Вести 

ДУХОВНИОТ ЛИДЕР НА АХМАДИЈА МУСЛИМАНСКАТА ЗАЕДНИЦА СЕ ОБРАТИ НА МЛАДИТЕ ЖЕНИ МУСЛИМАНКИ НА КОНФЕРЕНЦИЈАТА (WAQFAT-E-NAU IJTEMA) ВО ЛОНДОН

“Наместо ограничување, Хиџаб е всушност највисоко право” – Хазрети Мирза Масроор Ахмад

Духовниот лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница ги повика муслиманските жени да ја разберат својата вера и наведе дека исламот е “вистинска еднаквост” меѓу половите.

Присилен брак  е “сериозно кршење на исламските учења”

На 24 февруари 2018 година, светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, Петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад, се обрати на завршната седница на британскиот Национален вакфат-е-Нау Ијтема, годишен настан за жени членови на Ахмадија Муслиманската Заедница во Велика Британија, кои се заложија за живот за мирна служба на исламот.

Настанот се одржа во џамијата Baitul Futuh во Лондон и присуствуваа повеќе од 1600 жени и девојки, вклучително и преку 1.200 членови на движењето Вакф-е-Нау над 7 години.

За време на инспиративното обраќање, Неговата Светост зборуваше за многу високиот статус на жените според исламските учења и ги опиша како “народни градители”.

Обраќајќи се на присутните муслимански жени и девојки, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Горди сме на фактот дека вашата примарна должност е да ги подигнете стандардите на идните генерации, поставувајќи ги највисоките стандарди кои треба да се научат и следат … Ова е голема одговорност и предизвик за сите вас, бидејќи вие сте оние кои може да ги отклучите и отворите вратите за духовна револуција во општеството. “

Неговата Светост рече дека растат во западниот свет, Ахмади муслиманите треба да запомнат дека учењата на исламот се безвременски и универзални.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Сосема ги прифаќаме оние работи што се добри во општеството, но никогаш не забораваме дека нашето вистинско водство е секогаш и секогаш ќе биде Светиот Куран и дека нашиот вистински модел е Светиот Пророк на исламот (мир над него). Наместо да го следиме површниот гламур на светот или да бидеме под влијание на современите трендови што доаѓаат и си одат, ние мораме да ги следиме и да ги послушаме вечните учења на Светиот Куран.”

Неговата Светост истакна дека оние држави кои се сметаат за екстремно модерни и развиени се смета дека се залагаат за правата на жените, но фактот дека тие не успеале да им дадат на жените никакви права сè до модерното време, често се занемарува.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Кога мажите од овие (немуслимански) народи конечно одлучија да им дадат одредени права на жените, тоа беше направено повеќе за да се покаже дека тие се за еднаквост, додека вистината е дека нивните слогани во корист на жените честопати биле шупливи и неискрени. Сите права доделени на жените во последно време се резултат на неопходност, наместо каква било длабока желба за напредок и исто така како средство за мажите да ги исполнат своите сопствени себични желби. Ова е нешто што историјата го докажува повторно и повторно.”

Истакнувајќи ја привилегијата на муслиманските жени кои немаат потреба да им ги предаваат своите права на мажите, во споредба со немуслиманските жени кои мораа да ги спроведат своите права од мажите, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Ахмади муслиманските жени треба да се запрашаат, кои се мажите да им дадат права врз на нив, кога нивниот Творец, Аллах Семоќниот, самиот им дарува сè што им е потребно? Тие треба да разберат дека Аллах им даде вистинска еднаквост врз основа на логиката и мудроста.”

Разгледувајќи го високиот статус на жени во исламот, Неговата Светост објасни дека историски некои други религии направиле лажни и преуранети тврдења во врска со жените, како што се тврдењето дека жените не поседуваат душа, биле родени грешници или дури дека тие биле коренот на злото.

