Вести 

Мисионерите кои служат во Германија имаа чест да оддржат виртуелна средба со духовниот лидер на АМЈ

Хазрети Мирза Масроор Ахмад вели дека Ахмади муслиманските мисионери кои служат на Запад треба да бараат да ги вратат луѓето кон религијата и верата.

На 15 ноември 2020 година, на мисионерите кои и служеа на Ахмадија Муслиманската Заедница во Германија им беше овозможена виртуелна официјална средба со Светскиот поглавар на Ахмадија Муслиманската Заедница, Петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад.

Неговата Светост го водеше состанокот од неговата канцеларија во Исламабад, Тилфорд, додека мисионерите се приклучија од џамијата Баитус Сабух во Франкфурт, која служи како Национален штаб на Ахмадија Муслиманската Заедница во Германија.

За време на шеесет и петминутниот состанок, сите присутни имаа можност лично да разговараат со Неговата Светост и да ги побараат неговите молитви и упатства. Додека колективно им се обраќаше на мисионерите, Неговата Светост ја повтори важноста на обожавањето на Семоќниот Аллах.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Не е можно да станете вистински помагател на Халифата без да се потопите во молитва и обожување на Семоќниот Аллах. Откако ќе ги понудите задолжителните пет дневни молитви, доброволните молитви (Нафл) ќе ве приближат до Семоќниот Аллах и ќе ви овозможат да ги исполните своите должности на најдобар начин и да обезбедите благословено каква било работа што ќе ја работите.”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

„Покрај тоа, мора секој ден да го рецитирате Светиот Куран и да размислувате за неговото значење, бидејќи нема муслимански живот без Светиот Куран… Побарајте духовност во себе, бидејќи само тогаш ќе можете да направите духовна промена кај другите.”

За време на состанокот, Неговата Светост рече дека мисионерите и другите претставници на Ахмадија Муслиманската Заедница секогаш треба да се однесуваат кон другите со чувствителност и внимание.

Во врска со ова, тој рече дека е важно да се обрати до срцата на оние Ахмади муслимани кои имале ограничен контакт со Ахмадија Муслиманската Заедница.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Треба да ги советувате и насочувате оние Ахмади муслимани кои се далечни со љубов. Потсетете ги дека тие беа во можност да се преселат во овие западни земји и им е дозволено да живеат тука поради фактот што тие се Ахмади муслимани. Токму поради нивната вера, нивните околности сега се подобрија, тие имаат можности и дека нивните деца добиваат добро образование. На љубезен и внимателен начин, треба да ги потсетите дека тие се тука благодарение на Благодатта Божја и затоа треба да останат приврзани за својата вера и да бараат да и служат. Треба да им зборувате нежно и секогаш да се молите за нив.“

Кон крајот на состанокот, еден мисионер праша како најдобро да се задржат младите луѓе приврзани за својата вера, со оглед на тоа што религијата се повеќе се отфрла во западниот свет.

Како одговор, Хазрети Мирза Масрур Ахмад рече:

„Особено е важно младите мисионери, кои пораснале и се школувале на Запад, да ја играат својата улога во насочувањето на младите за важноста на религијата. Вие треба да бидете искрен пријател на младите и, заедно со нашите помошни организации, да ги вклучите во работата на Ахмадија Муслиманската Заедница, така што духот на услугата ќе се развива од најмала возраст. Наш предизвик е да ја спасиме Ахмади Муслиманската младина од штетните аспекти и негативните влијанија на денешното општество. Ние мора да истраеме во нашите напори и никогаш да не се предаваме. Колку повеќе време и напор ќе посветите на насочување и обука на младите, толку посилна ќе биде нивната врска со нашата заедница.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

„Ова е голема доверба што им се укажува на младите мисионери на Ахмадија Муслиманската Заедница дека затоа што пораснале во западното општество, тие можат подобро да се однесуваат на помладите членови на нашата заедница и духовно да ги водат. Мое верување е дека ако нашите млади мисионери развијат врска со вистинска лојалност и љубов со Семоќниот Аллах, тогаш, Бог кој сака, тие можат да бидат меѓу оние што донесуваат трансформативна промена на подобро во општеството. Секако, уверен сум дека ако младите мисионери, како колектив, застанат со голема решителност да ги исполнат своите одговорности може да се донесе вистинска духовна револуција во која луѓето ќе станат поблиски до својот Творец.“

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap