ВЕСТИ Хуманитарни акции во Македонија 

ПОДЕЛЕНИ ХУМАНИТАРНИ ПАКЕТИ ВО БЕРОВО

Под мотото „Љубов секому, омраза никому“, организацијата Ахмадија Муслимански Џемаат во Македонија подели хуманитарни пакети по повод празникот Рамазан Бајрам. Беа поделени 450 пакети со храна во Берово, Пехчево и селото Црник, како и во Виница и Кочани. – По месецот на постот, ние го славиме Рамазан Бајрам. Пакетите ги делиме меѓу граѓаните и не правиме никаква разлика дали се муслимани или христијани, на сите ние помагаме, сите се создадени од Бога. На секаде во светот делиме вакви пакети, кога е Курбан Бајрам делиме пакети со месо, рече Васим Ахмад…

Read More
ВЕСТИ Хуманитарни акции во Македонија 

ПОДЕЛЕНИ ХУМАНИТАРНИ ПАКЕТИ ВО ВИНИЦА

Под мотото „Љубов секому, омраза никому“, организацијата Ахмадија Муслимански Џемаат во Македонија подели хуманитарни пакети по повод празникот Рамазан Бајрам. Беа поделени 450 пакети со храна во Берово, Пехчево и селото Црник, како и во Виница и Кочани. – По месецот на постот, ние го славиме Рамазан Бајрам. Пакетите ги делиме меѓу граѓаните и не правиме никаква разлика дали се муслимани или христијани, на сите ние помагаме, сите се создадени од Бога. На секаде во светот делиме вакви пакети, кога е Курбан Бајрам делиме пакети со месо, рече Васим Ахмад…

Read More
ВЕСТИ Хуманитарни акции во Македонија 

ПОДЕЛЕНИ ХУМАНИТАРНИ ПАКЕТИ ВО КОЧАНИ

Под мотото „Љубов секому, омраза никому“, организацијата Ахмадија Муслимански Џемаат во Македонија подели хуманитарни пакети по повод празникот Рамазан Бајрам. Беа поделени 450 пакети со храна во Берово, Пехчево и селото Црник, како и во Виница и Кочани. – По месецот на постот, ние го славиме Рамазан Бајрам. Пакетите ги делиме меѓу граѓаните и не правиме никаква разлика дали се муслимани или христијани, на сите ние помагаме, сите се создадени од Бога. На секаде во светот делиме вакви пакети, кога е Курбан Бајрам делиме пакети со месо, рече Васим Ахмад…

Read More
ВЕСТИ Хуманитарни акции во Македонија 

ПОДЕЛЕНИ ХУМАНИТАРНИ ПАКЕТИ ВО ПЕХЧЕВО

Под мотото „Љубов секому, омраза никому“, организацијата Ахмадија Муслимански Џемаат во Македонија додели хуманитарни пакети по повод празникот Рамазан Бајрам. Беа поделени 450 пакети со храна во Берово, Пехчево и селото Црник, како и во Виница и Кочани. Даут Бајрактаров од Пехчево, член на оваа организација која во Македонија постои 20 години, истакна дека вакви хуманитарни пакети, организацијата дели за двата големи муслимански празници. – Секоја година делиме ваква помош, не ги делиме луѓето по вера, туку испраќаме порака до сите „Љубов секому, омраза никому“. Традиционално доделуваме прехранбен пакет и…

Read More
ВЕСТИ 

АХМАДИЈА НАГРАДЕНА ЗА ПОМОШТА НА ЕВРЕЈСКАТА ЗАЕДНИЦА ВО ХАИФА

Рабинот Дов Хаијун, Амир Мухамед Шариф Оди и Отецот Јусуф Јакоуб се добитници на наградата на AJC Unity за 2017 година за нивниот исклучителен придонес за ублажување на последиците од катастрофалните шумски пожари, поради кои беа евакуирани 70.000 луѓе во Хаифа (Израел), во ноември 2016 година. Синагогата на рабинот Хаијун беше тешко оштетена,а локалната заедница на Маронитските христијани и Ахмади муслиманите, предводени од Амир Мухамед Шариф Оди и Отецот Јусуф Јакоуб им помогнаа на унесреќените околу поправката на столаријата, донираа предмети, но, исто така и со отворањето на своите простории…

Read More
ВЕСТИ 

ДУХОВНИОТ ЛИДЕР НА АХМАДИЈА МУСЛИМАНСКАТА ЗАЕДНИЦА ГО ОСУДУВА “КРАЈНО ВАРВАРСКИОТ” ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАД ВО МАНЧЕСТЕР

