата на основачот на Ахмадија Муслиманската Заедница, Ветениот Месија, Неговата Светост, Хазрети Мирза Гхулам Ахмад (мир над него) во кој зборуваше за значењето на обожавањето на Аллах Семоќниот и на служење на човештвото.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Алхамдолила, Аллах, Семоќниот, ве благослови со оваа нова џамија во која можете да се здружите за да Му се поклоните, а исто така и да држите различни активности и функции, што Инша Алла ќе биде средство за Tarbiyyat за вас и вашите деца. По постигнувањето на овој огромен благослов, сите треба да бидете исклучително благодарни на Аллах Семоќниот.”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

“Вистинска благодарност бара од вас постојано да се стремиме да ги исполниме условите на Баиат, како што е пропишано од Ветениот Месија (мир над него) и да дејствуваме на сето она што го поучуваше и посакуваше од неговиот Џамаат. Пред сè, Ветениот Месија (мир над него) сакаше да ја бараме блискоста на Аллах Семоќниот и да ги исполниме правата на човештвото.”

Неговата Светост ги цитираше делата на ветениот Месија, Хазрети Мирза Гхулам Ахмад (мир над него), кој рече:

“Несоодветни изговори за напуштање на намаз не се ништо друго освен резултат на слабоста на сопствената совест. Не бидете виновни за небрежност и неправда во исполнувањето на правата на Алах и правата на човештвото. Бидете искрени и манифестирајте интегритет во исполнувањето на вашите религиозни обврски.”

Ветениот Месија (мир над него) понатаму рекол:

“Усвојте братство и љубов меѓу себе. Оставете ги сите форми на омраза и конфликт. Отстранете ги сите облици на потсмев затоа што го одземаат срцето на човекот од вистинитоста и многу подалеку. Почитувајте се еден со друг со почит и секој човек треба да му даде приоритет на удобноста на својот брат над сопствената удобност. Искрено посветете се на Аллах Семоќниот.”

Завршувајќи ја својата адреса, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Денеска ситуацијата во светот е крајно тешка и од ден на ден станува сè попасна и за да биде спасена од катастрофалните последици од војните и неправдите распространети во светот, мора да го следиме водството на ветениот Месија (мир над него ) во секое време.”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

“Аллах може да Ви овозможи на сите вас да ги исполните правата на оваа џамија и да ги манифестирате вистинските учења на исламот во секое време. Аллах да им овозможи на членовите на Џамаат да ги отстранат заблудите за исламот што постојат во општеството и да ги доведат луѓето кон својот Создател.”

За време на неговата посета, Неговата Светост лично се сретна со локалните членови на Ахмадија Муслиманската Заедница и исто така засади дрво за понатамошно одбележување на настанот.

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap