ВЕСТИ 

НЕЗАВИСЕН.МК: СО ОБРАЗОВАНИЕ ВО БОРБА ПРОТИВ РАДИКАЛИЗМОТ

Сите се надеваме дека еден ќе го видиме крајот на сите конфликти во светот. Ова беше генералната пораката на верските и политичките лидери кои зедоа учество на Интернационалниот симпозиум за мир, кој се одржа во Лондон по 16. пат. Реткост е да се видат во иста просторија атеисти и претставници на сите религиозни групи што постојат на светот. Сите се согласни дека треба секој да работи на себеси за да се биде подобар и потолерантен кон другиот кој е различен од него. Таква беше атмосферата за време на мировниот симпозиум…

Read More
ВЕСТИ 

ТВ СИТЕЛ: СВЕТСКА РЕЛИГИСКА КОНФЕРЕНЦИЈА ВО ЛОНДОН

Терористичкиот напад во Нов Зеланд е само еден од примерите на злоупотреба на религијата. Главните одговори на овие прашања треба да дојдат до самите религиски организациии. Еден таков светски настан беше мировната меѓурелигиска конференција минатата недела во Лондон.

Read More
ВЕСТИ 

ДУХОВНИОТ ЛИДЕР НА АХМАДИЈА ЗАЕДНИЦАТА ГО ОСУДИ НАПАДОТ ВО НОВ ЗЕЛАНД

Светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад остро го осуди терористичкиот напад што се случи вчера во Нов Зеланд. Говорејќи од Лондон, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече: “Во име на Ахмадија Муслиманската Заедница, ги искажувам најдлабоките сочувства до сите оние кои се засегнати од варварскиот терористички напад што се случи во Крајстчерч.” “Таквите гнасни и крајно нехумани напади мора да бидат осудени со најсилни можни термини. Тоа е тешка трагедија во која десетици невини муслимани ги загубија животите додека извршуваа верски обреди.…

Read More
ВЕСТИ Хуманитарни акции во Македонија 

ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА ВО БЕРОВО И ПЕХЧЕВО

Ахмадија Муслиманската Заедница во Македонија заедно во соработка со хуманитарната организација Humanity First од Германија во петокот на 25.01.2018 година организираа хуманитарна акција во Берово и Пехчево. Во организација оваа хуманитарна акција свое активно учество зеде и претседателот на Ахмадија Заедницата за Германија, г-н Абдулах Вагусхаузер . Во оваа хуманитарна акција на Ахмадија Муслиманската Заедница беа поделени 135 тренерки за социјално ранливи категории на луѓе од Берово и Пехчево. Донациите најголема радост донесоа кај децата со посебни потреби.

Read More
ВЕСТИ Хуманитарни акции во Македонија 

ПОРАКАТА НА АХМАДИЈА ЗАЕДНИЦАТА ИСПРАТЕНА НА СРЕДБАТА ВО КУМАНОВО

Како локален мисионер на Ахмадија Џемаат во Македонија, Васим Ахмад ја искористи можноста за ширење на пораката на Ахмадија во Македонија. На 22.01.2019 година, беше искористена можноста за присуство на г-дин Абдулах Вагусхаузер , мисионер на Ахмадија Заедницата во Германија, кој допатува од Косово за да учествува на церемонијата на доделување на специјално комбе кое го донираше „Humanity First” Германија за општина Куманово. Преку членови на Ахмадија Заедницата во Македонија, д-р Орхан и г-дин Рамадан, беа поканети повеќе верници на состанок кој беше организиран во 16.00 часот во салата на…

Read More
ВЕСТИ Хуманитарни акции во Македонија 

ДОНАЦИЈА НА ВОЗИЛА ЗА ЛИЦА СО ПОСЕБНИ ПОТРЕБИ ЗА ОПШТИНА КУМАНОВО

Ахмадија Муслиманскиот Џемаат во Македонија и невладината организација „Humanity First “, денеска на општина Куманово и донираа специјално возило, кое е наменето за превоз на ученици со посебни потреби. Општината ќе ангажира професионални возачи кои ќе помогнат во превоз на овие учениците. Градоначалникот на општина Куманово, Максим Димитриевски и преставникот на организацијата од Германија, Абдулах Вагусхаузер, денеска информираа дека претходно одржале средба во Германија каде што разговарале за можните донации за општината. -Благодарни сме како општина за овој хуман гест. Особено сум импресиониран како функционира волонетризмот преку оваа организација со…

