Вести 

ЏАЛСА САЛАНА ХОЛАНДИЈА 2019 ГОДИНА ЗАПОЧНА ВО НУНСПЕЕТ

Хазрети Мирза Масроор Ахмад ја отвори овогодинешната Џалса Салана  

39-тата Џалса Салана (Годишна конвенција) на Ахмадија Муслиманската Заедница, во Холандија, започна на 27 септември 2019 година со петочната проповед што ја испорача Светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад.

Пред проповедта, Неговата Светост го крена Знамето на Ахмадија Муслиманската Заедница (Лива-е-Ахмадијат) за официјално да го инаугурира тридневниот настан, исто така беше кренато и Националното знаме на Холандија.

За време на петочната проповед, Неговата Светост зборуваше за исполнување на одговорностите да се биде Ахмади муслиман и како Џалса Салана нуди совршена можност да се обидете да се подобрите себеси во следењето на учењата на Исламот.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад зборуваше за Ахмадија Муслиманската Заедница во Холандија и за тоа како неодамна се развиваше и растеше.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Во изминатите неколку години, Ахмадија Муслиманската Заедница во Холандија се зголеми за најмалку една третина. Многу луѓе мигрирале овде од Пакистан, а некои други го примиле Ахмадијатот.“

Продолжувајќи, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Секогаш запомнете дека зголемувањето на бројот на верници или бројот на повеќе мисионери или зградите центри или џамии ќе помогне само кога ќе се исполнат и нивните вистински цели. Значи, секој Ахмади муслиман кој живее овде треба да се процени себеси и треба да ги разгледува и разбере кои се целите, кои како верници во Ветениот Месија (мир на него), треба да ги исполниме “.

Неговата Светост објасни дека многу Ахмади муслимани се преселиле на Запад од Пакистан, каде им била одземена верската слобода. Неговата Светост рече дека Ахмади муслиманите не треба едноставно да бидат задоволни од остварувањето на верска слобода, туку треба да настојуваат да се подобрат „духовно, интелектуално и морално.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Многумина Ахмади муслиманисе доселиле тука заради недостаток на верски слободи, особено во Пакистан. Таму, Ахмади муслиманите се малтретирани во име на религијата и им ги узурпираат правата затоа што го прифатиле Имамот, според пророштвото и поуките на Светиот пророк Мухамед (мир и благослов над него).“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

„Секој Ахмади муслиман кој сега живее живот ослободен од ограничувањата со кои беа погодени во Пакистан, треба да биде повеќе благодарен од кога и да било на Алах, и треба целосно да се обиде да ја исполни должноста да биде член на Заедницата на Ветениот Месија (мир над него). Треба да се обидете да се подобрите себеси духовно, академски и морално. Не треба едноставно да се задоволувате со фактот дека сте ослободени од верски прогон.“

Неговата Светост ја повтори важноста за исполнување на овие различни должности и правење на тоа заради задоволување на Бога.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Ако нашите постапки не се во согласност со заповедите на Аллах Семоќниот, ако не настојуваме да донесеме поголеми и подобри промени во себе и не покажуваме поголеми прикази на љубов кон Аллах и Неговиот пророк (мир и благослов над него ), тогаш каква е користа од таквата слобода? Која е намерата да присуствуваат на овие собири или да се изградат џамии? Овие слободи ќе ни бидат од корист само кога ќе ги исполниме обврските поврзани со влегувањето во заедницата на Ветениот Месија (мир на него) .“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече дека Ветениот Месија (а.с.) имал намера Џалса Салана да биде извор на подобрување на моралните и духовните стандарди на членовите на Ахмадија Муслиманската Заедница.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Под Божествената заповед на Аллах Семоќен, Ветениот Месија (а.с.) го најави формирањето на овие Џалси, така што преку нив можеме да всадиме побожни промени во самите нас. Џалсите беа основани така што можеме да дадеме предност на нашата вера над материјализам и за да можеме да ја всадиме љубовта кон Аллах Семоќниот и Светиот пророк Мухамед (мир и благослов над него) во нашите срца. Тие беа основани со цел да ги подобрат нашите религиозни, морални и интелектуални стандарди и да вложат максимални напори за напредок во овие цели.“

Неговата Светост објасни дека Ахмади муслиманите мора да го живеат својот живот на начин што значело дека љубовта кон Светиот пророк (мир и благослов над него) и Алах го освојуваат нивното срце.

Цитирајќи од списите на Ветениот Месија (а.с.) за развивање љубов кон светиот пророк Мухамед (мир и благослов над него), Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Љубовта кон Светиот пророк (мир и благослов над него) треба да биде поголема од твојата љубов кон сите други луѓе, затоа што само преку него може да стигнеш до Аллах Семоќниот. Само со следење на неговите заповеди и имитирање на неговиот пример, некој може да го достигне Бог. Сега само преку Светиот пророк (мир и благослов над него) може да се постигне прифаќање на молитви и постигнување на вистинско спасение.“

Кон крајот на Проповедта, Неговата Светост ги потсети присутните уште еднаш да размислат за нивната цел во животот, како и за целта да присуствуваат на Џалса.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Сите треба да размислиме за целта да се собереме овде овие три дена. Треба да извлечеме корист од ова духовно опкружување, да настојуваме да ги подобриме своите дела, да се ослободиме од нашите пороци и во овие денови да се фокусираме на сеќавање на Бога и барање покајание заедно со нашето обожавање. Ако тоа не е наша цел, тогаш залудно е да се дојде на такви собири.“

Завршувајќи, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Нека овие денови на Џалса ни овозможат да ги подобриме и потоа да ги одржуваме стандардите на нашето обожавање. Нека се зголеми љубовта кон Алах и Неговиот Пратеник (мир и благослов над него).“

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap