Вести 

ЧЛЕНОВИ НА МАЈЛИС КУДДАМ-УЛ-АХМАДИЈА ОД ГАМБИЈА ИМАА ЧЕСТ ДА ОДДРЖАТ ВИРТУЕЛНА СРЕДБА СО ДУХОВНИОТ ЛИДЕР НА АХМАДИЈА ЗАЕДНИЦАТА

„… Можам да видам колку се силни веруваат луѓето од Заедницата во својата вера. На нивните лица ја гледам љубовта кон Хилафатот… “- Хазрети Мирза Масроор Ахмад

На 29 мај 2021 година, Светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, Петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад одржа виртуелен состанок преку Интернет со членовите на Маџлис Кудам-ул-Ахмадија од Гамбија

Неговата Светост го водеше состанокот од неговата канцеларија во Исламабад, Тилфорд, додека членовите на Мајлис Худам-ул-Ахмадија се приклучија од Националниот штаб на Ахмадија Муслиманската Заедница, Гамбија во Банџул.

По свечената сесија, која опфаќаше видео презентација на активностите на Мајлис Худам-ул-Ахмадија Гамбија, присутните имаа можност да и постават на Неговата Светост серија прашања во врска со нивната вера и современи прашања.

Еден од Худам ја праша Неговата Светост како може да и служи на Ахмадија Муслиманската Заедница и неговата земја.

Објаснувајќи како Хадим може најдобро да и служи на Ахмадија Муслиманската Заедница, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Вие сте„ Худаммул Ахмадија “- слуги на Алах и затоа најдобриот начин е да бидете искрени и чесни со целата своја работа… Најдобар начин е да бидете Хадим, секогаш да бидете подготвени да извршите каква било должност. со цел да и служите на Ахмадија Муслиманската Заедница.“

Советувајќи за тоа како Ахмади муслиманските млади треба да и служат на својата земја, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„За да и служите на Вашата земја, секогаш треба да бидете искрени и чесни. На пример, ако работите во државен оддел, треба да бидете многу искрени и корисни. Луѓето треба да го знаат тоа, ‘Тој е личност која е вредна и искрена и чесна со својата работа. Тој е искрен со земјата. Тој ја сака земјата. ’Ние секогаш велиме дека љубовта кон земјата е дел од вашата вера ’и затоа, ако го имате ова на ум, тогаш ќе и служите на Вашата земја, сметајќи ја за суштински дел од вашата вера. Значи, ова се работи што секогаш треба да ги имате во предвид – да бидете искрени, чесни со својата работа – без разлика дали и служите на земјата или на Ахмадија Муслиманската Заедница.“

„Секој народ што работи напорно ќе се развива и ќе ги постигне своите цели. Првото нешто е дека треба да му дадете поголем акцент на образованието. Стапката на ваша писменост треба да биде многу висока – не само секое момче да добие основно образование, туку целта на африканските влади треба да биде секоја личност во својата земја, без разлика дали е тоа девојче или момче, маж или жена, да биде високо образована. Минималното барање треба да биде средно образование и ако станува збор за матура (од универзитет) тоа ќе биде многу подобро. Ако сте образовани и вашата стапка на писменост е висока, тоа ќе ви го прошири умот. Треба се обидете да видите што прави светот, каде оди светот и потоа ќе ги поставите вашите сопствени цели,“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад понатаму изјави:

„Бидете искрени и чесни во работата. Ако сте наставник, треба целосно да се концентрирате на учениците со целосна подготовка. Ако сте бирократ, треба да бидете многу искрени и чесни со својата работа и да се обидете многу да ја постигнете крајната цел на вашата задача и да ја завршите во предвидениот рок. Затоа, работете напорно, бидете искрени и чесни кон својата работа и кон вашата нација и тоа ќе ви помогне да се развивате. Основната работа, како што реков, е образованието. Секоја личност треба да се стреми кон подобро образование. И искористете ги тоа знаење и мудрост за подобро на вашата нација и за услугата на вашата нација.“

Друго прашање поврзано со тоа како може да се избегне материјализмот за да се остане поблизу до својата вера.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад одговори:

„Најдобар начин е да ги извршите должностите што му ги должите на Алах со молење кон Него. Бидете цврсти и силни во својата вера, верувајќи дека Семоќниот Аллах ги слуша вашите молитви, и потоа молете Му се да ве спаси од материјализам.“

Еден од присутните праша дали Неговата Светост има корист од спроведувањето на виртуелните состаноци со различни членови на Ахмадија Муслиманската Заедница ширум светот.

Неговата Светост го праша дали има корист од состаноците, на што Хадим одговори дека сигурно има корист од советите и одговорите на Неговата Светост гледајќи ги видео клиповите на ЈуТјуб од претходните виртуелни состаноци на Неговата Светост, емитувани на меѓународната МТА .

Потоа, Неговата Светост спомна како виртуелните состаноци му даваат можност да го види од прва рака духот и верата на членовите на Ахмадија Муслиманската Заедница.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Барем една придобивка што ја добивам од овие виртуелни состаноци е тоа што можам да ги видам Вашите лица. Можам да видам колку се силни и верни луѓето од Заедницата во својата вера. Ја гледам љубовта кон Халифатот на нивните лица, како што гледам на твоето лице. Значи, ова е придобивката што ја добивам јас од овие виртуелни состаноци.“

Друг Хадим го праша Неговата Светост како може да се докаже Ахирет.

Неговата Светост рече дека пророштвата на пророците Божји се докажани вистинити и затоа нивното сведоштво за животот по смртта треба да биде доволно за верниците.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Сите пророци, кога ќе дојдат, ни даваат радосна вест и исто така нè предупредуваат на некои работи. Тие даваат некои пророштва и ние набљудуваме како се исполнети тие пророштва … Значи, нашето искуство покажува дека што и да кажат пророците е вистина. И тие ни рекоа дека постои живот во Ахирет кој е вечен живот и Севишниот Аллах ќе ги награди оние кои прават добри дела на овој свет и ќе ги казни оние луѓе кои не ги следат заповедите на Семоќниот Аллах, кои не ги извршуваат своите должности кон Него и кон своите ближни суштества.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад понатаму објасни:

„Ако имате верба во Него, тогаш Семоќниот Аллах ќе ви покаже и некои знаци. Има прилично голем број луѓе што виделе во своите соништа или Семоќниот Аллах им покажал на некој друг начин за животот по смртта.“

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap