ВЕСТИ Хутби 2017 

НАМАЗ, ЏУМА И РАМАЗАН

Благословениот месец Рамазан дојде и уште побрзо помина. Без оглед на долгите денови и високите температури, посебно во овој период, дури и тука се измерени највисоки температури, и поголемиот број од гостите или барем оние кои се сретнаа со мене ми рекоа дека постот не го поминале со толку голема мака туку и покрај временските прилики постот го примиле без поголеми тешкотии. Меѓутоа, самото тоа не е доволно и сите ние треба да се преиспитаме самите себе и да увидиме што сме постигнале во текот на овие благословени денови на…

Read More
ВЕСТИ Хутби 2017 

ВИСТИНА, ЛАГИ И АРОГАНЦИЈА

Во претходната хутба јас зборував за врската помеѓу добриот морал и побожноста. Она што го рекол Ветениот месија а.с. е тоа дека личноста може да стане побожна доколку поседува добри морални квалитети. Меѓутоа, постојат некои аспекти на моралност кои доколку не се присутни кај верникот неговото ниво на вера стои под знак прашалник. Побожноста е нешто кое следува покасно. Најпрво, личноста мора да гледа на својата вера. Помеѓу сите аспекти кои се неопходни за верникот, најважно е да останеме искрени и да се воздржиме од лаги. Возвишениот Аллах џ.ш. во…

Read More
Хутби 2017 

РАМАЗАН, ТАКВА И ПОСТОЈАНОСТ

„О, вие кои верувате! Ви се пропишува постот, како што им бил    пропишан на оние пред вас, за да станете богобојазливи.“   Алхамдулиллах (сета благодарност му припаѓа на Аллах), што во нашите животи го дочекавме уште еден месец Рамазан.   Чесниот Пратеник Мухаммед с.а.в.с. еднаш рекол: „Кога луѓето би знаеле за вредноста на Рамазан, тогаш мојот уммет (голема заедница на муслиманите) би посакал Рамазан да трае цела година.“ На тоа кажување некој прашал кои се тие вредности на Рамазан. Тој одговорил: „Навистина Џеннетот е украсен за Рамазан од почеток…

Read More