Read More
ВЕСТИ Хутби 2018 

ПРЕГЛЕД НА ЏАЛСА САЛАНА ВО ГЕРМАНИЈА И БЕЛГИЈА

По проучениот шехадет, тау’за и сура Ал-Фатиха, хазрети Халифа-тул Месих V (нека Аллах биде негов помошник) рече: Во последните неколку дена Возвишениот Аллах ни овозможи да присуствуваме на Џалса Салана во Германија и Белгија. Со Аллаховата помош и двата собири беа многу благословени. Џалса Салана во Германија е веќе традиционална и на неа присуствуваат многу делегации од различни земји; во последно време доаѓаат и гости од африканските држави. Џалса Салана во Белгија се одржа по подолго време, но тие се мала заедница. Организацијата на Џалса Салана и генералната атмосфера беа…

Read More
ВЕСТИ Хутби 2018 

ЏАЛСА САЛАНА ВО ГЕРМАНИЈА ВО 2018 ГОДИНА

По проучениот шехадет, та’уза и сура Ал-Фатиха, хазрети Халифа-тул Месих V (нека Аллах биде негов Помошник) рече: Елхамдулиллах, сета благодарност му припаѓа на Аллах џ.ш., денес во Германија започнува Џалса Салана и возвишениот Аллах ни овозможи да учествуваме на уште една Џалса Салана. Што е Џалса Салана? Многу години ова го слушаме; всушност, од самиот почеток, од пред сто дваесет и пет години, есенцијата на Џалса Салана ја објаснил Ветениот Месија а.с. кажувајќи ни дека тоа не е светски настан, ниту е собир за некакво светско искуство, ниту пак настан…

Read More
ВЕСТИ Хутби 2018 

ДОБЛЕСНИ ЛУЃЕ

По учењето на ташахуд, та’уза и сура Ал-Фатиха хазрети Халифа-тул Месих V а.т.б.а. рече: Хазрети Умаир Бин Аби Ваккас бил асхаб на Чесниот Пратеник Мухаммед с.а.в.с. кој учествувал на битката кај Бедр. Неговиот татко бил Абу Ваккас Малик Бин Вухаби. Хазрети Умаир р.а. бил помлад брат на хазрети Са‘ад Бин Аби Ваккас и бил еден од првите муслимани. Името на неговата мајка било Ханнах бинт Суфјан. Тој му припаѓал на племето Бану Зухрах на кланот Курејши племето. Чесниот Пратеник Мухаммед с.а.в.с. основал братска врска помеѓу хазрети Умаир и хазрети ‘Амр…

Read More
ВЕСТИ Хутби 2018 

ОСВРТ НА ЏАЛСА САЛАНА ВО ВЕЛИКА БРИТАНИЈА, 2018 ГОДИНА

После проучувањето шехадет, та’уза и сура Ал-Фатиха, хазрети Халифа-тул Месих V (нека Аллах биде негов помошник) рече: Елхамдулиллах, со Аллаховата помош, Џалса Салана во Велика Британија заврши минатата недела, на која благословите и милоста на Аллах џ.ш. се истурија. Трите дена беа полни со благослови. Иако подготовките за Џалса Салана траат цела година менаџментот и волонтерите во последните четири месеци земаа полн замав. Бројот на волонтерите во последните две недели од Џалса Салана интензивно се зголемуваше. За да ги задоволат сите потреби во Хадика-тул Махди, работниците правеа сè што можат.…

Read More
ВЕСТИ Хутби 2018 

ЏАЛСА САЛАНА ВО ВЕЛИКА БРИТАНИЈА 2018 ГОДИНА

По учењето на ташахуд, та’уза и сура Ал-Фатиха, хазрети Хаифа-тул Месих V а.т.б.а. рече: Алхамдулиллах со Аллаховата милост, денес ќе присуствуваме на уште една Џалса Салана (годишен собир). Како што сите знаете, организирањето на Џалса Салана, посебно во тековните денови потполно или барем 90% од тоа, е направено од страна на членовите на Заедницата на сосема доброволна основа. Поради тоа, се појавуваат и одредени недостатоци и слабости. Меѓутоа, сите ние кои учествуваме во тоа мораме да ги исправиме и отстраниме тие недостатоци и слабости. Кога и да работниците побараат помош…

Read More