Хазрети Мирза Масроор Ахмад вели дека нападот е “целосно е спротивен на учењето на Исламот” Светскиот Духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, Петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад категорично го осуди терористичкиот напад во понеделникот во Манчестер. Говорејќи за време на петочната молитва, во Futuh Baitul џамијата во Лондон, Хазрети Мирза Масроор Ахмад истакна дека нападите се целосна повреда на учењата и верувањата на Исламот. Хазрети Мирза Масроор Ахмад вели: “Претходно оваа недела, 22 невини луѓе, вклучувајќи и деца беа брутално убиени во Манчестер. Ова беше крајно варварски…

Read More
ВЕСТИ 

ПАСТОРОТ ГО ИЗЕЛЕ КРОКОДИЛИ ДОДЕКА СЕ ОБИДУВАЛ ДА ОДИ ПО ВОДА

Пасторот на локалната црква во White River Mpumalanga во Зимбабве загинал обидувајќи се со своите соработници да демонстрира блибско чудо. Пасторот од црквата на Светците на последните денови, Jonathan Mtheththwu го изеле крокодилите во реката позната како “река на крокодилите”, а на целиот настан сведоци биле членовите на неговата црва. Пренесено е дека пасторот Mtheththwu влегол во реката и после 30 метри се обидел да се издигне над водата за да демонстрира како оди по неа, но се појавиле три крокодили и го нападнале. Многубрзо го изеле. Се што останало…

Read More
ВЕСТИ 

СВИКАНАТА СВЕЧЕНА АКАДЕМИЈА НА ЏАМИЈА АХМАДИЈА ВО ГЕРМАНИЈА, ОДБЕЛЕЖАНА СО ИСТОРИСКИ НАСТАН

17 студенти запишани како мисионери на Ахмадија Муслиманската Заедница Задоволство е на Ахмадија Муслиманската Заедница да објави дека Втората Свечена Академија на Џамија Ахмадија во Германија се одржа во просториите на џамијата во градот Riedstadt на 22 април 2017 година. Светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, Петтиот Халиофа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад го одржа воведното обраќање. За време на церемонијата, 16 студенти добија посебни признанија “Shahid Degree” од страна на Хазрети Мирза Масроор и на тој начин се запишани како официјални мисионери и имами на Ахмадија Муслиманската…

Read More
ВЕСТИ 

AL-AIN МОБИЛНАТА ОЧНА КЛИНИКА БЕШЕ ПРОМОВИРАНА ОД СТРАНА НА ДУХОВНИОТ ЛИДЕР НА АМЈ

Клиниката ќе обезбеди основен очен третман во Африка На 23 април 2017 година, Светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, Петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад ја промовираше AL-AIN очната клиника во Sabuh џамијата во Франкфурт. По инспекција на мобилната очна клиника, Неговата Светост откри плакета по повод овој настан и предводеше тивка молитва. Клиниката вклучува објекти за тестови на видот, основен третман и хирургија на очите. Мобилниот клиника наскоро ќе отпатува за Африка, каде што ќе се обезбеди голем број на основни третмани на очите, вклучувајќи операција…

Read More
ВЕСТИ 

ДУХОВНИОТ ЛИДЕР НА АМЈ ЈА ПРЕДВОДЕШЕ ПЕТОЧНАТА МОЛИТВА ВО RAUNHEIM, ГЕРМАНИЈА

Хазрети Мирза Масроор Ахмад ги водеше постхумните молитви за три еминентни личности за Ахмадија Муслиманската Заедница На 14 април 2017 година, Светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, Петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад ја одржа петочната проповед во германскиот град Raunheim. За време на неговата проповед, на која присуствуваа повеќе од 8.000 луѓе, Неговата Светост, оддаде почит на животот на три неодамна починати еминентни личности за Ахмадија Муслиманската Заедница, професор Ashfaq Ahmad, H. Nasirud-Din и Sahibzadi Amatul Waheed Begum. Коментирајќи во врска со животот на овие дејци,…

Read More
ВЕСТИ 

НОВА АХМАДИ ЏАМИЈА ОТВОРЕНА ВО AUGSBURG ОД ДУХОВНИОТ ЛИДЕР НА АМЈ

Хазрети Мирза Масроор Ахмад вели дека Исламот ги осудува сите форми на екстремизам и тероризам, при отворањето на новата џамија Ахмадија Муслиманската Заедница ја има честа да објави дека на 11 април 2017 година, Светскиот Духовен Лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, Петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад ја отвори Baitul Naseer џамијата (Домот на Утешителот) во германскиот град Augsburg. Тоа е 51-ва џамија на Ахмадија Муслиманската Заедница во Германија. По пристигнувањето, Неговата Светост официјално ја отвори џамијата со откривањето на спомен-плоча и предводејќи тивка молитва за благодарение на…

Read More