Uncategorized 

Џалса Салана Англија: Илјадници луѓе се упатија кон верскиот собир на фармата Алтон

Во тек е најголемата годишна исламска конвенција во Велика Британија на фарма во Хемпшир Тридневната Џалса Салана обично привлекува 35.000 луѓе од целиот свет, но оваа година се намалува на 4.000 поканети гости секој ден. Собирот, кој обично се одржува годишно во Фармата Оукландс, Алтон, беше откажан минатата година поради пандемијата. Оние што присуствуваат мора да имаат доказ за двојна вакцинација и да обезбедат негативен тест „Ковид-19“ при влез. Поканетите, кои мора да бидат жители на Обединетото кралство, се избрани од Ахмадија Заедницата во споредба со претходните години, каде што…

Read More
Uncategorized 

ДОКАЗИ НА ВИСТИНАТА

На седми јули 2017 година, хазрети Халифа-тул Месих V (нека Аллах биде негов Помошник) одржа хутба во Баит-ул Футух џамијата во Лондон. Хузур, нека Аллах биде негов Помошник, рече: „Кога ја посматраме историја на пратениците, можеме да забележиме дека се соочувале со спротивставување на нивните желби. Огнот на противењето и љубомората се зголемувал со растот на нивните заедници. Бидејќи пратениците ги испраќал Возвишениот Аллах џ.ш., и бидејќи Он им давал вести за победата, противењето никогаш не станало препрека кон нивниот успех. Кога Возвишениот Аллах џ.ш. го пратил Ветениот Месија а.с.…

Read More

Хазрети Мухамед с.а.в.с.

Нашиот Пратеник Хазрети Мухаммед с.а.в.с. бил роден во Мека во август 570 година АД. Му било дадено име Мухамед, што значи фален. Кога Пратеникот имал повеќе од триесет години љубовта кон Бог се повеќе го обземала. Спротивувајќи му се на многубоштвото и на бројните пороци на луѓето во Мека, тој одбрал редовно да размислува во пештера оддалечена две или три милји. Во своите четириесет години ја примил првата објава. Во првите ајети од Кур‘анот (96:2-6) му било наредено да го прогласи името на Едниот Бог, Кој го создал човекот и…

Read More

Хазрети Мирза Масроор Ахмад

Сегашниот поглавар на светски раширената Ахмадија заедница, Халифа-тул Месих V е роден  на 15 септември 1950 година во Рабва, во Пакистан, внук на хазрети халифа-тул Месих II р.а..  По завршувањето на колеџот во Рабва, магистрирал на универзитетот Фаислабад во Пакистан.  Уште од рана младост својот живот му го посветил на исламот. Извршувал низа значајни и  одговорни работи во Џемаатот. Неколку години поминал во Гана како директор во  образованието, и под негово водство изградени се голем број на болници и училишта во таа  земја. Во 1985 година се враќа во Пакистан…

Read More

Ислам

Ислам, името кое Алах го даде на оваа религија (Куран 5:4), е збор од арапско потекло кој буквално значи покорност и мир.Ислам доаѓа од арапскиот збор “SALEMA”: мир, чистина, преданост и покорност.Одовде, Ислам би претставувал патот на оние кои се покорни на Алах и кои воспоставуваат мир со Него и Неговите битија.Следбениците на исламот се нарекуваат муслимани. Исламот не е нова религија.Тој во суштина е истата онаа порака и усмерување кое Алах го поделил на сите свои следбеници пред Мухамед,мирот Божји нека е со нив. Алах во Куранот вели: Ти кажи: “Ние…

Read More

Ветениот Месија

Хазрети Мирза Гулам Ахмад е роден на 13 февруари 1835 година во Кадијана, Индија.    Како млад човек бил длабоко задлабочен во проучувањето на Чесниот Кур‘ан и често го  гледале во џамија како силно и понизно му се моли на Бог, така што луѓето имале обичај да  го нарекуваат „Масеетар“, личност која е вљубена во џамијата. Во 1882 година хазрети  Ахмад, по пат на објава, за прв пат дознал дека Аллах него го одредил да биде возвишениот  Реформатор и дека пред него стои долга и напорна задача. Во 1889 година тој,…

Read More
Uncategorized 

Ахмадија муслимански џемаат

Ахмадија – Ренесансата на исламот Ислам, Чесниот Пратеник (с.а.в.с) и Чесниот Кур‘ан Ислам значи „Мир и покорување на волјата на Аллах“. Тоа е порака донесена од Пратеникот Мухаммед (с.а.в.с.) пред 1400 години во Арабија. Мухаммед (с.а.в.с.) ја примил објавата од Аллах во која му било кажано дека само Аллах е вреден за почит и ништо друго не Му е еднакво, и дека исламот е финална и севкупна религија за човештвото. Мухаммед (с.а.в.с.) им помагал на сиромашните, ги ослободил робовите и утврдил еднакви права за жените. На своите следбеници им рекол…

Read More