Спротивно на овие нелогични и високо навредливи тврдења за учењата на исламот, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Исламските учења се кристално јасни дека жените не се инфериорни во однос на мажите на каков било начин. Така, кога Светиот Куран ги спомнува “верните мажи”, исто така ги споменува “верните жени”. Ова е вистинска еднаквост … Кога го споредуваме и спротивставуваме статусот кој им се дава на жените во исламот во споредба со другите религии, тоа е како ноќ и ден.”

Неговата Светост цитираше многу примери за правата што исламот им ги доделува на жените пред повеќе од 1400 години, како што е правото на образование и правото на наследство. Додека често се тврдеше дека исламот ги негира правата на жените, Неговата Светост нагласи дека оние што ги направиле таквите тврдења само им дадоа на жените такви права во денешно време.

Неговата Светост, исто така, категорично ја осуди секоја форма на присилен брак и ја смета употребата на каква било форма на принуда како целосно спротивставена на учењата на исламот.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Кога станува збор за бракот, од суштинско значење е невестата да се согласува слободно и среќно без каква било принуда или притисок. Присилниот брак е сосема погрешен и сериозна повреда на исламското учење.”

Нагласувајќи ја потребата на муслиманите да ги разберат учењата на исламот, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Ако ја знаете вашата вера, наскоро ќе сфатите дека муслиманските жени се најсреќните луѓе, бидејќи нивните права и нивниот статус се воспоставени и вечно заштитени од Аллах Семоќниот и Неговиот благороден Пророк (мир над него)”.

Неговата Светост рече дека девојките од Вакфат-е-Нау треба да играат водечка улога и да станат пример за другите девојки и да постанат  “стандардни носители на исламот и правата на жените во оваа ера.”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Вие ќе бидете оние кои ги водат другите кон вистински напредок и развој, наместо едноставно да ја следите толпата кон бесмислени материјални цели.”

Неговата Светост, исто така, одговори на оние кои ги критикуваа исламските учења за сегрегацијата на мажи и жени.

Неговата Светост се осврна на сé поголемиот скандал на сексуална злоупотреба или вознемирување на жените кои ја инспирираа кампањата #MeToo. Неговата Светост, исто така, зборуваше за тоа како властите во Берлин беа принудени да подигнат посебна “безбедна зона” за жени на новогодишните прослави, додека концерти само за жени беа предложени во друга европска земја.

Осврнувајќи се на актуелниот скандал, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Мажите бараа можности да ги искористат предностите на жените и да ги злоупотребуваат психички или физички, а во некои случаи ескалираа на она што може да се нарече само мачење … Прашањето е зошто биле злоупотребени жени ширум светот? Одговорот, без разлика дали им се допаѓа или не, е слободното мешање што се случило, што значи дека жените не можеа да се заштитат себеси.”

Во светлина на сето ова и на фактот дека наводите продолжуваат да се прават против учењата на исламот, Неговата Светост рече дека Waqfate Nau треба да биде “предводник” на напорите да се објасни убавината на исламот “без страв или комплекс.”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Треба отворено да го објавувате фактот дека се гордеете со својата скромна облека, во вашиот Хиџаб и во оддалеченоста од мажите. Треба отворено да се изјасните дека ова се основните заштитни мерки што Аллах Семоќниот го избрал за да ги заштити жените, а не да биде ограничување, Хиџаб всушност е највисоко право и заштита што им е дадена на муслиманските жени.”

Завршувајќи го своето обраќање, Неговата Светост ја нагласи потребата заедницата да се соочи со лекарите и наставниците. Тој ги повика девојките Вакфат-е-Нау да тренираат во овие полиња, со цел да помогнат во спроведувањето на разните хуманитарни училишта и болници кои Ахмадија Муслиманската Заедница ги има воспоставено низ целиот свет.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад го заврши своето обраќање и се молеше:

“Се молам дека сте ѕвезди кои оставаат духовна трага за другите да ги следат и да учат”.

Во текот на денот беа спроведени повеќе работилници за девојките да ги зголемат своите верски и световни знаења, вклучувајќи работилници од жени од Медицинската асоцијација Ахмадија и Студентската асоцијација.

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap